Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ίμια: Το μυστικό της βάσης των Τούρκων στο νησί Τσαβούς

Κοινοποίηση

Κινήσεις σε παρτίδα σκάκι θυμίζουν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στα Ίμια. Η ανακοίνωση ότι στο νησί Τσαβούς διαμορφώνεται βάση του τουρκικού στρατού φαίνεται ότι δεν είναι απλά μια κίνηση ψυχολογικής πίεσης προς την ελληνική πλευρά.
Υπάρχει συγκεκριμένο στρατιωτικό σχέδιο το οποίο δεν αποτελεί πλέον μυστικό. Η κίνηση των Τούρκων μια ανάσα από τα Ίμια ουσιαστικά αποτελεί μια απάντηση σε κίνηση που έγινε από την πλευρά της Ελλάδας.
Αν δει κανείς τον χάρτη της περιοχής το νησί Τσαβούς βρίσκεται σε θέση στρατηγική ως προς τις δυο βραχονησίδες, μια θέση σχεδόν αντίστοιχη εκείνης της Καλολίμνου. Η ίδια η Καλόλιμνος ίσως αποτελεί και η ίδια “στόχο” των Τούρκων, ωστόσο με τις εγκαταστάσεις του ελληνικού στρατού σε αυτή αποτελεί και ένα προκεχωρημένο φυλάκιο στην περιοχή.
Έτσι η “βάση” στη νησίδα Τσαβούς θα μπορούσε να θεωρηθεί κίνηση που ισορροπεί την κατάσταση… Δεν είναι όμως αυτό.
Οι νησίδες Ίμια βρίσκονται σε ελάχιστη απόσταση από την τουρκική ακτή και σε καμία περίπτωση η φρουρά της Καλολίμνου δεν μπορεί να θεωρηθεί απειλή.
Αντίθετα το νησί Τσαβούς βρίσκεται σε ένα σημείο που μπορεί να δώσει πλεονέκτημα στις τουρκικές δυνάμεις ώστε να περάσουν προς τις δύο νησίδες Ίμια.
Αυτό καθώς βρίσκεται στα ανοιχτά του απέναντι κόλπου παρέχοντας κάλυψη σε όποιον θέλει να πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής χωρίς να γίνει αντιληπτός.
Η δημιουργία ράμπας στην ακτή απέναντι από το νησί δεν αποσκοπεί στον ελλιμενισμό σκαφών, αντίθετα μοιάζει με εγκατάσταση που θα διευκολύνει επιχειρήσεις ελαφρών σκαφών… κάτι που εκτός απ’ τα σκάφη που θα εξυπηρετούν την απέναντι στρατιωτική εγκατάσταση ίσως κρύβει και εξυπηρέτηση σκαφών αμφίβιων καταδρομών…
Άλλωστε το νησί Τσαβούς κρύβει οποιαδήποτε κίνηση από την ακτή και σε μήκος 1,8 μιλίων. Για όποιον ξεκινήσει δηλαδή από την ακτή για να φτάσει στα Ίμια για τα πρώτα σχεδόν η μισή απόσταση διανύεται υπό την κάλυψη του νησιού. Επίσης από το νησί Τσαβούς η απόσταση είναι μικρότερη από 3 μίλια και έτσι οποιαδήποτε κίνηση από εκεί προς τα Ίμια είναι απόλυτα αιφνιδιαστική.
Με άλλα λόγια οι κατασκευές του τουρκικού στρατού στο νησάκι Τσαβούς και την ακτή μοιάζουν με εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν μια πιθανή επιχείρηση αποβίβασης στρατευμάτων στις βραχονησίδες.
Κατά την κρίση των Ιμίων το 1996 οι Τούρκοι κομάντος είχαν επιβιβαστεί στη μια από τις δύο βραχονησίδες από μια από φρεγάτα του τουρκικού στόλου με τη χρήση φουσκωτών. Μετά την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων η παρουσία μεγάλου σκάφους δεν είναι απαραίτητη, οι λέμβοι δεν έχουν να διανύσουν παρά μόνο τρία μίλια.
newsit.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα