Πέμπτη, 21 Μαρτίου, 2024

Η οικονομική κατάρρευση της Ξάνθης – Στο 42% η ανεργία στην περιοχή

Κοινοποίηση

“Την τελευταία δεκαετία ο νόμος Ξάνθης πήρε την κάτω βόλτα” θα πει στο CNN Greece ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ξάνθης, Στέλιος Μωραΐτης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργατουπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης η ανεργία στο νομό φτάνει στο 42%, χωρίς να κάνει διάκριση στις ηλικίες. 
Μέχρι το 2008, μας λέει ο κ Μωραΐτης, “η βιομηχανία στο νομό Ξάνθης απασχολούσε 7.500 άτομα. Βιομηχανίες όπως η ΣΕΚΑΠ, η Diana, η ΣΕΒΑΘ ή η ΣΕΠΕΚ, έδιναν πνοή στο νομό και εποχικά μπορούσαν να απασχολήσουν και 15.000 και 20.000 ανθρώπους. Δεν έφταναν τα εργατικά χέρια και έρχονταν και από την Καβάλα ή την Κομοτηνή, κόσμος για να δουλέψει. Η Ξάνθη ήταν μέσα στην πρώτη εξάδα με τις μεγαλύτερες βιομηχανικές πόλεις της Ελλάδας. Σήμερα η βιομηχανία ζήτημα είναι να απασχολεί 3.500 εργαζόμενους, σε έναν νομό 108.000 κατοίκων.
Αυτό είναι που εξαναγκάζει και το κόσμο να μεταναστεύσει. Και ευτυχώς γιατί διαφορετικά ο νόμος θα είχε βυθιστεί στη φτώχεια.”
Οι προοπτικές δεν είναι και πολύ θετικές δεδομένου ότι δεν φαίνεται να υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή. Όπως λέει ο κ. Μωραΐτης, δεν έχουμε δει κανέναν επενδυτή να ενδιαφέρεται για την περιοχή μας. Πολλές βιομηχανίες είτε έκλεισαν είτε μεταφέρθηκαν στη Βουλγαρία. Η μόνη επένδυση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στο νομό είναι από τα Πλαστικά Θράκης, μια νέα μονάδα. Κατά τ’ άλλα δεν έχει πέσει ούτε τούβλο στο νομό”. Μια ακόμη πληγή για την περιοχή είναι το παρεμπόριο και το λαθρεμπόριο λέει ο κ. Μωραΐτης.
“Έρχονται εμπορεύματα από τη Βουλγαρία και έχουν ρημάξει την τοπική αγορά. Επίσης έρχονται εμπορεύματα και από την Τουρκία μέσω Βουλγαρίας και αυτό πλήττει ακόμη περισσότερο το εισόδημα του νομού. Με βάση εκτιμήσεις, οι απώλειες φορολογικών εσόδων από τα βόρεια σύνορά μας υπολογίζονται σε δύο δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Και η βόρειος Ελλάδα πληρώνει το τίμημα. Φανταστείτε ότι στην Αθήνα το κατά κεφαλή ΑΕΠ είναι 22.000 ευρώ και στην Ξάνθη 12.000 ευρώ. Πως να μην μεταναστεύσει μετά ο κόσμος;” 
ΠΗΓΗ: cnn.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα