Κυριακή, 10 Μαρτίου, 2024

Νέα έρευνα: Βρίστε ελεύθερα, σας κάνει πιο έντιμους!

Κοινοποίηση

Βρίζετε συχνά; Ίσως δεν είναι και τόσο κακό τελικά. Μπορεί να μην είναι και… πολύ ευγενικό, αλλά σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύει ο Independent, οι άνθρωποι που βρίζουν πολύ, είναι τελικά πιο έντιμοι και ειλικρινείς.
Η έρευνα ονομάζεται «Frankly, we do give a damn: Η σχέση μεταξύ βλασφημίας και εντιμότητας» και διεξάχθηκε από ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Hong Kong, το Stanford, το Cambridge και του Maastricht.
Στην έρευνα συμμετείχαν 276 άτομα οι οποίοι ρωτήθηκαν αφενός για την βλασφημία στην καθημερινότητά τους και αφετέρου για το πόσο έντιμη και ειλικρινής συμπεριφορά είχαν σε διάφορες καταστάσεις. Βρέθηκε ότι όσο πιο έντιμος κάποιος, τόσο πιο πολύ έβριζε.
Βρήκαν επίσης ότι ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν μια βρισιά ως τρόπο για να εκφράσουν το πως αισθάνονται, και όχι για να προσβάλλουν τον συνομιλητή τους.
Σε μια δεύτερη έρευνα, οι ερευνητές συνέκριναν αυτά τα ευρήματα με πιο καθημερινές πρακτικές, αναλύοντας τα status updates πάνω από 73.000 χρηστών του Facebook.
Με διάφορα εργαλεία μέτρησαν την ειλικρίνεια (παλαιότερη έρευνα έδειξε ότι οι ψεύτες προτιμούν να γράφουν στο τρίτο πρόσωπο από το πρώτο πρόσωπο και να χρησιμοποιούν λέξεις με πιο αρνητική χροιά) και τη βλασφημία. Τα ευρήματα και εδώ ήταν τα ίδια. Οι πιο έντιμοι και ειλικρινείς, έβριζαν περισσότερο.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα