Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τι σχέση έχουν οι αγρότες του Νέστου με τα σπαράγγια που τρώνε οι Γερμανοί

Κοινοποίηση

Οι Γερμανοί μπορεί να τρώνε τα σπαράγγια με μανία, ωστόσο, χρειάστηκαν τη βοήθεια των Ελλήνων για τη σωστή τους καλλιέργεια και τη συλλογή. 
Ενώ τα γερμανικά σπαράγγια μπορούν κανονικά να συλλέγονται από τον Απρίλιο, το πρώτο σπαράγγι στη βόρεια Ελλάδα είναι έτοιμο στα τέλη Φεβρουαρίου. Περίπου το 90 τοις εκατό του “λευκού χρυσού” που παράχθηκε στην Ελλάδα συσκευάστηκε και παραδόθηκε στη Γερμανία. 
Οι Έλληνες δεν προτιμούν τα σπαράγγια

Δεν υπάρχουν συνταγές για τα σπαράγγια και ο τρόπος που οι Γερμανοί τα μαγειρεύουν είναι εντελώς άγνωστος για εμάς – τρώμε μόνο πράσινα σπαράγγια σε σαλάτα”, λέει ο Αναστάσιος Καρκατζάλλος από την ένωση των Ελλήνων καλλιεργητών Νέστος. 
Μια ώριμη αγορά στη Γερμανία 
Η εξαγωγή στη Γερμανία έχει και οικονομική σημασία – οι τιμές είναι πολύ υψηλότερες από ό, τι στην Ελλάδα. Εκτός από το γεγονός ότι είναι ένας από τους σημαντικότερους παραγωγούς σπαραγγιών στην Ευρώπη, η Γερμανία διαθέτει επίσης μία από τις μεγαλύτερες αγορές για τα λαχανικά, ιδιαίτερα τη σπανιότερη λευκή ποικιλία. 
Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι ο μέσος Γερμανός καταναλώνει 1,7 χιλιόγραμμα σπαραγγιών ετησίως. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Γεωργίας, η γερμανική αρόσιμη γη αφιερωμένη στα σπαράγγια έχει επεκταθεί από 19.000 σε 22.300 εκτάρια εντός των πέντε ετών μέχρι το 2016.

Οι Έλληνες χρεώνουν μεταξύ πέντε και οκτώ ευρώ ανά κιλό για τα σπαράγγια, ανάλογα με την ποιότητα, την εποχή και τη ζήτηση. 

Τα γερμανικά σπαράγγια μπορούν να κοστίζουν € 15 ή περισσότερο ανά κιλό στην αγορά, στην αρχή της εποχής τους και αυτή είναι μία πολύ καλή τιμή – σε κάποιες περιπτώσεις τα ελληνικά σπαράγγια προσφέρονται μέχρι € 21 στην αρχή της σεζόν. 
Γι ‘αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο να βρούμε λευκά σπαράγγια στις αγορές των αγροτών της Ελλάδας, παρότι είναι καλύτερα από τα γερμανικά σπαράγγια, αναφέρει ο Μαραγκόζης. “Οι Έλληνες δεν αγοράζουν σπαράγγια στις τιμές που πωλούνται στη Γερμανία”, λέει. 
Βρείτε την κατάλληλη εποχή για τα σπαράγγια 
Αυτό σημαίνει ότι τα ελληνικά σπαράγγια είναι έτοιμα πριν ξεκινήσει η αγαπημένη Spargelsaison στη Γερμανία. 
Ιδανικά οι αγρότες του σπαραγγιού της Ελλάδας χρειάζονται τον ήλιο και τη ζέστη για να τα μαζέψουν νωρίς, ώστε να γίνει η εξαγωγή νωρίτερα. Τα σπαράγγια χρειάζονται επίσης έναν κρύο χειμώνα, αποκλείοντας την καλλιέργεια σε περιοχές όπως η Κρήτη στα νότια της χώρας. 
Οι αγρότες σπαράγγων εξαρτώνται επίσης από τις καιρικές συνθήκες στη Γερμανία.

“Αν η άνοιξη είναι πολύ κρύα στη Γερμανία, οι άνθρωποι δεν έχουν όρεξη για σπαράγγια”, παραπονιέται ο Κώστας Μαραγκόζης, ένας αγρότης σπαραγγιού.

allesgr.de
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα