Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ευρωπαϊκή Ημέρα Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης «112»

Κοινοποίηση


Η υπηρεσία προσφέρεται δωρεάν σε 24τετράωρη βάση
   
Η 11η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως Ημέρα Εορτασμού του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης «112». Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, πρόκειται για αριθμό που χρησιμοποιείται σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, μέσω του οποίου οι πολίτες και οι επισκέπτες που αντιμετωπίζουν κάποια έκτακτη κατάσταση συνδέονται με τις κατά περίπτωση αρμόδιες αρχές άμεσης απόκρισης (π.χ. Αστυνομία, Πυροσβεστική).
Η υπηρεσία προσφέρεται δωρεάν σε 24τετράωρη βάση. Η κλήση μπορεί να γίνεται από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο, ακόμα και χωρίς κάρτα SIM, καθώς δε και στην περίπτωση που ο καλών δεν έχει κάλυψη ή βρίσκεται εκτός δικτύου (εθνική περιαγωγή). Συν τοις άλλοις, η υπηρεσία παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού της γεωγραφικής θέσης του καλούντος.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στη χώρα μας, αρμόδιος φορέας για το «112» είναι η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, υπό την οποία λειτουργεί η Υπηρεσία Κλήσεων Έκτακτης Ανάγκης 112 (ΥΚΕΑ 112).
Στην Ελλάδα, το «112» λειτουργεί παράλληλα με τους υπόλοιπους αριθμούς έκτακτης ανάγκης (π.χ. 100, 166, 199), ενώ ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες το έχουν υιοθετήσει ως αποκλειστικό εθνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης. Επίσης, λειτουργεί εκτός ΕΕ, σε χώρες όπως η Ελβετία και η Νότια Αφρική.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα