Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Θράκη: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μίλησε στους μαθητές για το Facebook και το Instagram

Κοινοποίηση

Σε σχολεία της Ορεστιάδας και της Νέας Βύσσας βρέθηκε το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος ολοκληρώνει την τριήμερη επίσκεψη του στην περιοχή. 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε το 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο Ορεστιάδας, όπου απευθυνόμενος στους μαθητές μίλησε ακόμη και για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Instagram, τα οποία είπε ότι ο ίδιος δεν τα χρησιμοποιεί γιατί δεν τα γνωρίζει, αλλά συμβούλευσε τα παιδιά να τα χρησιμοποιούν μεν αλλά με μέτρο, δηλαδή να μη ξοδεύουν όλο τον χρόνο τους στο διαδίκτυο.
Ο κ. Βαρθολομαίος έκανε μια σημαντική παρέμβαση αναφερόμενος στον ανθρώπινο πόνο, που όπως είπε χαρακτηριστικά υπάρχει “ιδιαιτέρως σε αυτή την δύσκολη περίοδο που διέρχεται η Ελλάδα”. Αίσθηση προκάλεσε επίσης η αναφορά του Οικουμενικού Πατριάρχη στο θέμα των εξετάσεων στην εκπαίδευση, θυμίζοντας την δήλωση του Μακαριστού Πατριάρχη Αθηναγόρα: “Θα ήθελα να είμαι πάλι μαθητής αλλά χωρίς εξετάσεις”! Ο κ. Βαρθολομαίος μετά την ομιλία του κάθισε ο ίδιος και έδωσε στους περίπου 500 μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου από ένα σταυρουδάκι. 
Το Facebook και το Instagram
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μιλώντας στα παιδιά του 1ου Γυμνασίου και 1ου Λυκείου Ορεστιάδας για τον Στέφανο Καραθεοδωρή, τη μνήμη του οποίου γιορτάζει η πόλη, τους προέτρεψε να μη ξοδεύουν όλο τους τον χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά να διαβάζουν και εξωσχολικά βιβλία: “Εσείς οι νέοι άνθρωποι, οι νέοι απόγονοι εκείνων των μεγάλων μορφών, μπορείτε να εμπνέεστε και να παραδειγματίζεστε από το έργο τους και από τα διδάγματα τους. Έχετε βέβαια, και με την σημερινή τεχνολογία, πάρα πολλές δυνατότητες να επικοινωνείτε με όλο τον κόσμο. Με το ίντερνετ, το το… Πως τα λένε αυτά, εγώ δεν τα ξέρω καλά. Δεν μπόρεσα να τα μαθω, δεν έχω και χρόνο να μαθητεύσω σε αυτά τα καινούργια πράγματα. Εσείς τα έχετε και τα μαθαίνετε. Αλλά θέλω να σας πω ότι μαζί με αυτά, παράλληλα με αυτά, να μη ξεχνάτε και τις παραδόσεις μας και το τυπωμένο βιβλίο. 
Καλό είναι το ίντερνετ αλλά να μη προσκολλάστε από το πρωί ως το βράδυ στο ίντερνετ. Να διαβάζετε και κανένα βιβλίο εκτός από τα σχολικά βιβλία. Έχει άλλη χάρη να βλέπεις το εξώφυλλο, να φυλλομετράς τις σελίδες, να διαβάζεις το κεφάλαιο που σε ενδιαφέρει. Το βιβλίο λένε ότι είναι ο καλύτερος φίλος. Ο πιο πιστός και ο πιο αφοσιωμένος. Ολα να τα κάνετε με μέτρο. Και το ποδόσφαιρο και το ίντερνετ, όλα με μέτρο. Να μη σπαταλάτε τον χρόνο σας από το πρωί μέχρι το βράδυ με το ένα ή με το άλλο”, κατέληξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. 
“Η Ελλάδα διέρχεται μια δύσκολη περίοδο”
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απευθυνόμενος στους μικρούς μαθητές τόνισε ότι και ο ίδιος πέρασε σχεδόν 20 χρόνια από τη ζωή του στα θρανία, μίλησε για τα παιδικά του χρόνια στην Ίμβρο, όπου όπως ανέφερε, λειτουργεί και πάλι ελληνικό σχολείο μετά από 49 χρόνια που τα είχε κλείσει το τουρκικό Κράτος. Ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε ότι η Ελλάδα “διέρχεται μια δύσκολη περίοδο και επισήμανε την ανάγκη να “συμπαρασταθούμε στους συνανθρώπους μας” που “έχουν πολύ πόνο”.
Είπε συγκεκριμένα ο Οικουμενικός Πατριάρχης: “Μαθήτευσα 20 χρόνια. Τα 20 χρόνια της ζωής μου τα πέρασα πάνω στα θρανια, αλλά αισθάνομαι ότι είμαι ακόμη μαθητής. Να μαθητεύω στη ζωή, να μαθητεύω στα προβλήματα των ανθρώπων, στον πόνο των ανθρώπων. Από την θέση μου σαν Πατριάρχης, που επικοινωνώ με πάρα πολλούς ανθρώπους, καταλαβαίνω ότι υπάρχει πολύς πόνος στον κόσμο και έχουμε χρέος όλοι μας, και οι κληρικοί και οι εκπαιδευτικοί και όσοι μπορούν να βοηθήσουμε, να συμπαρασταθούμε στους συνανθρώπους μας, ιδιαιτέρως σε αυτή την δύσκολη περίοδο που διέρχεται η Ελλάδα. Αλλά και όλος ο κόσμος διέρχεται μια κρίση σήμερα”, κατέληξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. 
“Μαθητής αλλά χωρίς εξετάσεις”!
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Βαρθολομαίου και στο θέμα των εξετάσεων στην εκπαίδευση, θυμίζοντας τα λόγια του Μακαριστού Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα. “Προηγουμένως είπα για το ξενύχτι που καμιά φορά χρειάζεται την περίοδο τω εξετάσεων. Θυμήθηκα αυτόματα τον μεγάλο προκάτοχο μου, τον Πατριάρχη Αθηναγόρα, ο οποίος επισκεπτόταν πολύ συχνά την Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Μια φορά ήμουν τελειόφοιτος και διάβαζα μαζι με τον σημερινό Μητροπολίτη Ιταλίας, που ήταν στην τάξη μου από την Ρόδο. Διαβάζαμε, δεν θυμάμαι ποιο μάθημε είχαμε εκείνες τις μέρες να εξεταστούμε, και ξαφνικά είδαμε μπροστά μας τον Πατριάρχη Αθηναγόρα. Ο οποίος ήταν πανύψηλος, μεγαλοπρεπής σαν κυπαρρίσι, με μια μακριά γενειάδα. Σηκωθήκαμε αμέσως, φιλήσαμε το χέρι του, μας ρώτησε, τι διαβάζετε, τι μάθημα έχετε αυτές τις μέρες να εξεταστείτε; Είπαμε το μάθημα και κούνησε το κεφάλι του και μας είπε: Πόσο θα ήθελα να είμαι πάλι μαθητής αλλά χωρίς εξετάσεις” δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. 
Τριήμερη επίσκεψη στην Ορεστιάδα
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ολοκληρώνει την τριήμερη επίσκεψη του στην Ορεστιάδα, με αφορμή τις εκδηλώσεις για το “Έτος Καραθεοδωρή”. Στα εγκαίνια του μουσείου Καραθεοδωρή στη Νέα Βύσσα, κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, παρευρέθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος κατάγεται από την πλευρά της μητέρα του από την περιοχή και είναι απόγονος της οικογένειας Καραθεοδωρή, που επίσης είναι συγγενείς της οικογένειας Δέλτα. 
Ο κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε σήμερα και το Δημοτικό και το Γυμνάσιο και Λύκειο Νέας Βύσσας αλλά και την έδρα της 3ης Μ/Κ Ταξιαρχίας Πεζικού στην Καβύλη Ορεστιάδας. Ο κ. Βαρθολομαίος θα μεταβεί στην Θεσσαλονίκη όπου, όπως ανέφερε ο ίδιος, θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τα 90 χρόνια από την ίδρυση της Ιμβριακής Ενότητας Μακεδονίας – Θράκης. 
iefimerida.gr 
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα