Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Αναδιοργάνωση των μουφτειών σε Κομοτηνή, Ξάνθη και Διδυμότειχο αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας

Κοινοποίηση

Στο μικροσκόπιο του θέτει τη λειτουργία των μουφτειών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με στόχο την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό τους.
Όπως αναφέρει η “Καθημερινή” για τους λόγους αυτούς, το υπουργείο στέλνει στη Θράκη επιτροπή, ώστε να καταγράψει την κατάσταση και να καταθέσει προτάσεις.
Και αυτό διότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Καθημερινής», έως τώρα παρουσιάζονται στρεβλώσεις στη λειτουργία των μουφτειών, με ορισμένους να μιλούν για έλλειψη κλίματος συνεργασίας με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς της Ελλάδος.
Ειδικότερα, στους τρεις νομούς της Θράκης υπάρχουν τρεις μουφτείες, σε Κομοτηνή, Ξάνθη και Διδυμότειχο.
Με απόφαση του αρμόδιου υπουργού Κώστα Γαβρόγλου ορίστηκε τετραμελής επιτροπή, αποτελούμενη από στελέχη του υπουργείου, με έργο «τη σύνταξη αναλυτικής και λεπτομερούς έκθεσης του υφιστάμενου τρόπου λειτουργίας τους των μουφτειών σε Κομοτηνή, Ξάνθη και Διδυμότειχο, στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται και όλα όσα αφορούν τη διαδικασία άσκησης των δικαιοδοτικών αρμοδιοτήτων των μουφτήδων και την κατάθεση πρότασης μελέτης για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας τους».
Με βάση τη νομοθεσία, οι μουφτείες εκπροσωπούν το ισλάμ στην Ελλάδα, ανταποκρίνονται στις θρησκευτικές ανάγκες των μουσουλμάνων, μεριμνούν για τη λειτουργία των τεμενών, την κατάρτιση των θρησκευτικών λειτουργών και εφαρμόζουν το ισλαμικό δίκαιο στην περιοχή.
Παράλληλα, το αξίωμα του μουφτή συνιστά ιερή αποστολή και συνεπώς χαίρει μεγάλου σεβασμού και εκτίμησης.
Όπως ορίζει η απόφαση Γαβρόγλου προς τις μουφτείες, όλοι είναι υποχρεωμένοι να θέτουν στη διάθεση της ομάδας εργασίας, «κάθε είδους αρχεία, πληροφορίες, βιβλία, έγγραφα και οικονομικά στοιχεία που τηρούνται στις μουφτείες, διασφαλίζοντας την προστασία οποιωνδήποτε προσωπικών δεδομένων εμπεριέχονται σε αυτά».
Και αυτό διότι έως τώρα φέρεται να έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις μη συνεργασίας ανάμεσα στις μουφτείες, ενώ η έλλειψη αυστηρού πλαισίου οργάνωσης τους επιτρέπει σε εξωθεσμικά κέντρα να παρεμβαίνουν στα πεδία αρμοδιότητας των μουφτειών.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα