Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ο πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθωρίου στη Σουηδία

Κοινοποίηση

Την έδρα της  Μητροπόλεως Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας επισκέφθηκε ο αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού  Θρόνου και πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθωρίου Σωφρόνιος Γκουτζίνης, φιλοξενηθείς από τον ποιμενάρχη της, μητροπολίτη Κλεόπα.

Κατά την παραμονή του στη Στοκχόλμη, ο π. Σωφρόνιος είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί ιστορικά αξιοθέατα της πόλης και να λειτουργήσει στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, χθες, με τον πρωτοπρεσβύτερο Παναγιώτη Κωστούλα, ο οποίος πρόσφατα εντάχθηκε στον Κλήρο της Μητροπόλεως Σουηδίας, αποσπασθείς από τη Μητρόπολη Λαγκαδά.

Ο χοροστατών Ιεράρχης προσκάλεσε τον π. Σωφρόνιο να κηρύξει τον θείο λόγο, ο οποίος με τη σειρά του ανέπτυξε την Κυριακάτικη Ευαγγελική περικοπή, συνοψίζοντας το μήνυμά της σε τρία σημεία:

–α. Ο Κύριος γνωρίζει όλους τους «διαλογισμούς» της καρδιάς μας. Μας ξέρει πολύ καλύτερα από όσο ξέρουμε εμείς τον εαυτό μας. Υπό αυτή την έννοια, η ένωσή μας με τον Χριστό είναι η μόνη  οδός προς την αληθινή αυτογνωσία.

–β. Το έργο της Εκκλησίας αποτελεί συνέχεια του σωτηριώδους και ανακαινιστικού έργου του Χριστού. Ο κόσμος θα μάχεται και θα απορρίπτει το έργο αυτό, όπως εξάλλου έκανε και με τον ίδιο τον Κύριο. Πολλές φορές μάλιστα οι πολέμιοι της Εκκλησίας θα φορούν τον μανδύα της θρησκευτικότητας, όπως συνέβη με τους γραμματείς και φαρισαίους της σημερινής περικοπής.

— γ. Ο Κύριος με τη δύναμη του σωστικού λόγου Του συγχώρησε τις αμαρτίες του παραλύτου, και πιστοποίησε τη ζωοποιό Χάρη Του, χαρίζοντάς του και τη σωματική θεραπεία. Η ίαση του παραλύτου είναι «σημείο»-απόδειξη της εξουσίας του Χριστού   επί του θανάτου. Ο Κύριος, ως «εξουσίαν έχων», υπερβαίνει την ανθρώπινη κακία και στενοκαρδία και ολοκληρώνει το σωτήριο έργο Του. Καθίσταται έτσι πρόξενος χαράς για τον απλό λαό που δοξολογεί το όνομα του Θεού.

Εν κατακλείδι, ο π. Σωφρόνιος αναφέρθηκε στις μεγάλες προοπτικές που έχει και μπορεί να αναπτύξει η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Σουηδία και στη Σκανδιναυΐα ευρύτερα, αφού η ευρύτερη περιοχή είναι έτοιμη να δεχθεί το διαχρονικό μήνυμα της Ορθοδοξίας, και ευχήθηκε στον Ποιμενάρχη της, στους συνεργάτες και το ποίμνιό του να επιτύχουν στην ιεραποστολική τους διακονία.

Ο Μητροπολίτης Κλεόπας ευχαρίστησε τον πρωτοσύγκελο για την τιμητική επίσκεψή του, την εμπνευσμένη ομιλία του και τους ενθαρρυντικούς λόγους του και του προσέφερε ως αναμνηστικά δώρα τη Θεία Λειτουργία στην Ελληνική, Σουηδική και Αγγλική γλώσσα και ένα παιδικό βιβλίο στην Ελληνική και Σουηδική, που εξέδωσε πρόσφατα η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, προς χρήση των ενοριών και των κατηχητικών σχολείων της Μητρόπολης Σουηδίας.
Ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα του Καθεδρικού Ναού, προς τιμήν του υψηλού επισκέπτη, προσφορά της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών του ναού.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα