Τρίτη, 12 Μαρτίου, 2024

Φρένο στη λειτουργία του βάζει για λίγο το μοναδικό νοσοκομείο άγριων ζώων στη Β. Ελλάδα

Κοινοποίηση

Ένας σφηκιάρης που παρέλαβαν από τα Τρίκαλα με κάταγμα αντιβραχίου και παραμένει ακόμα σε νοσηλεία. Ένα από τα ομορφότερα αρπακτικά με ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες αφού τρέφεται κυρίως με έντομα, προνύμφες εντόμων και τα αυγά τους, ενώ δεν λέει όχι και στα φρούτα. Σπάνια μπορεί να τραφεί με μικρά τρωκτικά ή πουλιά – ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φρένο» στη λειτουργία του αναγκάζεται να βάλει για λίγες μέρες, το μοναδικό νοσοκομείο για τα άγρια ζώα στη Βόρεια Ελλάδα καθώς οι λιγοστοί εθελοντές και κτηνίατροι της οργάνωσης «Δράση για την ‘Αγρια Ζωή», που λειτουργεί τον χώρο περίθαλψης στον δήμο Δέλτα, δεν προλαβαίνουν να ανταποκριθούν στα συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά τραυματισμένων ζώων.

«Αποφασίσαμε, προκειμένου να φροντιστούν όπως πρέπει τα ήδη νοσηλευόμενα ζώα, σε πρώτη φάση να σταματήσουμε να παραλαμβάνουμε νέα ζώα και το τηλέφωνο της ομάδας να παραμείνει κλειστό ως και τη Δευτέρα 25/6, ώστε να αποσυμφορηθεί λίγο ο χώρος και να αποκατασταθεί το συντομότερο η ομαλή λειτουργία του» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σταύρος Καλπάκης από την οργάνωση. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι από τις αρχές Ιουνίου έχουν παραληφθεί για νοσηλεία περίπου 300 ζώα, κατάσταση που σύμφωνα με τον κ.Καλπάκη, αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τέλος Ιουλίου.

«Τα περισσότερα ζώα» διευκρινίζει, «είναι νεοσσοί πουλιών που πέφτουν από τις φωλιές και τραυματίζονται και μόνο γι΄ αυτούς, η φροντίδα είναι απαιτητική, αφού πρέπει να ταΐζονται κάθε λίγες ώρες, από το πρωί έως το βράδυ».

Κατά τον κ.Καλπάκη, για την ολιγοήμερη διακοπή λειτουργίας συντέλεσαν διάφοροι παράγοντες, όπως η μη θεσμοθέτηση σταθερού χρηματοδοτικού εργαλείου από το κράτος, το οποίο να καλύπτει τουλάχιστον ένα μέρος των εξόδων λειτουργίας των κέντρων περίθαλψης και η άρνηση του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) να καλύψει το κόστος νοσηλείας των τραυματισμένων από τα ηλεκτροφόρα καλώδια του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, πουλιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος αυτό για την οργάνωση, την περίοδο 2015-2017, ξεπέρασε τις 20.000 ευρώ!

Σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με τον κ.Καλπάκη, παίζει και η άρνηση του ΟΤΕ να τοποθετήσει δύο κολώνες, ώστε να αποκτήσει ο χώρος περίθαλψης σταθερή γραμμή τηλεφώνου και να μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικότερα στο τεράστιο όγκο τηλεφωνημάτων απ΄όλη τη Βόρεια Ελλάδα. «Ο ΟΤΕ θεώρησε πως το κόστος τοποθέτησης των δύο κολώνων είναι ασύμφορο μπροστά στο κοινωνικό έργο που επιτελεί ο οργανισμός μας» αναφέρει.

H Δράση για την ‘Αγρια Ζωή είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο το οποίο στηρίζεται στην προσφορά εθελοντικής εργασίας και ως σκοπό έχει την περίθαλψη και επανένταξη άγριων ζώων στο φυσικό περιβάλλον καθώς και την περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα