Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ανεπιθύμητος ο Ερντογάν στη Θράκη λένε 22 σύλλογοι – Επαφές στο Προξενείο

Κοινοποίηση

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, που σε κάποιο βαθμό θα θυμίζουν αυτά της επίσκεψης Ομπάμα, θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 7-8 Δεκεμβρίου η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, η πρώτη για Τούρκο πρόεδρο μετά από 65 χρόνια. 
Ο κ. Ερντογάν αναμένεται να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 10:30 το πρωί της Πέμπτης, συνοδεία του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου και αρκετών ακόμα στελεχών, τους οποίους θα τους περιμένουν δέκα θωρακισμένα αυτοκίνητα προκειμένου να τους μεταφέρουν στο κέντρο της Αθήνας. 
Φτάνοντας στο Σύνταγμα, ο τούρκος πρόεδρος θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και ακολούθως θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα τον υποδεχθεί με επίσημες τιμές ο Έλληνας ομόλογός του Προκόπης Παυλόπουλος. Στη συνέχεια, οι δύο πρόεδροι θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.
Αργότερα, περίπου στη 1 το μεσημέρι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όπου θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπειεις. Με το πέρας των συνομιλιών, οι κ. Τσίπρας και Ερντογάν αναμένεται να προχωρήσουν σε δηλώσεις προς τα μέσα ενημέρωσης.
Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας για τον τούρκο πρόεδρο ολοκληρώνεται με το επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο.
Στην Κομοτηνή την Παρασκευή
Ο τούρκος πρόεδρος την Παρασκευή θα βρεθεί στην Κομοτηνή, όπου θα έχει επαφές στο τουρκικό προξενείο της πόλης. 
Νωρίτερα, καθώς η Παρασκευή είναι μέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους, ο κ. Ερντογάν και η συνοδεία του θα βρεθούν στο τζαμί «Κιρ Μάχαλλε» προκειμένου να λάβουν μέρος στην προσευχή.
Ανεπιθύμητος στη Θράκη
Ήδη το άκουσμα και μόνο της παρουσίας του Ερντογάν στη Θράκη προκάλεσε αντιδράσεις και σε σχετική ανακοίνωση 22 θρακιώτικων συλλόγων, αναφέρονται τα εξής: 
«Αναρωτιόμαστε, έχει κάτι νέο να πει στον τόπο μας; Θα μας φέρει κάτι από την δημοκρατία που «χαίρονται» οι Τούρκοι πολίτες; Από την ελευθεροτυπία που «απολαμβάνουν» 170 έγκλειστοι δημοσιογράφοι στη χώρα του; Από τα δικαιώματα που «έχουν» 20.000.000 Κούρδοι και 20.000 φυλακισμένα μέλη του HDP στην Τουρκία; Θα πει τίποτε για την επί 43 χρόνια Κατεχόμενη από τον στρατό του Κύπρο; Για το Αιγαίο και τον βρώμικο ρόλο της Άγκυρας στο μεταναστευτικό – προσφυγικό; Μήπως για την τύχη του Πόντιου συμπατριώτη μας  Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλή και της Κούρδισσας συντρόφου του Μεράλ Γκεϋλανί; Μάλλον όχι.
Έρχεται λοιπόν μόνο για να φανατίσει, για να «γκριζάρει» την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή και για να ενισχύσει τα πιο ακραία μειονοτικά στοιχεία. Η Κυβέρνηση φέρει μεγάλη ευθύνη για το γεγονός ότι επιτρέπει μια τέτοιαν κλιμακούμενη πρόκληση, ενώ θα έπρεπε να θέσει ένα τέρμα στον κατήφορο των επισκέψεων που ξεκίνησε το 2004. Εμείς απευθυνόμαστε στην τοπική κοινωνία και την καλούμε να εκδηλώσει ειρηνικά, μα και ξεκάθαρα, την αντίθεσή της σε κάθε εξωχώριο σχεδιασμό. Ζούμε σε μια δημοκρατική, ελεύθερη χώρα και δεν δεχόμαστε καμιά περιοδεία – επιθεώρηση από οποιονδήποτε, πόσο μάλλον από ισλαμοφασίζοντες ηγέτες και δράστες – απολογητές μαζικών εγκλημάτων που δεν σταμάτησαν το 1922 και το 1974 αλλά συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα