Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Φασόλια, ρεβίθια και φακές, όπως της γιαγιάς στην Ξάνθη

Κοινοποίηση

Ο αγροτικός κόσμος, σιγά-σιγά, αρχίζει να ασχολείται και με άλλες παραγωγές.» Ήδη σε Ροδόπη και Ξάνθη υπάρχουν πολλά παραδείγματα παραγωγών, που αναζητούν νέους δρόμους φέρνοντας στο προσκήνιο παλιές καλλιέργειες.

Φασόλια, ρεβίθια και φακές λησμονημένες για πολλά χρόνια από τους ίδιους τους Έλληνες παραγωγούς. «Όντως, λόγω των επιδοτήσεων, οι αγρότες ασχολούνται χρόνια τώρα με το βαμβάκι» δηλώνει παραγωγός από τα Κιμμέρια της Ξάνθης και σημειώνει «παλιότερα μ’ αυτές τις παραδοσιακές καλλιέργειες οι οικογένειες μεγάλωναν 3-4 παιδιά και δεν είχαν οικονομικό πρόβλημα».
Προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις «εμπνεύσεις» των εμπόρων
«Τα τελευταία δέκα χρόνια για το βαμβάκι και το καλαμπόκι τον πρώτο λόγο έχει ο έμπορας. Ό,τι τιμή θέλει αυτή δίνει, χωρίς φυσικά να ικανοποιείται ο παραγωγός.» δηλώνουν οι ίδιοι οι καλλιεργητές και προσθέτουν «Δίνουν ό,τι τιμή θέλουν και πολλές φορές χωρίς να καλύπτεται το κόστος. Με αποτέλεσμα ο αγροτικός κόσμος, σιγά-σιγά, αρχίζει να ασχολείται και με άλλες παραγωγές.» Ήδη σε Ροδόπη και Ξάνθη υπάρχουν πολλά παραδείγματα παραγωγών, που αναζητούν νέους δρόμους φέρνοντας στο προσκήνιο παλιές καλλιέργειες. «Βάζουν παλιές παραγωγές για να μπορέσουν να επιβιώσουν» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κύριος  Γιώργος Μπασδάνης και στο ερώτημα, αν μπορούν έτσι να καλύψουν τα έξοδα τους απαντά με νόημα «σχεδόν».
Φασόλια, ρεβίθια και φακές Μεξικού…
«Αν τα διαθέσει κανείς μόνος του στους καταναλωτές, κέρδος μένει» δηλώνει ο κος Νίκος Λάμπρου, παραγωγός φασολιών και ρεβιθιών στην Ξάνθη. Μιλά για το πολύ υψηλό κόστος παραγωγής των επιδοτούμενων καλλιεργειών, όπως το βαμβάκι και για τα αδιέξοδα που δημιουργούνται. Παράλληλα, επισημαίνει την ανάγκη τα παραδοσιακά προϊόντα του τόπου να καλλιεργηθούν ξανά επί ελληνικού εδάφους. «Τρώγαμε φασόλια, ρεβίθια και φακές Μεξικού και Καναδά. Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος αρχίζει να ψάχνει τα ελληνικά. Τα προτιμά. Πληρώνει και κάτι λόγο παραπάνω, αρκεί να είναι ελληνικής παραγωγής.»
Το μήνυμα στους νέους αγρότες
«Τα νέα τα παιδιά να μην φεύγουν έξω. Να ασχοληθούν με τον τόπο τους, με τα χωραφάκια τους, με τις παραγωγές του παππού και της γιαγιάς.» προτρέπει ο κύριος Λάμπρου και στέλνει το δικό του μήνυμα στους νέους αγρότες «Δουλειά,δουλειά,δουλειά!Μόνο έτσι θα έρθουν καλύτερες μέρες.»
Φώτο: Καλλιεργητές φασολιών  
Κείμενο φωτογραφία: Μαρία Νικολάου / ert.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα