Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Χάρτινες πόλεις – Ο Πέτρος Μάρκαρης στην Ξάνθη

Κοινοποίηση

Η Λέσχη Ανάγνωσης της ΦΕΞ, το βιβλιοπωλείο Πυργελή και η Μουσική βιβλιοθήκη Ξάνθης «Σόνια Θεοδωρίδου», οργανώνουν εκδηλώσεις για το βιβλίο και τη μουσική…  Παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις με συγγραφείς και μουσικούς, προβολές και αφιερώματα.
Μην χάσετε το Σάββατο 21 Ιανουάριου και ώρα 20.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης την εκδήλωση στο πλαίσιο του κύκλου «Χάρτινες πόλεις» με τον Πέτρο Μάρκαρη
Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα :   
«Ο συγγραφέας και οι πόλεις: Αθήνα – Βιέννη – Κωνσταντινούπολη»  
Θα ακολουθήσει και η παρουσίαση του νέου του βιβλίου «Offshore»  εκδ. Γαβριηλίδης, 2016.
Το νέο  Βιβλίο «Offshore»
Περιγραφή:  Μετά από έξι χρόνια και τέσσερα μυθιστορήματα του Πέτρου Μάρκαρη, η κρίση στην Ελλάδα έχει περάσει οριστικά. Το χρήμα έχει αρχίσει να ρέει πάλι και οι Έλληνες επιστρέφουν στις παλιές, καλές τους συνήθειες. Κάποιοι δύσπιστοι, ωστόσο, αναρωτιούνται: από πού έρχονται τα λεφτά;
Μια σειρά από φόνους αναγκάζουν τον Χαρίτο να ψάξει την προέλευση του χρήματος, που μπαίνει στην Ελλάδα, γιατί ξέρει πως μόνο έτσι θα βρει τις απαντήσεις.
Το «Οffshore» είναι ένα μυθιστόρημα με πολύ χρήμα, αλλά καθόλου κάθαρση.
Σχετικά για τον Π. Μάρκαρη
Ο Π. Μάρκαρης στους 10 καλύτερους συγγραφείς αστυνομικών ιστοριών
Ο Μπράιαν Όλιβερ στην εφημερίδα The Observer δημοσίευσε τη σχετική λίστα ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  18/09/2011
«Ο Π. Μάρκαρης στους 10 καλύτερους συγγραφείς αστυνομικών ιστοριών
Ο Μπράιαν Όλιβερ στην εφημερίδα The Observer δημοσίευσε τη λίστα με τους δέκα καλύτερους, κατά τη γνώμη του, συγγραφείς αστυνομικών ιστοριών από όλο τον κόσμο, ανάμεσα στους οποίους φιγουράρει και ο «δικός μας» Πέτρος Μάρκαρης.
Σύμφωνα με τον Μ. Όλιβερ ο Μάρκαρης είναι ο καλύτερος συγγραφέας που μπορεί να απεικονίσει το κυκλοφοριακό χάος ως ένα τρόπο να βλέπει κανείς την Αθήνα αλλά και την ταραγμένη πολιτική και οικονομική ζωή της.
Αυτή την είδηση έδωσε ανάμεσα σε άλλες το ζεστό Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου ο ίδιος ο Πέτρος Μάρκαρης δεξιώνοντας τους φίλους του στο ταιριαστό με αυτόν μπαρ που φέρει τον εμβληματικό τίτλο «Ποιήματα και Εγκλήματα» και που διευθύνει ο φίλος και εκδότης του Σάμης Γαβριηλίδης.
Οι υπόλοιπες εκπλήξεις – ειδήσεις της βραδιάς δεν ήταν καθόλου κατώτερες. Η εφημερίδα της Βασιλείας Basler Zeitung θα αρχίσει να δημοσιεύει σε συνέχειες το τελευταίο έργο του συγγραφέα «Ληξιπρόθεσμα δάνεια. Επίσης στην καθιερωμένη φετινή γιορτή βιβλίου στη Βιέννη («Βιέννη και Βιβλίο») ο Πέτρος Μάρκαρης θα είναι ο κεντρικός ομιλητής με θέμα «πολιτισμός και κρίση στην Ευρώπη».
Τέλος στο φετινό Φεστιβάλ της μικρής ιταλικής πόλης Κουρμαγιέρ, που βρίσκεται κοντά στις Άλπεις, θα απονεμηθεί το Βραβείο Ρέιμοντ Τσάντλερ στον Αντρέα Καμιλέρι και τον Πέτρο Μάρκαρη. «Γιατί και στους δύο;» ρωτάω; , «μα είμαστε φίλοι, θα το χαρούμε», μου απαντάει.
Εννοείται ότι ο συγγραφέας δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι σχεδόν τελειώνει το δεύτερο μέρος της τριλογίας της κρίσης που θα φέρει τον τίτλο «Περαίωση» (εκτός αν στη συνέχεια τον αλλάξει και τον κάνει «έκτακτος φόρος στα ακίνητα») και το οποίο θα κυκλοφορήσει προς τα Χριστούγεννα.
 «Η κρίση εμπνέει;», ρωτάω .Βεβαίως , μου απαντάει, και αναφέρει μια στιχομυθία με γερμανό φίλο του ο οποίος τον ρωτούσε για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και ο Πέτρος Μάρκαρης του απαντούσε «μόνον για το μυθιστόρημα η κρίση είναι ωφέλιμη, γιατί υπάρχει πλούσιο υλικό αφήγησης».
Και τέλος για όσους έχουν περιέργεια ποιοι είναι οι υπόλοιποι εννέα εξαίρετοι συγγραφείς αστυνομικών ιστοριών από τη λίστα του Obeserver, ιδού: Μανουέλ Μονταλμπάν, Χένινγκ Μάνκελ, Ζαν Κλοντ – Ιζζό, Πιερ Μανιάν, Αντρέα Καμιλέρι, Τίμοθι Γουίλιαμς, Φρεντ Βάργκας, Αρναλντουρ Ιντρίντασον και οι σουηδοί Sjowall και Wahloo.( The Observer (http://is.gd/87kvAT)
Περισσότερα:
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα