Page Nav

HIDE

Grid

LIST_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Header Ad
Τιτλοι Ειδησεων:

latest

Ξάνθη: Επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για την πυρκαγιά στη Sunlight

Στους ενδεχόμενους κινδύνους από τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι σε εργοστάσιο παρασκευής μπαταριών στην Ξάνθη αναφέρον...


Στους ενδεχόμενους κινδύνους από τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι σε εργοστάσιο παρασκευής μπαταριών στην Ξάνθη αναφέρονται με δηλώσεις τους στον Ελεύθερο Τύπο τρεις καθηγητές, ενώ η ιδιοκτήτρια εταιρία καθησυχάζει επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος τοξικών αερίων για την περιοχή».

Η πυρκαγιά ξεκίνησε λίγο πριν από τις 13.00 στις εγκαταστάσεις της «Sunlight» στο Ολβιο Ξάνθης. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παρασκευής μπαταριών στην Ευρώπη, η έδρα του οποίου βρίσκεται στο μικρό χωριό, δίπλα από τον ποταμό Νέστο.

Η φωτιά πήρε γρήγορα τεράστιες διαστάσεις, κατέκαψε έκταση 1.000 τετραγωνικών μέτρων και κάλυψε με πυκνό μαύρο καπνό την ευρύτερη περιοχή. Ο συντονιστής Επιχειρήσεων Βόρειας Ελλάδας του Πυροσβεστικού Σώματος, Θάνος Ρήγας, μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο διέψευσε τις αρχικές πληροφορίες περί εκκένωσης γειτονικών χωριών.

«Η τοπική δημοτική αρχή συνέστησε προληπτικά στους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους και να κλείσουν ερμητικά πόρτες και παράθυρα», είπε. Πάντως για προληπτικούς λόγους αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά και τα σχολεία σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη.

Πάντως, οι τρεις καθηγητές που μίλησαν στον Ελεύθερο Τύπο εξέφρασαν την ανησυχία τους.

«Σίγουρα, δεν είναι καλή μια μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο παρασκευής μπαταριών», λένε χαρακτηριστικά και ζητούν διεξοδική έρευνα και μελέτη του φαινομένου.

Την άποψη ότι ανάλογα με τις συγκεντρώσεις των ουσιών από τις μπαταρίες στην ατμόσφαιρα θα φανούν και τυχόν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία εξέφρασε ο ομότιμος καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, Βασίλειος Μακρόπουλος. Οπως είπε στον «Ε.Τ.», κινδυνεύουν άμεσα τόσο οι πυροσβέστες που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής όσο και οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών. «Πρέπει να γίνουν οι μετρήσεις για να δούμε τις συγκεντρώσεις, οι οποίες δεν ξέρουμε σε τι ποσότητα είναι. Ο πιο άμεσος κίνδυνος είναι στο αναπνευστικό σύστημα και κυρίως μια οξεία βλάβη που μπορεί να πάθει κανείς εισπνέοντας τόσο καπνό. Πρέπει να υπάρχει μια ολιστική αντιμετώπιση, να αποφύγουμε τον άμεσο κίνδυνο σε δύσπνοιες αλλά να δούμε και πού θα “κάτσει” όλος ο καπνός. Για παράδειγμα, εάν “κάτσει” σε καλλιέργειες, μπορεί μέσω της διατροφής να πάρουμε όλες τις επικίνδυνες ουσίες», ανέφερε.

Στο επικίνδυνο τετράπτυχο μόλυβδος-διοξίνες-φουράνια-υδροφθόριο αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο αν. καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Εφόσον επιβεβαιωθεί η διασπορά μολύβδου, αυτή είναι επικίνδυνη. Κανονικά, η παρουσία του θα πρέπει να είναι μηδενική στον αέρα. Από ένα τέτοιο εργοστάσιο υπάρχει πάντα ο κίνδυνος έκλυσης διοξινών και φουρανίων, που προκύπτουν από την καύση πλαστικού. Και, βέβαια, υπάρχει και το υδροφθόριο που είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο», είπε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε ότι σε ενδεχόμενο κίνδυνο έχει εκτεθεί όλη η έκταση που κάλυψε εναέρια ο μαύρος καπνός!

«Ο μόλυβδος έχει την ιδιότητα να προσκολλάται πάνω στα αποκαΐδια και τον καπνό και να “ταξιδεύει” μαζί τους σε μεγάλη απόσταση. Στη συνέχεια, πέφτει στο έδαφος και το νερό και τα μολύνει», είπε. Ακριβώς για αυτό, πρότεινε τη δειγματοληπτική αλλά στενή ιατρική παρακολούθηση των κατοίκων. «Μπορεί να μην προβλέπεται από τη νομοθεσία, αλλά τη θεωρώ απαραίτητη. Ανάλογα με την έκταση της μόλυνσης -η οποία μένει βέβαια να αποδειχθεί- θα πρέπει να υπάρξει και η στενή ετήσια ιατρική παρακολούθηση μερίδας των κατοίκων», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, καθηγητής Αλκης Μπάης, τόνισε ότι τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μπαταριών μπορούν να δημιουργήσουν -σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες- χημικές αντιδράσεις που είναι βλαβερές για τον άνθρωπο. «Οπως και να έχει, θα πρέπει να γίνουν έρευνες», κατέληξε. Τις συγκεκριμένες έρευνες αναμένεται να πραγματοποιήσει το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ο επικεφαλής του, καθηγητής Σπύρος Ραψομανίκης, είπε ότι έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία αέριος δειγματολήπτης προκειμένου να συγκεντρώσει δείγματα στην περιοχή των Κιμμερίων ενώ η καθηγήτρια του εργαστηρίου Ευγενία Λούπα αναμένεται να τοποθετήσει δεύτερο στην περιοχή όπου κατευθύνθηκε κυρίως το σύννεφο μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, έως αύριο το Εργαστήριο θα έχει ολοκληρώσει την ανάλυση των δειγμάτων και θα έχει αποτελέσματα για τη συγκέντρωση σωματιδίων στην ατμόσφαιρα για 99 βαρέα μέταλλα τόσο στην επίμαχη περιοχή όσο και στην περιοχή της Ξάνθης. Πάντως, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Τοπείρου Ξάνθης, Σάκης Λουκμακιάς, εμφανίστηκε ανήσυχος, σημειώνοντας ότι οι πρώτες μετρήσεις δεν είναι ενθαρρυντικές κυρίως σε ό,τι αφορά το μόλυβδο που έχει εκλυθεί, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί να ληφθούν έκτακτα μέτρα.

Η ανακοίνωση της εταιρείας:
«Σήμερα, 1η Μαΐου, λίγο πριν τη 1.00 το μεσημέρι ξέσπασε φωτιά από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στο εργοστάσιο μπαταριών της ΣYΣTHMATA SUNLIGHT στο Ολβιο Ξάνθης. Εφαρμόζοντας απόλυτα το σύστημα εκτάκτων αναγκών και τηρώντας τις διαδικασίες ασφαλείας, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές και όλοι οι εργαζόμενοι είναι απόλυτα ασφαλείς και καλά στην υγεία τους.

H πυροσβεστική υπηρεσία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατάσβεση της φωτιάς, η οποία ήδη έχει τεθεί υπό έλεγχο. Διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος τοξικών αερίων για την περιοχή. Η διοίκηση της εταιρίας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές. Εφόσον παραστεί ανάγκη, η εταιρία θα εκδώσει νέα ανακοίνωση».
Ελεύθερος Τύπος