Τρίτη, 12 Μαρτίου, 2024

Φόβοι για σκηνικό Ιμίων με τις σημαίες – Το Λιμενικό ελέγχει βραχονησίδες

Κοινοποίηση


Αγωνία στον αέρα τη μέρα, καραούλι το βράδυ στη θάλασσα.
Αυτές οι φράσεις συνοψίζουν τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται πλέον η ελληνική κυβέρνηση, η οποία από τη μια πρέπει να αποτρέπει -με αερομαχίες- την επιβολή τετελεσμένων με τις πτήσεις πάνω από το Αιγαίο και από την άλλη να φρουρεί κάθε βράδυ νησίδες και νησάκια για να αποτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων.
Από νωρίς σήμερα το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στο Καστελόριζο προκειμένου να στείλει μήνυμα στην απέναντι πλευρά διά της παρουσίας του στο ακριτικό νησί.
Η αγωνία πάντως σε Μαξίμου και Πεντάγωνο έχει χτυπήσει «κόκκινο», καθώς μετά τα χθεσινά έχει επανέλθει και κυριαρχεί η καχυποψία ανάμεσα στις δύο χώρες, την περίοδο μάλιστα που και στις δύο πλευρές είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι η κρίση αποκλιμακώνεται.
«Αυτά που είπε δημοσίως ο Γιλντιρίμ μας γυρίζουν χρόνια πίσω» δηλώνει κυβερνητικό στέλεχος στην Αθήνα, και την ίδια ώρα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες μπαίνουν στο μικροσκόπιο του ΓΕΕΘΑ για να αποφευχθεί προβοκάτσια που ίσως δώσει αφορμή στους Τούρκους να προχωρήσουν στη δημιουργία τετελεσμένων.
Τι συνέβη τελικά τη Δευτέρα
Η Αθήνα, μετά τους χθεσινούς ισχυρισμούς Γιλντιρίμ, έσπευσε να αποσυνδέσει το ζήτημα της κυριαρχίας από την ύψωση σημαίας σε κάθε σημείο του ελληνικού εδάφους, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα έπρεπε όχι μόνο να υψώσει σημαία σε όλα τα νησιά και τους βράχους στο Αιγαίο, αλλά να τα φρουρεί όλα και με την ίδια ένταση ώστε να αποτρέψει κινήσεις σαν και αυτή που ανακοίνωσε ο Γιλντιρίμ.
Μάλιστα η κυβέρνηση δεν μπήκε ποτέ επισήμως στη συζήτηση για τους τρεις νεαρούς που φέρονται να έχουν σημαιοφορήσει σχεδόν όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων, και στελέχη της υποβαθμίζουν τέτοιες εκδηλώσεις κάνοντας λόγω για τουριστικές δραστηριότητες.
Ο διπλός φόβος της προβοκάτσιας
Εντούτοις όμως, όσο κι αν η Αθήνα επιχείρησε εμφανώς να υποβαθμίσει το ζήτημα, στην ελληνική πρωτεύουσα επικρατεί ο διπλός φόβος της προβοκάτσιας. Είτε δηλαδή για προκλήσεις την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας θα ταξιδεύει ή θα βρίσκεται στο ακριτικό Καστελόριζο, είτε -ακόμα χειρότερα- για νυχτερινή τουρκική κίνηση σε κάποια βραχονησίδα.
Στους Φούρνους
Στο σύμπλεγμα των Φούρνων και σε σχέση με την τοποθέτηση σημαιών που φέρονται να προχώρησαν οι νεαροί, τα πράγματα που συνθέτουν την εικόνα είναι λίγο συγκεχυμένα.  
Κατά δήλωσή τους, οι νεαροί έφτασαν κάτω από τη μύτη του ΛΣ στη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς και ύψωσαν την ελληνική σημαία. Ακολούθως ο Τούρκος πρωθυπουργός έσπευσε από πολύ νωρίς να υιοθετήσει την εκδοχή, καλώντας την Ελλάδα να αποφύγει συμπεριφορές όπως εκείνη του 1996.
Στο ΓΕΕΘΑ άρχιζε ο Γολγοθάς της έρευνας και διακρίβωσης των όσων είπε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ. Όσο η έρευνα και η ανάλυση των στοιχείων διαρκούσαν, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε στο «περίμενε» τους κυβερνητικούς συντάκτες και ξεκίνησε την ενημέρωση μόνο όταν είχε report για το τι δεν συνέβη, κατά το ΓΕΕΘΑ.
Ο φόβος της ύπαρξης βίντεο
Εκείνο που φοβίζει πάντως την ελληνική πλευρά είναι το ενδεχόμενο τις επόμενες ημέρες να κάνει την εμφάνισή του οπτικό υλικό σε τουρκικά ΜΜΕ από την «επιχείρηση» που χθες περιέγραψε ο Τούρκος πρωθυπουργός.   
Ελεγχοι από το Λιμενικό
Ελέγχους σε βραχονησίδες που βρίσκονται κοντά στα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία διεξάγει το Λιμενικό Σώμα ώστε να διαπιστωθεί εάν έχουν γίνει ύποπτες κινήσεις μετά τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι υπέστειλε ελληνική σημαία στη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς, κοντά στους Φούρνους. Έως τώρα δεν έχει εντοπιστεί κάτι ύποπτο, σύμφωνα με πληροφορίες. Οι έρευνες επικεντρώνονται στην ευρύτερη περιοχή της Ικαρίας και της Σάμου.
iefimerida.gr 
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα