Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ρύθμιση σε 36 δόσεις για χρέη ως 3.000 ευρώ και 120 δόσεις για 20.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ

Κοινοποίηση

Για να δοθεί το εισιτήριο της ρύθμισης, θα ελέγχονται όλα τα περιουσιακά του στοιχεία

Ρύθμιση χρεών σε έως 36 δόσεις για χρέη μέχρι 3.000 ευρώ και έως 120 δόσεις για χρέη ως 20.000 ευρώ στα Ταμεία προβλέπει η πρώτη μιας σειράς Υπουργικών Αποφάσεων που θα καθορίζουν με ποια κριτήρια οι οφειλέτες θα μπορούν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους.
Σύμφωνα με την απόφαση, όσοι χρωστούν σε τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία (ΕΦΚΑ-ΚΕΑΟ) θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού και οι δόσεις που θα βγουν θα είναι ίδιες για το σύνολο των οφειλών τους.
Στην περίπτωση που από το σύνολο της οφειλής τους χρωστούν ως 3.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ ή το ΚΕΑΟ, τότε οι δόσεις ρύθμισης καθορίζονται σε έως και 36, χωρίς διαγραφή προστίμων.
Για οφειλές ως 20.000 ευρώ οι δόσεις θα φτάνουν ως τις 120, με κούρεμα προσαυξήσεων και προστίμων ως και 85%. Η ελάχιστη μηνιαία δόση είναι 50 ευρώ, χωρίς να προβλέπεται δυνατότητα διαγραφής βασικής οφειλής, παρά μόνον των προστίμων ως και 85%.
Για οφειλές προς όλους τους πιστωτές (τράπεζες, εφορία, ΕΦΚΑ) που δεν υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ εφαρμόζεται η απλοποιημένη διαδικασία ρύθμισης των οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού και αφού ο οφειλέτης κριθεί βιώσιμος με βάση την περιουσιακή του κατάσταση.
Για να δοθεί το εισιτήριο της ρύθμισης, θα ελέγχονται όλα τα περιουσιακά του στοιχεία, δηλαδή τα ακίνητα, οι καταθέσεις και το εισόδημα.

Χθες, δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η απόφαση του υπουργείου Εργασίας την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, για τον καθορισμό της μεθοδολογίας και των κριτηρίων για τον προσδιορισμό του αριθμού και του ύψους των δόσεων, καθώς και των κριτηρίων για τη διαμόρφωση της ψήφου του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) κατά τη διαδικασία της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών του ν. 4469/2017.
Πιο αναλυτικά για βασικές οφειλές προς ΕΦΚΑ που εντάσσονται στη σύμβαση και δεν υπερβαίνουν το ποσό των 3.000 ευρώ:
H αποπληρωμή αυτών και των επ’ αυτών προσαυξήσεων ή τόκων εκπρόθεσμης καταβολής γίνεται τμηματικά σε 36 μηνιαίες δόσεις κατ’ ανώτατο όριο.
H μηνιαία δόση δεν είναι μικρότερη των 50 ευρώ.
Δεν προβλέπεται δυνατότητα διαγραφής κανενός ποσού.
Για βασικές οφειλές προς ΕΦΚΑ που εντάσσονται στη σύμβαση και είναι μεγαλύτερες των 3.000 ευρώ, αλλά δεν υπερβαίνουν το ποσό των 20.000 ευρώ προς τον ΕΦΚΑ:
Η αποπληρωμή αυτών και των επ’ αυτών προσαυξήσεων ή τόκων εκπρόθεσμης καταβολής γίνεται τμηματικά σε 120 μηνιαίες δόσεις κατ’ ανώτατο όριο.
Η μηνιαία δόση δεν είναι μικρότερη των 50 ευρώ.
Δεν προβλέπεται δυνατότητα διαγραφής βασικής οφειλής.
Δεν προβλέπεται δυνατότητα διαγραφής ποσοστού μεγαλύτερου 85% προσαυξήσεων ή τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα