Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

«Καμπανάκι» για το μεταναστευτικό στην Βουλή – «Η Τουρκία αυξάνει τις ροές και στον Έβρο»

Κοινοποίηση

[ΕΒΡΟΣ] Η επίσπευση των διαδικασιών παροχής ασύλου, η απάνθρωπη κατάσταση στους χώρους φιλοξενίας και αυξημένες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία κυριάρχησαν στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, όπου φορείς τοποθετήθηκαν σήμερα επί του νομοσχεδίου που ενσωματώνει κοινοτική οδηγία για την μεταναστευτική πολιτική και την παροχή ασύλου. Μάλιστα ο Δήμαρχος Ορεστιάδας εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία ανοίγει την “στρόφιγγα” και στον Έβρο, αυξάνοντας σημαντικά τις ροές και εκεί.
Ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι προσφυγικές ροές θα αυξηθούν περαιτέρω και μάλιστα είπε ότι ήδη υπερβαίνουν τον αριθμό 370 άτομα ημερησίως που έχει δώσει το υπουργείο.
Χαρακτηριστικά ανέφερε πως « η ροή προσφύγων-μεταναστών, δεν καθορίζεται μόνο από τη θέληση των ίδιων των ανθρώπων που βρίσκονται στη γείτονα χώρα. Καθορίζεται από άλλους παράγοντες. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να δούμε τι μπορεί να κάνουμε εμείς, γιατί δεν μπορούμε να καθορίσουμε το τι πράξει η κυβέρνηση της γείτονος χώρας, ή αυτοί που εμπλέκονται σε αυτήν την διαδικασία διευκόλυνσης εισόδου στη χώρα από τα χερσαία σύνορα του Έβρου»
Υποστήριξε επίσης πως η «FRONTEX, η οποία τον τελευταίο καιρό είναι απούσα» από την περιοχή ενώ ζήτησε και να ενισχυθεί το προσωπικό στα σύνορα.
Ο κ. Βασίλης Μαυρίδης ανέφερε πως το επόμενο διάστημα « το πρόβλημα θα γίνει πολύ έντονο στον Έβρο. Καθώς αυτές τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται ο τρόπος κατεύθυνσης από την γείτονα χώρα να έχει αλλάξει και να μην είναι τα νησιά μας αλλά και ο Έβρος. Μάλιστα σημείωσε πως από την καθημερινή του επαφή και όσα βλέπει στους δρόμους της Ορεστιάδας η ημερήσια εισροή ξεπερνάει κατά πολύ τα 340 άτομα που έχει αναφέρει ο υπουργός.
Μάλιστα αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν «χτες να μην έγινε ούτε μια είσοδο μετανάστη παρ όλο που είχε καλύτερες καιρικές συνθήκες από ότι τις προηγούμενες ημέρες. Ξαφνικά είπε τι έγινε ; Άρα η ροή προσφύγων-μεταναστών, δεν καθορίζεται μόνο από τη θέληση των ίδιων των ανθρώπων που βρίσκονται στη γείτονα χώρα…
«Ζοφερή» η κατάσταση στα νησιά
Τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στα νησιά, τα οποία φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες, περιέγραψαν οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης με την περιφερειάρχη Χριστιάνα Καλογήρου να αναφέρει ότι όλο το Βόρειο Αιγαίο πέρυσι τέτοια μέρα είχε συνολικά 6.000 μετανάστες και φέτος έχει 13.500.
«Όσα νομοθετήματα καλά και αν γίνουν θα μείνουν κενά όταν δεν συνοδευτούν με την ανάλογη ενίσχυση των υπηρεσιών που εξετάζουν το άσυλο, διότι αυτό είναι το σοβαρότερο ζήτημα», είπε η κ. Καλογήρου η οποία ενημέρωσε ότι ενώ στην Υπηρεσία Ασύλου έχουν τη δυνατότητα να εξετάζουν 12 αιτήσεις αν ημέρα, σήμερα κατέφτασαν 137 άνθρωποι.
«Με το ζόρι στεκόμαστε όρθιοι»
Το ερώτημα για το πότε θα φύγουν από τα νησιά, οι οικογένειες που δικαιούνται ασύλο και πότε θα υπάρξουν επαρκείς δυνάμεις ώστε να εξομαλυνθεί η δυσχερής κατάσταση που επικρατεί στα νησιά, έθεσε ο ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, και ενημέρωσε ότι στο νησί του αυτή την στιγμή υπάρχουν 58 ασυνόδευτα παιδιά που πρέπει να μεταφερθούν γιατί δεν μπορεί η Περιφέρεια να προσφέρει υπηρεσία. «Με το ζόρι και με πολύ κόπο στεκόμαστε όρθιοι», ήταν η παρατήρηση του κ. Αγγελόπουλου, για να μεταφέρει την κατάσταση στη Σάμο.
Για «κατάσταση ανθρωπιστικώς απαράδεκτη» για τους όσους που ζουν γύρω από το λιμάνι της Πάτρας -που πηδάνε σε μπουλούκια από τα κάγκελα, «παίζουν κυνηγητό με την Αστυνομία», μένουν σε επικίνδυνα κτίρια- περιμένοντας να μπουν στα πλοία για την Ιταλία μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος, επισημαίνοντας επίσης πως και η τοπική κοινωνία δεν αντέχει άλλο. Ο κ. Αλεξόπουλος, ο οποίος υπενθύμισε ότι ήδη υπάρχουν δύο περιστατικά θανάτων στην Πάτρα, ζήτησε την αύξηση της λιμενικής και της αστυνομικής δύναμης όσο διαρκεί το πρόβλημα, ενώ έκανε λόγο για απόλυτη ανάγκη μετακινηθούν με νόμιμους τρόπους οι μετανάστες.
Απάνθρωπες συνθήκες
Συγκλονιστικές ήταν οι μαρτυρίες των εκπροσώπων των προσφύγων και των μεταναστών, με κορυφαία του Αφγανού πολιτικού πρόσφυγα Γιονούς Μοχαμαντί, ο οποίος εξομολογήθηκε ότι αναγκάστηκε να δώσει 8.000 ευρώ σε διακινητή για να επανενωθεί με την οικογένειά του, επειδή οι νόμιμες διαδικασίες αργούν και παρότι ο ίδιος βρίσκεται 17 χρόνια νόμιμα στην Ελλάδα. Περιέγραψε εξάλλου τις απάνθρωπες συνθήκες στην Μόρια, «με διακινητές να μένουν εκεί και να κάνουν τις δουλειές τους», ενώ οι πρόσφυγες δεν έχουν πρόσβαση σε στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας (βαριά ασθενείς χρειάζεται τρεις μήνες να τους δει γιατρός) κι επιπλέον η πρόσβαση στην Υπηρεσία Ασύλου είναι πολύ δύσκολη.
Η συντονίστρια της Διεθνούς Αμνηστίας, Δήμητρα Σπαθαρίδου ανέγνωσε στην Επιτροπή γράμμα της Αμάλ, μετανάστριας από τη Συρία, η οποία απευθύνεται σε ομοεθνείς της και τους λέει: «Αν θέλετε να μάθετε τι θα πει φόβος και αγωνία μην μείνετε στη Συρία, ελάτε στη Μόρια». Μεταδίδοντας δε τη δική της εμπειρία από τους χώρους που διαμένουν πρόσφυγες, η κ. Σπαθαρίδου ανέφερε πως οι συνθήκες διαμονής αποτελούν «ανοικτή πληγή» στα ανθρωπινά δικαιώματα. «Είδαμε εκατοντάδες ανθρώπους να κοιμούνται σε αυτοσχέδιες σκηνές. Στη Σάμο η περιοχή είναι γεμάτη αρουραίους. Κάθε μέρα οι γυναίκες υφίστανται σεξουαλική παρενόχληση» είπε.
Αντιρρήσεις για την επιβολή γεωγραφικού περιορισμού «που εγκλωβίζει ανθρώπους» εξέφρασαν εξάλλου, εκπρόσωποι μεταναστών και ανθρωπιστικές οργανώσεις, επισημαίνοντας πως η συγκεκριμένη διάταξη που ενσωματώνεται στο νομοθέτημα, θίγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Μάλιστσ, ο πρόεδρος του Ελληνικού Συμβούλιου για τους Πρόσφυγες, Κωνσταντίνος Μαυροειδής, ζήτησε την νομοθετική προστασία ευάλωτων ομάδων και χαρακτήρισε «αδιανόητο» να κρατούνται παιδικά.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα