Κυριακή, 24 Μαρτίου, 2024

Κερδίζει έδαφος η καλλιέργεια πατάτας στον Λειβαδίτη – Καλές αποδόσεις

Κοινοποίηση

Ο Διαμαντής Σερεφιάς καλλιεργεί πατάτα σε υψόμετρο 1.350 μέτρων στον πανέμορφο Λειβαδίτη Ξάνθης, από το 2011, οπότε επέστρεψε από αγάπη στον τόπο του. Καλλιεργεί 80- 100 στρέμματα, που αποδίδουν έως 3,5 τόνους/στρέμμα. 
«Οι αποδόσεις είναι καλές, γιατί τα χωράφια έχουν να καλλιεργηθούν χρόνια και το έδαφος είναι ιδανικό. Στο παρελθόν, στον Λειβαδίτη, υπήρχε ένα από τα ελάχιστα Σποροπαραγωγικά Κέντρα». Φέτος, αγόρασε παραδοσιακό σπόρο από τη λευκόσαρκη πατάτα Kennebec. «Καλλιεργούμε, κυρίως, την άγρια που είναι ιδανική για τα μεγάλα υψόμετρα. Δεν έχουμε μεγάλο τονάζ, αλλά πρόκειται για ποιοτική και νοστιμότατη πατάτα λόγω χώματος».
Οι πατατοκαλλιεργητές του Λειβαδίτη διαθέτουν ατομικά το προϊόν σε μανάβικα και καταστήματα εστίασης της Ξάνθης, της Ροδόπης και της Θεσσαλονίκης. «Βγάζουμε λίγα κιλά και έχουμε το ανάλογο κέρδος. Εάν πουλήσουμε σε χαμηλή τιμή, όπως συμβαίνει με την πατάτα κάμπου, δεν θα έχουμε αυτό το οικονομικό αποτέλεσμα», εξηγεί. 
Η καλλιέργεια κερδίζει έδαφος, τιμώντας το παρελθόν, τότε που ο Λειβαδίτης φημιζόταν για την πατατοκαλλιέργεια. Στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι το κακό οδικό δίκτυο, το οποίο δυσκολεύει την καλλιέργεια και τη διάθεση του προϊόντος.
ypaithros.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα