Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

6η Απριλίου: Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού

Κοινοποίηση

Η 6η Απριλίου 1914 έχει καθιερωθεί ως η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού από τους Βούλγαρους και τους Νεότουρκους. Στο πλαίσιο αυτό, την 1η και 2α Απριλίου 2017 πραγματοποιήθηκαν, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, οι διήμερες εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Θρακιωτών, που συνδιοργάνωσε η Θρακική Εστία Δράμας με το Ίδρυμα Χαριλάου Κεραμέως, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας-Βόρειας Θράκης, την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και το Δήμο Δράμας, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας. 
Το απόγευμα του Σαββάτου, 1η Απριλίου 2017, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας, έλαβε χώρα ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα «Η Γενοκτονία των Θρακών και οι Θράκες στη γενοκτονία» και ομιλητή τον συγγραφέα Κ. Μαλκίδη Θεοφάνη, διδάκτορα κοινωνικών επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών. Στην εκδήλωση συμμετείχαν η παραδοσιακή χορωδία της Θρακικής Εστίας Σερρών και η παραδοσιακή χορωδία της Θρακικής Εστίας Δράμας, καθώς και η παραδοσιακή ορχήστρα της Θρακικής Εστίας Δράμας, ενώ την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου που κατέκλυσε την αίθουσα. 

Την Κυριακή, 2 Απριλίου 2017, στον Ιερό Ναό των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων Δράμας, κατά την πρωινή θεία λειτουργία, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού, χοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Δράμας κ.κ. Παύλου, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων. Σχετική ομιλία εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβας. Με το πέρας της θείας Λειτουργίας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μοναδικό μνημείο της γενοκτονίας των Θρακιωτών στην Ελλάδα, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού, το οποίο ανηγέρθη το έτος 2012 με πρωτοβουλία και της Θρακικής Εστίας Δράμας και με την πολύτιμη συνδρομή της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας και του ιδρύματος Χ.Κ.Κεραμέως. 

Την επιμνημόσυνη δέηση και την τελετή κατάθεσης στεφάνων τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου, οι στρατιωτικές, αστυνομικές και πυροσβεστικές Αρχές της πόλης μας, οι Βουλευτές Ν. Δράμας Δημήτριος Κυριαζίδης (ΝΔ) και Χαρά Κεφαλίδου (ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ), ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Αργύριος Πατακάκης, εκπρόσωπος του Δήμου Δράμας, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Χαριλάου Κεραμέως, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας/Βόρειας Θράκης, οι προσφυγικοί σύλλογοι Ποντίων και Μικρασιατών της πόλης μας, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων, ενώ το δυναμικό και τιμητικό «παρών» έδωσαν θρακιώτικοι σύλλογοι ανά την Ελλάδα με τα λάβαρά τους και με αντιπροσωπείες των μελών τους ενδεδυμένες με παραδοσιακές θρακιώτικες φορεσιές. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως το πλήθος του κόσμου, συμπολίτες μας και επισκέπτες, που αγκάλιασαν και τίμησαν με την παρουσία τους τις διήμερες αυτές εκδηλώσεις μνήμης.
Εκ του Δ.Σ. της ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΔΡΑΜΑΣ
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα