Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Θέμα τουρκικών παραβιάσεων έθεσε ο Α. Τσίπρας στην Ε.Ε.

Κοινοποίηση

Στην επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα αναφέρθηκε ο Α. Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Παράλληλα ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε του Ευρωπαίους εταίρους για τα όσα συμφωνήθηκαν με την τουρκική πλευρά, θέτοντας παράλληλα το θέμα των παραβιάσεων στο Αιγαίο.
Για τις τουρκικές παραβιάσεις αλλά και τα όσα συζητήθηκαν με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην Σύνοδο Κορυφής.
Η συμφωνία με Ερντογάν
Στην ενημέρωση που παρέσχε ο Αλέξης Τσίπρας για την επίσκεψη Ερντογάν, ανέφερε πως:
1. Συμφωνήθηκε η επανέναρξη των συνομιλιών για την υφαλοκρηπίδα και για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης υπό την υψηλή εποπτεία Πρωθυπουργού και Προέδρου Ερντογάν
2. Συμφωνήθηκαν μέτρα για την πιο αποτελεσματική εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και η Τουρκία να αρχίσει να εφαρμόζει ξανά την διμερή Συμφωνία Επανεισδοχής.
3. Ο Πρόεδρος Ερντογάν τόνισε δημόσια ότι επιδιώκει την δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και οι συνομιλίες πρέπει να συνεχίσουν.
Στήριξη για το Αιγαίο
Ο Αλέξης Τσίπρας ωστόσο, καλωσορίζοντας την άμεση αντίδραση από ΕΕ, Γερμανία και Βουλγαρία στις δηλώσεις Ερντογάν για την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης, ζήτησε στήριξη ώστε η Τουρκία τους επόμενους μήνες:
*Να σταματήσει την παραβίαση του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο με συνεχείς παραβιάσεις και εμπλοκές.
* Να εντείνει την θετική ως τώρα συνεργασία στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
*Να συνεχίσει τις συνομιλίες, με τους όρους του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για το Κυπριακό.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα