Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

ΑΟΚ – Ξάνθη 5-1: Μια περιγραφή αγώνα εντελώς διαφορετική

Κοινοποίηση


Γράφει ο Θόδωρος Θεοδωρίδης
Την αγωνιστική περίοδο 1967-1968 η ομάδα της Καβάλας, ο ΑΟΚ, διάγει μόλις το τρίτο έτος της ηλικίας του αφού όπως είναι γνωστό είχε ιδρυθεί το 1965 με τη συνένωση των τοπικών ομάδων Φίλιπποι, Ηρακλής και ΑΕΚ.
Τις δύο πρώτες χρονιές δεν κατάφερε να διακριθεί στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής κατηγορίας στο οποίο αγωνιζόταν και έτσι οι προσπάθειες εντείνονται ακόμη περισσότερο την τρίτη χρονιά.
Ο ΑΟΚ την αγωνιστική περίοδο 1967-1968 συμμετέχει στον βόρειο όμιλο της Β’ Εθνικής κατηγορίας αντιμετωπίζοντας πολύ ισχυρούς αντιπάλους εκείνη την εποχή όπως ήταν η Δόξα Δράμας, ο Απόλλων Καλαμαριάς, ο Μακεδονικός, τα Τρίκαλα, η Λάρισα, η Ξάνθη, η Καστοριά και άλλες πολύ γνωστές ομάδες.
Βρισκόμαστε τον Μάρτιο του 196θ και συγκεκριμένα την Κυριακή 10 Μαρτίου, 50 δηλαδή χρόνια από σήμερα και ο ΑΟΚ δίνει ένα εύκολο σχετικά παιχνίδι με την προτελευταία τότε στον βαθμολογικό πίνακα Ξάνθη. Ένας ΑΟΚ στον οποίο αγωνίζεται ακόμη ο Παρίδης, πριν πάρει τη μεταγραφή του για τον ΠΑΟΚ και μια Ξάνθη στην οποία αγωνίζεται ακόμη ο Αντωνιάδης πριν κι εκείνος πάρει την μεταγραφή του για τον Παναθηναϊκό.
Ο ΑΟΚ, στο παλιό δημοτικό γήπεδο, στο Περιστέρι, παρουσία 3 χιλιάδων και πλέον θεατών (κόπηκαν 2.973 εισιτήρια!!!) κερδίζει την ομάδα της γειτονικής μας πόλης με το συντριπτικό σκορ 5-1 αλλά μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιγραφή του αγώνα που δημοσιεύεται στην «Πρωϊνή» της 12ης Μαρτίου 1968. Μια μέρα δηλαδή ακριβώς σαν σήμερα πριν μισό αιώνα.
Το ρεπορτάζ που φέρει τον τίτλο «ΑΟΚ-Ξάνθη 5-1 ύστερα από μονόλογο» αναφέρει συγκεκριμένα τα παρακάτω:
Κατόπιν μιας πολύ καλής εμφανίσεως και αρίστης αποδόσεως των ποδοσφαιριστών της η «Καβάλα» ενίκησε προχθές άνετα την ομάδα της Ξάνθης με το ευρύ και συντριπτικό σκορ των 5-1 τερμάτων.
Οι φίλαθλοι, που ευνούσης και της καλοκαιρίας, κατέκλυσαν το Δημοτικόν μας στάδιον, χάρηκαν με την ψυχή τους γκολ, απήλαυσαν ένα τεχνικό και συνδυασμένο παιχνίδι από μέρους της ομάδας μαςκαι …γέλασαν αφάνταστα με την παρωδία διαιτησίας του κ. Βάττα.
Η Ξάνθη, παρά το γεγονός ότι κινήθηκε φιλότιμα και ζωηρά, δεν μπόρεσε να δείξει κανένα τεχνικό προσόν και πολύ περισσότερο δεν κατόρθωσε να εμποδίση την θυελλώδη ορμητικότητα που είχε σε όλη τη διάρκεια του αγώνος η «ΚαβάλỨμε συνεχή και ασφυκτική υπεροχή.
Φάσεις και γκολ
3’ Ανατρέπεται ο Μπλέκος εντός της περιοχής και αντί του καταφανούς πέναλτυ ο διαιτητής παραχωρεί φάουλ έξω από την επανορθωτική περιοχή.
24’ Ο Μοδούρας εκτελεί φάουλ και η μπάλλα εξοστρακίζεται από το δοκάρι για να την κερδίση στην τροχιά της ο Μπλέκος με κεφαλιά και να ανοίξει το σκορ.
26’ Ύστερα από φάουλ που εκτύπησε ο Ασλανίδης, ο Παρίδης με ωραίο «κλέψιμο» της μπάλλας επιτυγχάνει θαυμάσιο γκολ, το οποίο κατακυρώνετι ο διαιτητής αλλά στην συνέχεια ακυρώνει τη επιμονή του επόπτου γραμμών ο οποίος «είδε» οφ-σάιντ.
40’ Ο Μπαρμπαλέξης με καρφωτό σουτ αναβιβιβάζει το σκορ σε 2-0 ύστερα από μεταβίβασι του Παρίδη.
47’ Με σουτ –κεραυνό ο Παρίδης επιτυγχάνει το τρίτον τέρμα.
57’ Ο Αντωνιάδης με κεφαλιά στέλνει την μπάλλα στο δοκάρι και αμέσως κατόπιν την μπλοκάρει ο Μασμανίδης, αλλά ο διαιτητής σπεύδει να κατακυρώση γκολ το οποίον όμως τη επεμβάσει του επόπτου ακυρώνει και παραχωρεί «ελεύθερον»!
61’ Η Ξάνθη σημειώνει το μοναδικόν της τέρμα δια του Αντωνιάδη με φάουλ ανύπαρκτον το οποίον μέσα σε μια κατάσταση ιλαρότητος ο διαιτητής επανέλαβε δύο φοράς.
64’ Ο Γκαρανάτσιος με ψηλοκρεμαστό σουτ γράφει το 4-1.
72’ Ο Παρίδης με απίθανο σουτ στο Γ αναβιβάζει το τελικό σκορ σε 5-1. Στην προσπάθειά του ο τερματοφύλαξ της Ξάνθης να αποκρούση την μπάλλα εκτύπησε στο δοκάρι και απεχώρησεν αντικατασταθείς υπό του Τσαγκαλίδη.
Οι συνθέσεις
ΚΑΒΑΛΑ: Μασμανίδης, Καραμπετάκης, Βάγιας, Ασλανίδης, Τσεντεμεΐδης, Μπλέκος, Πάτσας, Μοδούρας, Γκαρανάτσιος, Μπαρμπαλέξης.
ΞΑΝΘΗ: Δαληκριάδης, Διαμαντής, Βουρδόγλου, Καραλανίδης, Τσαγκαλίδης, Αναστασίου, Νεοχωρίτης, Τσετινές, Αντωνιάδης, Ρασίμ, Δαβουτζόπουλος.
Για τον διαιτητή κ. Βάττα δεν αξίζει να πούμε περισσότερα. Εκφράζουμε όμως την απορία. Χάθηκαν οι διαιτηταί και πήρε τη σφυρίχτρα αυτός;
Στον αγώνα κόπηκαν 2973 εισιτήρια και αι εισπράξεις ανήλθον εις 53.470 δρχ.
Αυτή ήταν η περιγραφή του αγώνα του ΑΟΚ με την Ξάνθη το 1968. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ήταν η 22η αγωνιστική σε ένα πρωτάθλημα που συμμετείχαν 16 ομάδες και ο ΑΟΚ ήταν 3ος στη βαθμολογία με 50 βαθμούς πίσω από τα Τρίκαλα (55) και την Καστοριά (51).
Ωστόσο δεν τα κατάφερε εκείνη τη χρονιά και θα έπρεπε να  περιμένει την επόμενη για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα και να ανέλθει τελικά στην Α’ Εθνική κατηγορία το 1969.
proininews.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα