Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το facebook παρέχει πληροφορίες χρηστών του σε μεγάλους κατασκευαστές κινητών

Κοινοποίηση

Όπως αναφέρουν οι New York Times σε εκτενές δημοσίευμά τους, η Facebook ήρθε σε συμφωνία με τουλάχιστον 60 διαφορετικούς κατασκευαστές συσκευών, συμπεριλαμβανομένων εταιριών όπως οι Apple, Microsoft, Samsung και Blackberry, παρέχοντάς τους πρόσβαση σε δεδομένα των χρηστών της και πιο συγκεκριμένα σε πληροφορίες φίλων τους.

Η αναφορά κάνει λόγο ότι τα δεδομένα φίλων των χρηστών ήταν διαθέσιμα χωρίς την συγκατάθεση τους.

Πιο συγκεκριμένα, ανταποκριτής των New York Times συνδέθηκε στο Facebook χρησιμοποιώντας μια BlackBerry Hub συσκευή, η οποία είχε πρόσβαση στις πληροφορίες όλων των 550 περίπου φίλων του ανταποκριτή, παρέχοντας στοιχεία όπως οι θρησκευτικές και πολιτικές πεποιθήσεις. Μάλιστα η συσκευή κατάφερε να αποκτήσει πληροφορίες και των 294,258 φίλων των φίλων!

Τον Μάρτιο, η Facebook ήρθε σε δύσκολη θέση λόγω του σκανδάλου με την Cambridge Analytica, η οποία χρησιμοποίησε δεδομένα χρηστών με κακόβουλο τρόπο, λίγο πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Έκτοτε, ο CEO της εταιρίας, Mark Zuckerberg, έχει καταθέσει ενώπιον της Γερουσίας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε μια προσπάθεια να απαντήσει σε ερωτήματα που αφορούν την πολιτική της εταιρίας για το χειρισμό των δεδομένων των χρηστών της.

Η Facebook απάντησε στο άρθρο της New York Times, εξηγώντας πως οι συμφωνίες για τα δεδομένα των χρηστών της ήταν ένα ζήτημα ανάγκης και αναφέρει:

“Στις πρώιμες μέρες των κινητών τηλεφώνων, η ζήτηση για το Facebook ήταν μεγαλύτερη από τη δυνατότητα μας να δημιουργήσουμε εκδόσεις του κοινωνικού δικτύου που θα είναι συμβατές με κάθε κινητό ή λειτουργικό σύστημα. Είναι δύσκολο να το κατανοήσουμε σήμερα, αλλά τότε δεν υπήρχαν καταστήματα εφαρμογών. Έτσι, εταιρίες όπως οι Facebook, Google, Twitter και YouTube έπρεπε να δουλέψουν απευθείας σε λειτουργικά συστήματα και σε συνεργασία με κατασκευαστές συσκευών ώστε να φτάσουν τα προϊόντα τους στα χέρια του κόσμου. Αυτό πήρε πολύ χρόνο, και το Facebook δεν κατάφερε να είναι προσβάσιμο σε όλους.

Για να κλείσουμε αυτό το κενό, χτίσαμε μια σειρά από APIs που επέτρεψαν σε εταιρίες να αναδημιουργήσουν την εμπειρία του Facebook στις δικές τους συσκευές και λειτουργικά συστήματα. Την τελευταία δεκαετία, περίπου 60 επιχειρήσεις τα έχουν χρησιμοποιήσει, όπως οι Amazon, Apple, Blackberry, HTC, Microsoft και Samsung.”

Σύμφωνα με την αναφορά, οι συνεργάτες της Facebook είχαν υπογράψει ειδικά συμφωνητικά με την εταιρεία που θεωρητικά τους απέτρεπαν να εκμεταλλευτούν τα δεδομένα των χρηστών με άλλους τρόπου πλην της δημιουργίας “εμπειριών Facebook” για τις συσκευές τους. Η Facebook, πάντως, επιμένει ότι δεν υπήρξε κακόβουλη χρήση των δεδομένων των χρηστών από αυτή τη διαδικασία.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα