Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ένα παραδοσιακό σαπωνοποιείο με χρώματα και αρώματα στην Ξάνθη

Κοινοποίηση

Ξεκίνησε το 2012, έξι χρόνια μετά δηλώνει με περηφάνια ότι καταφέρανε να κάνουν ένα πολύ καλό βήμα στην ελληνική αγορά, να «βγουν» λίγο προς τα έξω, να οργανωθούν καλύτερα, να αναπτύξουν τους κωδικούς και να φτάσουν στις οκτώ συνταγές.

Ο Παναγιώτης Κουτσουρίδης, ξεκίνησε να λειτουργεί το Σαπωνοποιείο του στην Ξάνθη το 2012 σε μια εποχή που κάποιοι άλλοι συνομήλικοι του επέλεγαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό. «Η αλήθεια είναι ότι ξεκινήσαμε πολύ δειλά» δηλώνει σήμερα ο ίδιος και σημειώνει «καταφέραμε να προχωρήσουμε και να κρατηθούμε. Ήταν ένας τρόπος για να προχωρήσουμε. Αν δεν απαντήσεις λίγο διαφορετικά και αφήσεις να σε πάρει από κάτω, τότε δεν θα καταφέρεις κάτι.»

Από τις συνταγές μαγειρικής, συνταγές για σαπούνια 

Η οικογένεια του είχε σχέση με τη μαγειρική. Το σαπούνι ήταν κάτι καινούργιο, ωστόσο, έχει κι αυτό σχέση με την δημιουργία. «Το να κάνεις μια συνταγή για σαπούνι είναι σαν να κάνεις μια συνταγή για φαγητό» δηλώνει και εξηγεί πως υπάρχουν σαπούνια που έχουν τα ίδια υλικά, όπως και φαγητά, που έχουν τα ίδια υλικά, αλλά η ποσότητα του υλικού που θα βάλεις κάθε φορά διαφοροποιεί το ένα αποτέλεσμα από το άλλο.

Έξι χρόνια χρώματα κι αρώματα 

Ξεκίνησε το 2012, έξι χρόνια μετά δηλώνει με περηφάνια ότι καταφέρανε να κάνουν ένα πολύ καλό βήμα στην ελληνική αγορά, να «βγουν» λίγο προς τα έξω, να οργανωθούν καλύτερα, να αναπτύξουν τους κωδικούς και να φτάσουν στις οκτώ συνταγές. «Βγάλαμε ακόμη και υγρό σαπούνι, που είναι ήδη σε διαδικασία παραγωγής. Απλά βήματα, μικρά βήματα, αργά και σταθερά».

Δημιουργία με ρίσκο και φαντασία η απάντηση στην κρίση

Με αυτά τα μικρά ποιοτικά βήματα πιστεύει με βεβαιότητα ότι τέτοιου είδους προσπάθειες μπορούν να σταθούν, αρκεί να είναι τίμιες και να γίνονται με σεβασμό προς τον καταναλωτή. «Όταν είσαι τίμιος, τότε ο καταναλωτής θα καταλάβει γιατί τα φυσικά προϊόντα κοστίζουν λίγο παραπάνω και μπορούν να βοηθήσουν.» Έτσι, από το μικρό τους εργαστήρι βγαίνουν σαπούνια με πορτοκάλι, κανέλα, άσπρο, με προσθήκη αμυγδαλέλαιου, σαπούνι με ενεργό άνθρακα για καθαρισμό προσώπου, με άργιλο για λιπαρά δέρματα και σαπούνι με γάλα γαϊδούρας που είναι ενυδατικό και πολύ θρεπτικό για την επιδερμίδα. Σαπούνια που έφτασαν μέχρι και την Αθήνα, όπως με καμάρι δηλώνει ο Παναγιώτης Κουτσουρίδης, που παίρνει δύναμη από την αποδοχή και συνεχίζει. «Είναι σημαντικό να «πατήσουμε» καλά στην ελληνική αγορά και να κάνουμε το επόμενο βήμα στο εξωτερικό» δηλώνει και αποκαλύπτει τα μυστικά της «συνταγής» για την απάντηση στην κρίση, «ρίσκο,, φαντασία και δημιουργία.»
ert.gr / Φώτο:Παναγιώτης Κουτσουρίδης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα