Καταλήψεις σε σχολεία της Ξάνθης - Στους δρόμους οι μαθητές όλης της χώρας


Το Συντονιστικό Μαθητών ανακοίνωσε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με κινητοποιήσεις και καταλήψεις σε πολλά σχολεία στις 30 Οκτωβριου

Στους δρόμους βγήκαν τη Δευτέρα 30 Οκτώβρη οι μαθητές σε δεκάδες πόλεις της χώρας, με κεντρικό σύνθημα «Θέλουμε σχολείο να μορφώνει και όχι να εξοντώνει». Οι μαθητές παλεύουν επίσης για εξασφάλιση από το υπουργείο και την κυβέρνηση της χρηματοδότησης για να λειτουργούν τα σχολεία κανονικά. Ζητούν να μην επιβαρύνονται ούτε με ένα ευρώ οι οικογένειές τους για τη μόρφωσή τους, καμία κατάργηση ή συγχώνευση ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους, να μην προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης που κάνει το σχολείο ακόμα πιο εξοντωτικό και ανταγωνιστικό εξεταστικό κέντρο.

Στις κινητοποιήσεις μαζί με τους μαθητές θα βρεθούν οι γονείς, καθώς αποφάσεις στήριξης έχουν πάρει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, Ομοσπονδίες και Ενώσεις Γονέων, η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών Σχολείων και καθηγητές τους, καθώς με στάσεις εργασίας συμμετέχουν οι ΕΛΜΕ Α’, B’, Γ’, Δ’ και Ε’ Θεσσαλονίκης, Φωκίδας, Γ’ Αθήνας, Ζ’ Αθήνας, Α’ – Γ’ Ανατολικής Αττικής, Δ’ Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Γ’ Δυτικής Αττικής, Πειραιά, Νότιας Αθήνας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Β’ Δωδεκανήσου, Λήμνου.

Στη Θεσσαλονίκη η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου, ενώ μέχρι χτες, μαθητικές πορείες είχαν προγραμματιστεί επίσης σε: Πάτρα, Λάρισα, Αρτα, Βέροια, Βόλο, Γιάννενα, Γιαννιτσά, Γρεβενά, Ηράκλειο Κρήτης, Καβάλα, Κατερίνη, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κιλκίς, Κομοτηνή, Λαμία, Λέσβο, Λευκάδα, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Σάμο, Σέρρες, Τρίκαλα, Φιλιππιάδα, Χαλκίδα, Πολύγυρο, Μουδανιά, Χανιά, Χίο.

Δείτε το πλαίσιο διεκδικήσεων:
Να μην καταργηθεί καμία ειδικότητα/τομέας στα ΕΠΑΛ. Κανένας μαθητής στο δρόμο.
Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για να λειτουργούν τα σχολεία μας κανονικά. Κανένα σχολείο χωρίς θέρμανση! Αφορολόγητο πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε όλα τα σχολεία (προνόμιο που έχουν οι εφοπλιστές, αλλά όχι τα σχολεία!).
Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών μας για τη λειτουργία των σχολείων μας.
Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που κάνει χειρότερο το σχολείο μας.
Άμεση κάλυψη όλων των κενών σε όλα τα σχολεία με μόνιμους διορισμούς. Βιβλία σε όλα τα σχολεία. Να μην πληρώνουμε για τα ξενόγλωσσα βιβλία.
Να ξεκινήσει τώρα σε όλα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια η Ενισχυτική Διδασκαλία και η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη.
Δωρεάν ασφαλή μεταφορά για όλους τους μαθητές, όλες τις ώρες της ημέρας. Ένα δωρεάν γεύμα για όλους τους μαθητές.
Να μη μας στοιβάζουν στις τάξεις. 20 μαθητές/τμήμα για να μπορεί να γίνεται μάθημα.
Τώρα έκτακτο κονδύλι για τις σχολικές εκδρομές μας. Να μπορούν όλοι οι μαθητές να συμμετέχουν χωρίς να αναγκάζονται να βάζουν το χέρι στην τσέπη.
Δωρεάν είσοδος των μαθητών στα ΜΜΜ, σε κινηματογράφους και θέατρα.
Να μπορούμε να δίνουμε εισαγωγικές εξετάσεις όσες φορές θέλουμε, κρατώντας βαθμολογία στα μαθήματα που επιθυμούμε.
Με ευθύνη του κράτους να εξασφαλιστεί η ουσιαστική εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.
Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال