Τετάρτη, 20 Μαρτίου, 2024

Ανυπολόγιστη καταστροφή – Δέκα τόνοι ψάρια γόνος νεκρά λόγω παγετού στη Βιστωνίδα

Κοινοποίηση

Τεράστια είναι η ζημιά που προκλήθηκε από τον παγετό για τα 52 μέλη του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας «Άγιος Νικόλαος» στην Ξάνθη. Τα ξημερώματα της Τετάρτης 11 Ιανουαρίου πάγωσαν περίπου δέκα τόνοι ψάρια-γόνος, , καθώς το θερμόμετρο το προηγούμενο βράδυ έδειξε -9 βαθμούς Κελσίου όπως περίγραψε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Γιώργος Γκίλης.
Ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας «Άγιος Νικόλαος» στην Ξάνθη ο Γιώργος Γκίλης, εξηγεί ότι τα νεκρά ψάρια που βρήκαν στην επιφάνεια ήταν περίπου ένας τόνος, αλλά θα βγαίνουν διαρκώς από τον πάτο της θάλασσας. Τονίζει ότι οι δέκα τόνοι γόνοι μεταφράζονται σε τουλάχιστον είκοσι τόνους εμπορεύσιμων ψαριών πρώτης ποιότητας, για να εξηγήσει το μέγεθος της καταστροφής. Αυτή η καταγραφή είναι για το σημείο που είναι στην θάλασσα δεν έχουμε εικόνα τη ζημιά στα ψαριά που βρίσκονται στη πλευρά της λίμνης που είναι παγωμένη. Στο ίδιο σημείο, βέβαια, έφτασαν πριν από τους ανθρώπους οι κορμοράνοι και οι αργυροπελεκάνοι αναζητώντας τροφή και έτσι αναγκαστήκαμε αφού διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει η ζωή να κόψουμε τα δίκτυα για να μην σκοτώνονται τουλάχιστον τα πουλιά που αναζητούν τροφή.
Ο Γιώργος Γκίλης τόνισε ότι παρότι δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των αποζημιώσεων με τον υπαρκτό νόμο αισιοδοξούν όμως ότι θα βρεθεί μια λύση μιας μικρής αποζημίωσης για να διορθώσουν τα δίκτυα και κυρίως για να κρατήσουν τα μελή στον συνεταιρισμό .
Στην περιοχή βρέθηκαν την Τετάρτη εκπρόσωποι από το τμήμα Π.Σ.Ε.Α. της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, τον Ε.Λ.Γ.Α. και τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής, καθώς επίσης και ο επόπτης Αλιείας.
Να σημειωθεί ότι η τσιπούρα και το λαυράκι είναι ευαίσθητα ψάρια στο κρύο και οριακά αντέχουν σε θερμοκρασίες που φλερτάρουν με το μηδέν.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα