Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ξάνθη: Ομιλία και Workshop για τα Chatbots

Κοινοποίηση

Το ερχόμενο Σάββατο -στις 10 του Μάρτη- η EESTEC: ένας μη πολιτικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός από και για τους φοιτητές- οργανώνει στη Ξάνθη μια Ομιλία και ένα Workshop πάνω στο θέμα των chatbots. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής στα Προκατ στις 12:00.
Τι είναι τα bots;
Τα chatbots (ή απλά bots) είναι λογισμικά αυτοματοποιημένων απαντήσεων που τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει έντονα στο προσκήνιο, λόγω των εξελίξεων στην τεχνολογία της ανάλυσης φυσικής γλώσσας. Στόχος ενός bot όταν λαμβάνει ένα μήνυμα από κάποιον χρήστη, να το αναλύει, να το αντιστοιχεί σε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία μηνυμάτων και να συνθέτει την κατάλληλη απάντηση ώστε να πετύχει τον εκάστοτε σκοπό του όπως το να πουλήσει κάποιο προϊόν ή να παρέχει στον χρήστη κάποια πληροφορία.
Συγκεκριμένα, μετά τον Απρίλιο του 2016, που το Facebook άνοιξε την πλατφόρμα για τα bots στο Facebook Messenger, υπάρχει μια έκρηξη δημιουργίας σε αυτόν τον τομέα. Πολλές μεγάλες εταιρείες υιοθετούν τα bots για την επικοινωνία με τους πελάτες τους και την προώθηση προϊόντων. Αυτό όμως που τα καθιστά πιο σημαντικά, είναι η παροχή νέων υπηρεσιών, πιο φιλικών προς τον χρήστη, αντικαθιστώντας σε κάποιες περιπτώσεις τα “βαριά”, data-hungry apps.
Τι θα γίνει στο workshop;
Στο διήμερο workshop θα αναλυθούν οι διαφορετικές τεχνολογίες οι οποίες χρειάζονται για να υλοποιηθεί ένα Messenger Chatbot όπως: η διασύνδεση με το Facebook, η επεξεργασία των αιτημάτων του χρήστη, καθώς και οι τεχνικές αναγνώρισης του νοήματος ενός μηνύματος. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο κομμάτι του Dialog Management, δηλαδή του υποσυστήματος που επιλέγει την επόμενη απάντηση βάσει των ερωτημάτων και των πληροφοριών που του δίνει ο χρήστης. Τελικά οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν το δικός τους chatbot στο Facebook σε περιβάλλον NodeJS (Server-Side JavaScript).
Λίγα λόγια για τον Ομιλητή
Ο Χρήστος Παναγιωτακόπουλος είναι προπτυχιακός φοιτητής της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ. Τα τελευταία δύο χρόνια ασχολείται ενεργά με την ανάπτυξη bots για την πλατφόρμα του Facebook Messenger σε NodeJS. Είναι δημιουργός του πρώτου ελληνικού bot για το Facebook, το “Πότε έρχεται το λεωφορείο μου”, που εξυπηρετεί πάνω από 10.000 χρήστες την εβδομάδα, και έχει βασικό ρόλο στην δημιουργία μερικών από τα μεγαλύτερα ελληνικά bots όπως τα bot του ΟΠΑΠ και του Πάμε Στοίχημα. 
Είναι IT Leader της EESTEC International και ήταν μέλος του προεδρείου της Τοπικής Επιτροπής Αθήνας κατά την περίοδο 2015-2016.
Συμμετοχή μπορούν να δηλώσουν όλοι στην παρακάτω φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScG9QHSPRPi5JYOu5cRJO1tWdqJgHFSEyqe_JEqdJBlBspanA/viewform
Υπάρχουν περιορισμένες θέσεις και θα γίνει επιλογή βάση κριτηρίων.
Περισσότερες πληροφορίες στην εκδήλωση της ομιλίας: https://www.facebook.com/events/407310116363752/
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα