Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Μεγάλη καταστροφή – 1.500 στρέμματα κάηκαν σε παραλίμνια έκταση της Βιστωνίδας

Κοινοποίηση

Για την αντιμετώπιση της φωτιάς στήθηκε μεγάλη επιχείρηση από την Πυροσβεστική Υποδιοικητής ΠΥ Κομοτηνής Θανάσης Αραμπατζίδης: “Καταστρέφεται ο φυσικός μας πλούτος”Οι περιπολίες θα αυξηθούν και οι παραβάτες θα τιμωρούνται πολύ αυστηρά, καθώς μία φωτιά δεν είναι σημαντική μόνο όταν απειλεί ανθρώπινες ζωές

Με πολύ μεγάλη δύναμη “ρίχτηκε” στη μάχη για την καταπολέμηση της φωτιάς που ξέσπασε στο παραλίμνιο δάσος στον υδροβιότοπο της Βιστωνίδας το απόγευμα της Τετάρτης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά έχει κατακάψει 1.500 στρέμματα πυκνής βλάστησης, ενώ η μάχη με τις φλόγες διήρκησε πολλές ώρες -από το απόγευμα της Τετάρτης και ολόκληρη την Πέμπτη οπότε και με το πρώτο φως της ημέρας ενισχύθηκε με εναέρια μέσα. 
“Με το που έρχεται το τέλος Αυγούστου και αυτός ο “μαγικός” Σεπτέμβριος ξαφνικά όλο τυχαία κάποιος θα έρθει να ψήσει στην λίμνη! Δεν θα μπω σε διαδικασία έρευνας γιατί αυτά τα ερευνά το ανακριτικό τμήμα αλλά κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσουμε έξω από τα δόντια” είπε με έμφαση ο υποδιοικητής της ΠΥ Κομοτηνής Θανάσης Αραμπατζίδης, μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm, το πρωί της Πέμπτης. “Δεν μπορεί τον Σεπτέμβριο, ενώ προηγήθηκαν δυσκολότερες συνθήκες, με αέρα, με μελτέμι, πέρασε ο Ιούλιος με ζέστη, ο Αύγουστος και ξαφνικά τον Σεπτέμβριο να γίνονται όλες οι πυρκαγιές και να γίνονται μέσα σε εκτάσεις που δεν μπορεί να πατήσει καλά-καλά άνθρωπος και να έχουμε ενάρξεις πυρκαγιών συγκεκριμένες ώρες.
Αυτές δεν μπορούν να παίρνουν μόνες τους” συμπλήρωσε, ενώ έδωσε και το χρονικό της φωτιάς: “Μας καλέσανε γύρω στις τρεις και είκοσι (εν. το μεσημέρι της Τετάρτης).
Ο πυροφύλακας είδε από μακριά τον έντονο καπνό από τα πυροφυλάκια. Κινήθηκαν άμεσα οι δυνάμεις από όλο τον νομό Ροδόπης. Από τον Ίσμαρο κατέβηκαν τα περιπολικά ήρθαν και τα δύο πετζετέλ από την Καβάλα και το ελικόπτερο από την Αλεξανδρούπολη ήρθε και έριξε 16 βολές γιατί είναι δίπλα η λίμνη. Απλά ήταν αργά απόγευμα και δεν είχε πολύ άνεση όσο αφορά τον χρόνο αλλά πρόλαβε και έριξε 16 βολές.
Ουσιαστικά κατέβασε την φλόγα και μπορέσαμε να επιχειρήσουμε. Την οριοθετήσαμε πριν πέσει το βράδυ, μπήκε σε μια τάξη και δεν μπορούσε να ξεφύγει σε μέρη που θα μας δημιουργούσε προβλήματα αν και δεν ήταν σε κατοικημένη περιοχή”.
Παρά το γεγονός ότι οι πυροσβέστες κατάφεραν να δαμάσουν εγκαίρως και επιτυχώς της φλόγες, η μορφολογία της περιοχής έκανε την επιχείρηση ιδιαιτέρως δύσκολη, όπως περιέγραψε ο κος Αραμπατζίδης: “Εμάς μας ενδιέφερε η φωτιά. Είναι η παραλίμνια βλάστηση που κάηκε, είναι καλάμια, αλμυρίκια πολύ πυκνά, θάμνοι, γενικά ένας βαλτότοπος. Από την πλευρά της Ξάνθης έχει πιο ψηλά δέντρα. Από την δικιά μας πλευρά είναι μια ζούγκλα από αλμυρίκια”.
Σημαντική ήταν η συνδρομή εργατών με μηχανήματα jcb και του στρατού που συνέβαλαν ανοίγοντας τον δρόμο, για να προσεγγίσουν τα πεζοπόρα τμήματα. 
Ο κος Αραμπατζίδης τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει συνείδηση όλων ότι η περιοχή πρέπει να προστατεύεται από τις φωτιές. Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι οι περιπολίες θα αυξηθούν και οι παραβάτες θα τιμωρούνται πολύ αυστηρά, καθώς μία φωτιά δεν είναι σημαντική μόνο όταν απειλεί ανθρώπινες ζωές. Το ίδιο σημαντική είναι και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, επέμεινε ο υποδιοικητής: “Αχρείαστοι να είμαστε, δεν το βλέπω όμως να είμαστε έτσι που πάνε τα πράγματα. Στην περιοχή θα αυξηθούν οι περιπολίες – να το έχουνε στο νου τους οι συμπολίτες μας. Αυτή η κατάσταση κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει.
Το ότι δεν υπάρχουν χωριά εδώ δίπλα, όπως στην Ζάκυνθο και κατοικήσιμες περιοχές, δεν σημαίνει ότι δεν κατοικούν ζωντανά όντα. Αυτή την στιγμή πεθαίνουνε πτηνά, προστατευόμενα ζώα, αυτό είναι φυσικός πλούτος, αυτό πρέπει να το καταλάβουν. Δεν γίνεται για δικό μας συμφέρον να πηγαίνουμε και να καταστρέφουμε τον φυσικό πλούτο. Είναι εγκληματική ενέργεια υπάρχουν ζωντανά πλάσματα τα οποία τρέχουνε για να φύγουνε από εκεί”.   
Ταυτόχρονα με τη φωτιά της Βιστωνίδας, το μεσημέρι της Πέμπτης 31 Αυγούστου καταγράφηκε και μία αναζωπύρωση εστίας πυρκαγιάς στην περιοχή των Αμαξάδων όπου είχε φτάσει η φωτιά που είχε ξεσπάσει αρχικά στην περιοχή Διαλαμπής – Κοπτερού, παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας είχε τεθεί υπό πλήρη έλεγχο και σχεδόν κατασβεστεί. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις επίγειες και εναέριες, ενώ ο δήμος Ιάσμου έστειλε και μηχανήματα. 
Στη φωτιά της Διαλαμπής συμμετείχε και το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Περιφερειακού Τμήματος Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, έπειτα από αίτημα της Πολιτικής Προστασίας. 
Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος 8 εθελοντές Σαμαρείτες και διασώστες, με πλήρη εξοπλισμό διάσωσης, υγειονομικό υλικό και την υποστήριξη του οχήματος παροχής πρώτων βοηθειών. 
Στη φωτιά της Βιστωνίδας επιχείρησαν 2 αεροπλάνα πετζετέλ, 15 υδροφόρα, 43 άντρες,  35 πεζοπόρα τμήματα και το πυροσβεστικό ελικόπτερο που εδρεύει στην πυροσβεστική βάση της Αλεξανδρούπολης.
Δήμητρα Συμεωνίδου / xronos.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα