Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Σπίτι της Σκιάς: Αυτό που βλέπεις είναι πάντοτε λιγότερο από αυτό που κοιτάς

Κοινοποίηση

Μία ασπρόμαυρη πινακίδα σε ένα σπίτι στην Παλιά πόλη της Ξάνθης μαγνητίζει το βλέμμα του επισκέπτη. Η ταμπέλα γράφει “Το Σπίτι της Σκιάς” (The house of shadow), στο εσωτερικό του ο καλλιτέχνης Τριαντάφυλλος Βαΐτσης αναλαμβάνει την μύηση στην τέχνη της σκιάς…
O Τριαντάφυλλος Βαΐτσης το 2008 ανακάλυψε την Trash Art (τέχνη από σκουπίδια). Γοητευμένος από αυτήν και αναζητώντας διάφορες τεχνικές ήρθε αντιμέτωπος με ένα «γλυπτό σκιάς». Έκτοτε ασχολείται με τη τέχνη της σκιάς. Το 2014 δημιούργησε το “Σπίτι της Σκιάς”.
Ο κ. Βαΐτσης, τονίζει ότι «αυτό που βλέπουμε, είναι πάντοτε λιγότερο από αυτό που κοιτάμε. Κάθε αντικείμενο, κάθε κατάσταση, κάθε γεγονός έχουν διαστάσεις και παραμέτρους, οι οποίες δεν είναι ορατές ή εύκολα αντιληπτές. Το σχήμα, το μέγεθος, το χρώμα, η υφή, η σιωπή, ο θόρυβος, η ένταση, η απλότητα, η πολυπλοκότητα, η φωτεινότητα και πολλά άλλα είναι παράγοντες που φανερώνουν ή κρύβουν μηνύματα-σκέψεις, υποδεικνύουν δρόμους, αποκαλύπτουν νέες διαστάσεις. Χτίζω πάνω σε αυτές τις σκέψεις. Κάνω ορατό το αόρατο.. Δείτε αυτό που δεν φαίνεται…»
Η κάθε δημιουργία μπορεί να περιλαμβάνει διαφορετικά είδη σκουπιδιών αλλά όταν φωτιστούν δημιουργούν σκιές με συγκεκριμένο σχήμα.
Η νέα ενότητα έργων του καλλιτέχνη με τίτλο «Σπήλαια του Μυαλού» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο τον περασμένο μήνα, μετά από πρόσκληση του Ελληνικού Κέντρου του Λονδίνου. Ο τίτλος και η θεματολογία των σκιών παραπέμπουν, στον μύθο του Σπηλαίου του Πλάτωνα.
Στο πρώτο έργο με τίτλο «φλόγες», μια φτερωτή νίκη αναδύεται μέσα από φλογερή διαμάχη δύο αντιθετικών σκέψεων, συναισθημάτων, χαρακτήρων.
Το δεύτερο έργο, «Ταξιδεύοντας στο Φως» εστιάζει στο μύθο του Σπηλαίου. Κεντρικό πρόσωπο ο Πλάτων.
Το τρίτο έργο είναι μία σύνθεση τριών γλυπτών. Το κεντρικό έργο είναι σταθερό και η σκιά του απεικονίζει τον άνθρωπο… Τα δύο ακριανά γλυπτά περιστρέφονται και οι σκιές τους αλλάζουν. Το δεξί μέρος της σκιάς είναι ο κόσμος των ιδεών, ενώ το αριστερό ο κόσμος των αισθήσεων, της ύλης και των σαρκικών επιθυμιών. Η περιστροφή του γλυπτού δημιουργεί εναλλασσόμενες σκιές που σε συνδυασμό με τη σταθερή σκιά του ακίνητου έργου μας δείχνουν, σαν σε κινούμενα σχέδια, την κύηση, τη γέννηση, την ωρίμανση και την εναλλαγή των ιδεών.
Της Ολίνας Καρβουνιάρη – PraktoreioMagazine
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα