Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ξάνθη: Μια πόλη με την πλάτη στον τοίχο

Κοινοποίηση


Το πρόστιμο-μαμούθ των 38,23 εκατ. ευρώ, το οποίο καλείται να πληρώσει η σημερινή ιδιοκτησία της ΣΕΚΑΠ για “αμαρτίες” παλαιότερων διοικήσεων, ναρκοθετεί την προσπάθεια επιστροφής της ευαίσθητης περιοχής της Θράκης σε τροχιά ανάπτυξης

Αποστολή στην Ξάνθη: Βασίλης Ιγνατιάδης
Η αναπτυξιακή δυναμική των τελευταίων τεσσάρων ετών που επανέφερε την χρεωκοπημένη άλλοτε συνεταιριστική καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ σε τροχιά κερδοφορίας, κινδυνεύει να γίνει «καπνός» από αμαρτίες του παρελθόντος.
Το πρόστιμο-μαμούθ, ύψους 38,23 εκατ. ευρώ, που καλείται να πληρώσει η σημερινή ιδιοκτησία για την πολύκροτη υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων του 2009 -τέσσερα χρόνια προτού αναλάβει το «τιμόνι» της- και ενώ οι υπεύθυνοι της τότε διοίκησης έχουν αθωωθεί από τα ποινικά δικαστήρια, απειλεί να τινάξει στον αέρα μια επενδυτική προσπάθεια επιστροφής της βιομηχανίας σε τροχιά ανάπτυξης.
Το ύψος του προστίμου αντιστοιχεί σχεδόν στο σύνολο των επενδύσεων που έγιναν στην «εποχή Σαββίδη» την τελευταία τετραετία, εξασφαλίζοντας τη διατήρηση της δουλειάς εκατοντάδων εργαζομένων, τη λειτουργία πολλών περιφερειακών επιχειρήσεων, την αιμοδότηση της τοπικής οικονομίας της Ξάνθης, αλλά και έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τα κρατικά ταμεία από φόρους, ειδικό φόρο κατανάλωσης, τέλη και εισφορές.
Μεταξύ των 170 εργαζόμενων στο εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στη Βιομηχανική Περιοχή της Ξάνθης επικρατεί προβληματισμός και ανησυχία έπειτα από την απόρριψη από το Διοικητικό Εφετείο Θράκης της προσφυγής της εταιρείας κατά της πράξης καταλογισμού του προστίμου, ενώ οι εκπρόσωποι των φορέων της Θράκης κάνουν λόγο για εξοντωτικό και άδικο πρόστιμο και ζητούν λύση σε πολιτικό και νομικό επίπεδο προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητα μιας μεγάλης και υγιούς επιχείρησης, από τις λίγες που έχουν απομείνει στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης.
«Η ΣΕΚΑΠ κινδύνευσε στο παρελθόν, πουλήθηκε στον επενδυτή και έκτοτε δεν δείχνει να έχει προβλήματα βιωσιμότητας. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κινδυνεύσει», τονίζει στο «Εθνος» ο δήμαρχος της πόλης, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, προσθέτοντας ότι «στην εποχή της παρατεταμένης κρίσης που διανύουμε, σε μια περιοχή σαν τη δική μας που μαστίζεται από υψηλή ανεργία, επιχειρήσεις αυτής της μορφής και αυτού του μεγέθους δεν είναι εύκολο να δημιουργηθούν και να δραστηριοποιηθούν ξανά».
Στο ίδιο πνεύμα, οι παραγωγικοί και συνδικαλιστικοί φορείς του νομού δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις.«Από τη στιγμή που αθωώθηκαν σε όλα τα ποινικά δικαστήρια οι υπεύθυνοι για την υπόθεση, θεωρώ ότι πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί μια νομική ή μια πολιτική λύση», αναφέρει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, Στέλιος Μωραΐτης, προσθέτοντας με έμφαση ότι «είναι απαραίτητο να συνεχίσει να λειτουργεί αυτή η εταιρεία-κολοσσός για την Ξάνθη μας και για την Θράκη μας, χωρίς να χαθούν οι θέσεις εργασίας και ο πλούτος που παράγεται στην περιοχή μας».
Ο κ. Μωραΐτης κάνει λόγο για τεράστιο οικονομικό βάρος το οποίο δεν είχε υπολογιστεί από την ιδιοκτησία της ΣΕΚΑΠ όταν απέκτησε τον έλεγχό της, ενώ επισημαίνει ότι σε περίπτωση που τεθεί σε κίνδυνο η αναπτυξιακή πορεία της βιομηχανίας χαμένοι θα είναι και η τοπική κοινωνία και η επιχείρηση, αλλά και το ελληνικό κράτος.
«Επιχειρήσεις σαν τη ΣΕΚΑΠ είναι πλέον μετρημένες στα δάχτυλα στο νομό μας. Κάθε θέση εργασίας που χάνεται δεν αναπληρώνεται. Το είδαμε και με άλλες μεγάλες επιχειρήσεις που έκλεισαν, όπως η ΣΕΒΑΘ, η ζάχαρη κ.ά. Υπήρξε πολύ καλό κλίμα όταν πήρε την επιχείρηση ο κ. Σαββίδης, πιστέψαμε σε ένα αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και αυτή η πορεία δεν πρέπει να ανακοπεί», επισημαίνει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Αγγελος Μπεμπεκίδης.
Τo δυναμικό comeback στην κερδοφορία, το τριετές πλάνο ανάπτυξης & οι εξαγωγές
Η «εποχή Σαββίδη» για τη ΣΕΚΑΠ, η οποία ξεκίνησε το 2013 με την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της από την εταιρεία Donskoy Tabak ISC συμφερόντων του ομογενούς επιχειρηματία, σήμανε την αρχή ενός αναπτυξιακού σχεδίου που μέσα σε δύο χρόνια επανέφερε την άλλοτε χρεωκοπημένη και απαξιωμένη εταιρεία στην κερδοφορία (2015) και σε εξωστρεφή προσανατολισμό με τις εξαγωγές να καλύπτουν τα 2/3 των εσόδων της. Παρότι το 2016 έκλεισε με μικρές ζημιές, στα σκαριά υπάρχει ένα τριετές αναπτυξιακό πλάνο με νέες επενδύσεις, αναδιάρθρωση της παραγωγής και νέο «πλασάρισμα» προϊόντων, το οποίο θα σημάνει την επιστροφή σε κερδοφορία.
«Οι εξελίξεις βρίσκουν την εταιρεία σε φάση δυναμικής ανάπτυξης, που περιλαμβάνει επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού, re-design των σημάτων και νέα σήματα, γενικότερα ενός comeback μιας ελληνικής εταιρείας με δυνατό όνομα στην αγορά. Το πρόστιμο αυτό αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα γι’ αυτό το comeback», επισημαίνει στο «Εθνος» η διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού της ΣΕΚΑΠ, Κατερίνα Θεμελή, και προσθέτει: «Από αυτό το εργοστάσιο ζουν 170 οικογένειες, οι οποίες στηρίζουν την τοπική οικονομία, ενώ έμμεσα ωφελούνται δεκάδες προμηθευτές, καπνοπαραγωγοί και συναφή επαγγέλματα, σε μια περιοχή όπως η Θράκη με ιδιαίτερα υψηλή ανεργία και ελάχιστη βιομηχανία εν ζωή».
Ο Κώστας Γαβριηλίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων της ΣΕΚΑΠ, ενός από τα δύο που λειτουργούν στην επιχείρηση, ήταν παρών το 2013 στην αναλυτική ενημέρωση που έγινε από τον τότε εκκαθαριστή για τις υποχρεώσεις της υπό μεταβίβαση εταιρείας. «Δεν ειπώθηκε απολύτως τίποτα για το συγκεκριμένο πρόστιμο. Εχει δίκιο σ’ αυτό που λέει ο ιδιοκτήτης, ότι το πρόστιμο το έκρυβαν», τονίζει.
Από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, όταν έγινε γνωστή η απορριπτική απόφαση του δικαστηρίου επί της προσφυγής, ο ίδιος και άλλοι συνδικαλιστές απευθύνθηκαν στη διοίκηση, ανησυχώντας για τις εξελίξεις. «Το θετικό είναι ότι προς το παρόν δεν αλλάζει τίποτα στον προγραμματισμό της εταιρείας και μας δόθηκαν σχετικές διαβεβαιώσεις. Ελπίζουμε ότι θα βρεθεί μια νομική φόρμουλα επίλυσης, η οποία δεν θα θέτει σε αμφισβήτηση τη βιωσιμότητά της», αναφέρει.
Ο Γιάννης Ζαπτής εργάζεται στη ΣΕΚΑΠ επί 27 ολόκληρα χρόνια και δεν επιθυμεί όπως λέει να γίνουν ο ίδιος και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του τα θύματα πολιτικών παιχνιδιών που παίζονται στις πλάτες τους. «Εχουν αθωωθεί οι πάντες και έχει μείνει ένα πρόστιμο-φάντασμα πάνω από τα κεφάλια μας να μας κρατάει σε ανασφάλεια», λέει.
Η χειρίστρια συσκευασίας Σταυρούλα Σκαρλάτου, με 12 χρόνια στην εταιρεία, έχει ζήσει την απειλή του λουκέτου και της ανεργίας και δεν θέλει να επιστρέψει στην ανασφάλεια του 2012-2013. «Δεν υπάρχουν πολλοί εργοδότες που πληρώνουν κανονικά κάθε μήνα, χωρίς ούτε μια μέρα καθυστέρηση. Είμαστε αγχωμένοι, υπάρχει μια ανασφάλεια, αλλά ελπίζουμε να ξεπεραστεί το πρόβλημα», σημειώνει.
«Θέλουμε τη δουλειά μας, θέλουμε τη ΣΕΚΑΠ να παραμείνει ανοιχτή, με αναπτυξιακή πορεία και όποιος προσπαθήσει να μπει εμπόδιο σ’ αυτό θα μας βρει απέναντι», υπογραμμίζει από την πλευρά του ο Δημήτρης Σαμαράς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων και Υπαλλήλων, του δεύτερου που λειτουργεί στην επιχείρηση.
Άδικη και εξοντωτική απόφαση
Για άδικο και εξοντωτικό πρόστιμο, το οποίο δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία μιας βιώσιμης επιχείρησης κάνει λόγο ο γενικός διευθυντής της Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ), πρώην υπουργός, Αλέξανδρος Κοντός. «Εχουμε το οξύμωρο να έχουν αθωωθεί όλα τα φυσικά πρόσωπα από την ποινική δικαιοσύνη και να καταδικάζεται το νομικό πρόσωπο -και μάλιστα υπό νέα ιδιοκτησία», επισημαίνει στο «Εθνος».
Η υπόθεση του 2009, οι δίκες και το «αμαρτωλό» πρόστιμο
Το Μάιο του 2009, όταν εντοπίστηκε το πλοίο «Mitridat» με το ύποπτο φορτίο με τσιγάρα της ΣΕΚΑΠ στο βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο, η καπνοβιομηχανία ανήκε κατά 50,36% στην ΑΤΕ και κατά 34% στη ΣΕΚΕ, ενώ το 8,5% ανήκε στον συνεταιρισμό των εργαζομένων. Για την υπόθεση έχουν καθίσει στο εδώλιο τέσσερα άτομα, μέλη της τότε διοίκησης της ΣΕΚΑΠ, ο αγοραστής του φορτίου και ένας ναυτιλιακός πράκτορας, κατηγορούμενοι για λαθρεμπορία, από την οποία το Δημόσιο απώλεσε δασμούς 19,5 εκατ. ευρώ. Πρωτόδικα καταδικάστηκαν ο τότε διευθύνων σύμβουλος της ΣΕΚΑΠ Ι. Ζήνας και ο αγοραστής του φορτίου Κ. Παχής σε φυλάκιση 4 ετών με αναστολή και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ έκαστος, αλλά το 2016 αθωώθηκαν από το Εφετείο Θράκης. Από το πρωτόδικο δικαστήριο είχαν αθωωθεί ο τότε πρόεδρος της εταιρείας Ν. Παπάς και ο ναυτιλιακός πράκτορας Π. Ευαγγελινός. Παρά την αθώωση των εμπλεκόμενων, το πρόστιμο, το οποίο με τις προσαυξήσεις έφτασε τα 38,23 εκατ. ευρώ, καταλογίζεται στον νέο ιδιοκτήτη, ο οποίος απέκτησε την εταιρεία το 2013, τέσσερα χρόνια μετά τον εντοπισμό του ύποπτου φορτίου.
Πηγή: Έθνος
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα