Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Θρίλερ με τους Έλληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν στον Έβρο

Κοινοποίηση


Κρατούνται σε φυλακή της Αδριανούπολης – Εξελίξεις αναμένονται τη Δευτέρα
Για παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή και όχι για κατασκοπία, όπως είχε αρχικά κυκλοφορήσει, αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες πως κατηγορούνται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν από τουρκική περίπολο κοντά στις Καστανιές του Έβρου.
Οι δύο κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, όπου και θα παραμείνουν  τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα. Τότε, οι δικηγόροι τους αναμένεται να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης για την προφυλάκισή τους και θα περιμένουν να οριστεί δικάσιμος.
Τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν αρχικά πως κατηγορούνται για κατασκοπία, ωστόσο οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή.
Πάντως, το γεγονός ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο που οι τουρκικές προκλήσεις προς την Ελλάδα είναι αλλεπάλληλες, προκαλεί ανησυχία. Η Άγκυρα είναι πολύ πιθανόν ότι θα εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά το γεγονός, για το εσωτερικό τουρκικό ακροατήριο. Ο πρόεδρος Ερντογάν δέχεται σκληρότατη κριτική στο εσωτερικό της Τουρκίας για τις απώλειες σε Τούρκους στρατιώτες στο μέτωπο της Αφρίν και της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας».
Τι είπαν στις καταθέσεις τους
Στις καταθέσεις τους, οι δύο στρατιωτικοί αρνούνται κατηγορηματικά ότι είναι κατάσκοποι, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Κωνσταντινούπολη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού.
«Δεν είμαστε κατάσκοποι. Χθες βγήκαμε σε περιπολία. Το χιόνι ήταν γύρω στα 20-25 εκατοστά. Όταν είδαμε ίχνη παπουτσιών πάνω στο χιόνι αρχίσαμε να τα ακολουθούμε σκεπτόμενοι ότι ήταν ίχνη παράνομων μεταναστών. Ακολουθώντας τα ίχνη φτάσαμε κάτω από ένα δέντρο, απέναντί μας βρέθηκαν Τούρκοι αξιωματικοί και μας πήραν τα όπλα. Μετά μας μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα. Εμείς δεν είμαστε πράκτορες, δεν περάσαμε τα σύνορα σκόπιμα. Περάσαμε τα σύνορα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών», ανέφεραν οι αξιωματικοί στην πρώτη τους κατάθεση, όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, επικαλούμενος τουρκικά ΜΜΕ.

Το ιστορικό της υπόθεσης
Οι δύο στρατιωτικού φέρεται να εντοπίστηκαν την Πέμπτη το μεσημέρι από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος, ενώ εκτελούσαν συνήθη περιπολία στην οριογραμμή δασικής περιοχής στις Καστανιές Έβρου.
Τα κινητά τους κατασχέθηκαν και σε αυτά, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Αντριάνα Φερεντίνου, οι τουρκικές Αρχές θεωρούν ότι βρέθηκαν εικόνες για τις κινήσεις του τουρκικού στρατού από την άλλη πλευρά.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, με τα κινητά τους τράβηξαν φωτογραφίες τις οποίες θα έστελναν στους ανωτέρους τους. Με βάση αυτό, η πρόταση του εισαγγελέα είναι να κρατηθούν για «απόπειρα στρατιωτικής κατασκοπίας» και «είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή». Όπως όμως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς θα οδηγηθούν τη Δευτέρα στην τουρκική δικαιοσύνη με την κατηγορία της παράνομης διείσδυσης σε απαγορευμένη περιοχή.
Συνομιλίες σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, σε καλό κλίμα διεξάγονται οι συνομιλίες για τη διευθέτηση του θέματος, μεταξύ των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας, Ναυάρχου Ευαγγέλου Αποστολάκη και Στρατηγού Χουλούτ Ακάρ. Η πρώτη επικοινωνία τους έγινε την Πέμπτη ενώ υπήρξε δεύτερη επικοινωνία τους χθες.
Στο πλαίσιο αυτό οι πληροφορίες έφεραν τον Τούρκο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να επιθυμεί την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επάνοδο των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα.
Τζανακόπουλος:  Ο πρωθυπουργός παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις
Ο κυβερνητικός αξιωματούχος σχολίασε αναφορικά με τις εξελίξεις πως «ο πρωθυπουργός παρακολουθεί από το μεσημέρι της Πέμπτης στενά τις εξελίξεις με τους δύο συλληφθέντες Έλληνες αξιωματικούς και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά».
newsbeast.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα