Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Επίθεση Μητσοτάκη σε κυβέρνηση και Σαββίδη: “Απορώ αν εξοφλεί γραμμάτιο” – ΒΙΝΤΕΟ

Κοινοποίηση

Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει το πακέτο των μέτρων, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ALPHA, και πρόσθεσε ότι «το αίτημα για εκλογές ήταν και παραμένει επίκαιρο». Πάράλληλα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε επίθεση κατά του Ιβάν Σαββίδη.
Υποστήριξε ότι και μετά την ψήφιση των μέτρων η χώρα θα συνεχίσει να σέρνεται και δεν θα πιάσει τον στόχο της ανάπτυξης για το 2017. Υπογράμμισε την ανάγκη το 0,5% του μεγάλου πλεονάσματος που πέτυχε η κυβέρνηση το 2016 με την υπερφορολόγηση, να επιστρέψει στην οικονομία. Συγκεκριμένα ζήτησε να μειωθεί τώρα ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24%, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί και ο ΕΝΦΙΑ κατά 30%.
«Το όχι, είναι στο πακέτο των μέτρων και των αντίμετρων» είπε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε: «Δεν ψηφίζουμε τα μέτρα γιατί είναι το κόστος που έφερε ο κ. Τσίπρας στην οικονομία. Τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν μόνο αν πετύχουμε υπέρβαση του στόχου του πλεονάσματος, δηλαδή πλεόνασμα της τάξης του 5,5%. Επιπλέον τα αντίμετρα δεν ωφελούν αυτούς που θίγονται από τα μέτρα. Μιλάμε για μία μεγάλη προσπάθεια πολιτικής εξαπάτησης. Ο κ. Τσίπρας φέρνει μέτρα 3,6 δισ. και φέρνει ένα φερετζέ με τα αντίμετρα που ποτέ δεν θα εφαρμοστούν».
Κάνοντας συνολική κριτική στην συμφωνία είπε ότι «αυτό που συμφωνήθηκε είναι ένα τέταρτο μνημόνιο που δεν περιλαμβάνει χρηματοδότηση». Παρέθεσε παλαιότερη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, στην οποία ανέφερε ότι «δεν θα νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα», για να υποστηρίξει ότι ο «Τσίπρας είναι αναξιόπιστος».
Όσο για το τι θα κάνει αν κερδίσει τις εκλογές είπε ότι «το κράτος έχει συνέχεια, αλλά έχουμε πει ότι τα πλεονάσματα είναι υπερβολικό βάρος, το έθεσα πρώτος και θα συνεχίσω να το θέτω μετ επιτάσεως, τα πλεονάσματα πρέπει να περιοριστούν, αλλά αυτό θα γίνει μόνο αν η Ελλάδα προτάξει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα. Το πως θα πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους είναι δικό μας θέμα, αν μειώσουμε τη σπατάλη στο δημόσιο, αν εξοικονομήσουμε πόρους, τότε θα μπορέσουμε να παρέμβουμε και στο σκέλος των εσόδων μειώνοντας φόρους.
«Η χώρα έχει απολέσει αξιοπιστία, εμείς πιστεύουμε στις μεταρρυθμίσεις» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνεχίζοντας την κριτική ανέφερε ότι «θα υπάρξουν συνταξιούχοι που θα χάσουν την 11η και την 12η σύνταξη όταν τους υπόσχονταν ότι θα τους δώσουν και 13η». Αναφέρθηκε στο θέμα της ΔΕΗ, λέγοντας ότι «η ΔΕΗ θα καταρρεύσει αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, πρέπει να μπει στρατηγικός επενδυτής και να ιδιωτικοποιηθούν τμήματα της ΔΕΗ».
Για την στάση του κόμματός του απέναντι στην συμφωνία είπε: «Ακόμη κι αν μας ζητηθεί δεν θα ψηφίσουμε, δεν υπογράφουμε καμία δέσμευση που πηγαίνει πέρα από το τρίτο πρόγραμμα. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Το Ταμείο δεν ζήτησε κάτι τέτοιο από τον κ. Τσίπρα όταν ήταν στην αντιπολίτευση κι ας έλεγε ότι θα σκίσει τα μνημόνια, γιατί να το ζητήσει από εμάς; Δεν δεσμευόμαστε και δεν ψηφίζουμε τα μέτρα».
Για το θέμα των εκλογών ανέφερε: «Δικαιώθηκε το αίτημα για εκλογές γιατί αν είχαν γίνει θα είχαμε πετύχει καλύτερο αποτέλεσμα στην διαπραγμάτευση, ο κ. Τσίπρας δεν πήρε τίποτε, ούτε στο χρέος αλλά ούτε και στην ποσοτική χαλάρωση. Το αίτημα για εκλογές ήταν και παραμένει επίκαιρο». Συνέχισε λέγοντας ότι η ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει το 1% και πρόσθεσε ότι πρώτη προτεραιότητα της ΝΔ είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας: «Θέλω να δημιουργήσω δουλειές».


Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε συναινετικός στα εθνικά θέματα, ενώ για την Τουρκία είπε: «είναι προκλητική η στάση της Τουρκίας, έχω θίξει το θέμα επανειλημμένως σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι όμως και τα Βαλκάνια που είναι στη μεγαλύτερη αστάθεια τα τελευταία 20 χρόνια. Η Τουρκία πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο αν θέλει να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα».
Για το θέμα με τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη είπε: «ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος πρέπει να ντρέπονται, έφεραν μία χαριστική τροπολογία για συγκεκριμένο επιχειρηματία, αναρωτιέμαι πως αισθάνεται ο άνεργος και ο συνταξιούχος. Τρεις μέρες μετά ο επιχειρηματίας έκανε προσωπική επίθεση και αναρωτιέμαι αν δεν εξοφλεί γραμμάτιο. Εγώ βάζω το πλαίσιο. Ο κ. Τσίπρας ανέβηκε στην εξουσία κατηγορώντας το παλιό σύστημα και τώρα ακολουθεί τακτικές που είναι ο ορισμός της διαπλοκής, προσεταιρίστηκε τη νέα διαπλοκή».
Συνέχισε λέγοντας «Δεν πρόκειται να μπω σε κανένα διάλογο. Αν κάποιος αγοράζει μία επιχείρηση την αγοράζει με τις υποχρεώσεις της…Ο κ. Σαββίδης προσπάθησε να αποκτήσει κανάλι και εμφάνισε σαν στελέχη του καναλιού του επτά στελέχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων».
Ζήτησε δε σχόλιο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ενώ για τους βουλευτές του που απουσίασαν από την ψηφοφορία στην βουλή είπε: «Όλοι οι βουλευτές έστειλαν επιστολή επιβεβαίωσης της πρόθεσής τους. Υπάρχει κεντρική γραμμή και δεν δέχομαι αποκλίσεις από αυτή. Δεν θα δεχθώ προσωπικές επιθέσεις και εκβιασμούς.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / newsit.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα