Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τι λέει ο επιστήμονας του Δημόκριτου που ανίχνευσε τη ραδιενέργεια στην Ελλάδα

Κοινοποίηση


Το πρώτο σήμα έφτασε από το Μιλάνο όπου ανιχνεύθηκε το ρουθήνιο-106
  
Για τις ποσότητες της ραδιενέργειας που εντοπίστηκαν στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας μίλησε ο διευθυντής ερευνών του Δημόκριτου, Κώστας Ελευθεριάδης, ο οποίος είναι ο άνθρωπος που έκανε τις σχετικές μετρήσεις.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 επεσήμανε πως το ισότοπο που ανιχνεύθηκε είναι το ρουθήνιο-106 (Ru-106) το οποίο όπως είπε παράγεται κυρίως για ιατρικές εφαρμογές.
Όπως επεσήμανε το πρώτο σήμα έφτασε από το Μιλάνο όπου ανιχνεύθηκε επίσης ραδιενέργεια και έτσι έγινε έλεγχος στα φίλτρα του Δημόκριτου.
«Υπάρχει σε πολλές χώρες. Ακόμη είναι άγνωστη η προέλευση του» επεσήμανε και πρόσθεσε ότι οι ποσότητες είναι μικρές και δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
Είπε ακόμη ότι ίσως το σημείο από όπου απελευθερώθηκε να είναι πολλά χιλιόμετρα μακρυά από την Ευρώπη.
Σημειώνεται ότι χθες, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) ανακοίνωσε ότι από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου ανιχνεύθηκαν εξαιρετικά μικρές ποσότητες ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα της χώρας.
Παρόμοια ευρήματα έχουν αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ελβετία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Αυστρία και η Σλοβενία. Σύμφωνα με την ΕΕΑΕ, πρόκειται για μη αναμενόμενα ευρήματα, τα οποία, αν και δεν έχουν καμία ραδιολογική σημασία, πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω για να εξακριβωθεί η πηγή προέλευσής τους.
Οι μετρήσεις της ΕΕΑΕ και του εθνικού δικτύου των συνεργαζομένων με αυτήν εργαστηρίων ανίχνευσαν στην ατμόσφαιρα ίχνη ρουθηνίου-106 σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις, κάτω των πέντε χιλιοστών του μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο αέρα (mBq/m3).
newsbeast.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα