Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αμερικανός πρέσβης: Φοβάμαι το ατύχημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο

Κοινοποίηση


Τους φόβους του για ένα «ατύχημα» στο Αιγαίο, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, εξέφρασε ο Τζέφρι Πάιατ.
Οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα έρχονται μάλιστα στον απόηχο της νέας έντασης που προκλήθηκε στα Ιμια την Κυριακή, όταν βρέθηκε ο Πάνος Καμμένος στην περιοχή για τη ρίψη στεφάνου στη μνήμη των πεσόντων Ελλήνων αξιωματικών, 22 χρόνια μετά την κρίση του 1996.
«Η ανησυχία μου, ο φόβος μου, είναι το ατύχημα», παραδέχθηκε ο Πάιατ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ και την Σία Κοσσιώνη, η οποία θα μεταδοθεί την Τρίτη, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα.
«Οσο έχετε αυτά τα φονικά περίπλοκα στρατιωτικά συστήματα που λειτουργούν σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο υπάρχει πάντα φοβερός κίνδυνος ατυχήματος, το οποίο φυσικά θα προκαλέσει μεγάλες επιπλοκές στη σχέση σας», δήλωσε ακόμη ο Αμερικανός πρέσβης.
Την Κυριακή προκλήθηκε νέα ένταση στα Ιμια. Σύμφωνα με την Αγκυρα, η τουρκική ακτοφυλακή εμπόδισε την προσέγγιση του Πάνου Καμμένου στην περιοχή, με το ελληνικό σκάφος «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ». «Η τουρκική ακτοφυλακή έκανε αυτό που έπρεπε στα Καρντάκ (σ.σ Ίμια) και η ελληνική αποστολή αποχώρησε μετά από προειδοποιήσεις. Δεν υπήρξε κάποιο επεισόδιο», ανέφερε για το ζήτημα ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού.
Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό διέψευσε τους Τούρκους, καθώς σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα ανέφερε ότι τα τουρκικά πλοία αποπειράθηκαν να παρεμποδίσουν την προσέγγιση της κανονιοφόρου, αλλά με κατάλληλους χειρισμούς αυτή έφτασε στο σημείο που έπεσε το ελικόπτερο με τους Ελληνες αξιωματικούς.
Αισιοδοξία για το Σκοπιανό
Στην ίδια συνέντευξη, ο Πάιατ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίλυση του Σκοπιανού.
«Στηρίζουμε τον Μάθιου Νίμιτς και τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών. Είμαι αισιόδοξος. Και θα κάνουμε τα πάντα, ως Αμερική, να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του Νίμιτς στις μέρες και τις εβδομάδες που έχουμε μπροστά μας», δήλωσε σχετικά, ενώ αναφερόμενος γενικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια, τόνισε ότι «είναι προς το συμφέρον τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».
iefimerida.gr 
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα