Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γιατροί από την Ξάνθη στο σκάνδαλο με τις υπερβολικές συνταγογραφήσεις

Κοινοποίηση

Πλέον των 1000 ιατρών παραβαίνουν την οδηγία του ΕΟΠΥΥ περί έκδοσης ηλεκτρονικής γνωμάτευσης για χορήγηση επιθεμάτων κατακλίσεων

 
80 γιατροί από την Περιφέρεια Αν. Μ. Θράκης εμπλέκονται, σύμφωνα με τους ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ, στο σκάνδαλο με τις υπερβολικές συνταγογραφήσεις επιθεμάτων κατακλίσεων ενώ «πρωταθλητής» στις εικονικές συνταγές είναι ο νόμος Έβρου με 33. Πρόκειται για γιατρούς που χρησιμοποιούσαν μια πλαστή φωτογραφία που υποτίθεται ανήκε στο σώμα του ασθενούς, καθώς και αναληθείς γνωματεύσεις για Σακχαρώδη διαβήτη σε πολλούς ασφαλισμένους, προκειμένου να ξεπεράσουν τις δεσμεύσεις που ισχύουν από το 2015 για τη συνταγογράφηση.
Ο ΕΟΠΥΥ συνέκρινε τις φωτογραφίες και διαπίστωσε πως πάνω από 1.000 γιατροί από διάφορα μέρη της Ελλάδας, συνταγογράφησαν σε διαφορετικούς ασθενείς, επιθέματα, προσκομίζοντας την ίδια φωτογραφία. Οι γιατροί που καταγράφονται σε κάθε περιοχή της ΑΜΘ έχουν ως εξής: 13 από την Ξάνθη, 10 από την Ροδόπη, 33 από τον Έβρο,14 από την Καβάλα και 10 από τη Δράμα.
Στο πόρισμα των ελεγκτών του ΕΟΠΥΥ αναφέρεται:
Διερευνήθηκε υπόθεση, με βάση στοιχεία της Πληροφορικής του ΕΟΠΥΥ, όπου διαπιστώθηκε ότι πλέον των 1000 ιατρών παραβαίνουν την οδηγία του ΕΟΠΥΥ περί έκδοσης ηλεκτρονικής γνωμάτευσης για χορήγηση επιθεμάτων κατακλίσεων με χρήση και της εικόνας του έλκους.
Χρησιμοποιείται δηλαδή η ίδια φωτογραφία βλάβης, από διαφορετικούς ιατρούς ή τον ίδιο γιατρό, για διαφορετικούς ασφαλισμένους, με χρήση αναληθών στοιχείων (ανεύρεση φωτογραφιών βλάβης δέρματος που επισυνάφθηκαν σε περισσότερες της μίας γνωμάτευσης).
Οι φωτογραφίες έλκους ταυτοποιήθηκαν μεταξύ τους με τη μέθοδο της ψηφιακής ανάλυσης, από τη Δ/νση Πληροφορικής του ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις δηλώθηκε αναληθώς στη γνωμάτευση και η συνύπαρξη νόσου Σακχαρώδους διαβήτη σε ασφαλισμένους στους οποίους χορηγήθηκαν επιθέματα.
ert.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα