Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πρώην σύμβουλος του Τραμπ παζάρευε με την Άγκυρα για τον Γκιουλέν

Κοινοποίηση


Το τίμημα ήταν 15 εκατομμύρια δολάρια
Στην Τουρκία έναντι του ποσού του 15 εκατομμυρίων δολαρίων επρόκειτο να εκδώσει τον Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην σύμβουλος του Τραμπ σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Wall Street Journal.
Ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ ερευνά αν ο πρώτος σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Μάικλ Φλιν, ήταν αναμιγμένος σε ένα σχέδιο για τη σύλληψη ενός μουσουλμάνου ιερωμένου και την παράδοσή του στην Τουρκία με αντάλλαγμα εκατομμύρια δολάρια, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Σύμφωνα με το σχέδιο, ο Φλιν, ο οποίος απολύθηκε από τον Τραμπ αφού παρέμεινε στη θέση του μόλις 24 ημέρες, και ο γιος του, ο Μάικλ Φλιν Τζούνιορ, επρόκειτο να λάβουν ποσό μέχρι 15 εκατομμύρια δολάρια για να συλληφθεί ο Φετουλάχ Γκιουλέν στην κατοικία του στις ΗΠΑ και να παραδοθεί στην τουρκική κυβέρνηση, είπαν στην εφημερίδα πρόσωπα που σχετίζονται με την έρευνα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το φερόμενο σχέδιο προέκυψε στη διάρκεια της ευρύτερης έρευνας που διεξάγει ο Μιούλερ για ενδεχόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 και για οποιαδήποτε συνέργεια με την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ.
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι υποκίνησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 και θέλει την έκδοσή του στην Τουρκία για να δικαστεί. Ο Γκιουλέν έχει αρνηθεί οποιοδήποτε ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος. Εκπρόσωπος του Μιούλερ αρνήθηκε σήμερα να σχολιάσει το δημοσίευμα.
Η Wall Street Journal αναφέρει πως πράκτορες του FBI ρώτησαν τουλάχιστον τέσσερρα πρόσωπα σχετικά με μια συνάντηση τον Δεκέμβριο στη Νέα Υόρκη κατά την οποία ο Φλιν και αντιπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης συζήτησαν τη σύλληψη του Γκιουλέν, σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν τις έρευνες του FBI.
Η συνάντηση του Δεκεμβρίου με θέμα τον Γκιουλέν αναφέρθηκε επίσης σήμερα από το NBC, το οποίο επικαλέσθηκε επίσης πρόσωπα που σχετίζονται με την έρευνα. Ο Φλιν και οι αντιπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης συζήτησαν επίσης πώς θα μπορούσε να απελευθερωθεί ο τουρκοϊρανός έμπορος χρυσού Ρεζά Ζαράμπ. Ο Ζαράμπ βρίσκεται σε αμερικανική φυλακή με ομοσπονδιακές κατηγορίες ότι βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει αμερικανικές κυρώσεις, μετέδωσε το NBC.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα που μεταδόθηκε από το Reuters στις 26 Οκτωβρίου, ένας από τους επιχειρηματικούς συνεταίρους του Φλιν, ο πρώην διευθυντής της CIA Τζέιμς Γούλσεϊ, είχε συνάψει συμβόλαιο ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων με δύο τούρκους επιχειρηματίες για να βοηθήσει στη δυσφήμηση του Γκιουλέν, όταν ο Γούλσεϊ ήταν σύμβουλος στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ.
Η ομάδα του Μιούλερ μίλησε επίσης με τον σύμβουλο πολιτικής του Λευκού Οίκου Στίβεν Μίλερ, ο οποίος είναι ο πιο υψηλόβαθμος συνεργάτης του Τραμπ που είναι γνωστό ότι έχει μιλήσει με τους ερευνητές, μετέδωσε χθες το CNN.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα