Σχεδιάστρια παπουτσιών από την Ξάνθη φτιάχνει vigan υποδήματα - ΒΙΝΤΕΟ

Σχεδιάστρια παπουτσιών από την Ξάνθη φτιάχνει vigan υποδήματα - ΒΙΝΤΕΟ

«Τα υλικά που επιλέγω είναι ασυνήθιστα όπως και η επεξεργασία τους. Είναι αυτά που μου δίνουν την έμπνευση» εξηγεί η Ξανθιώτισσα Νικόλ Δαλάτση.

«Η ιδέα είναι παλιά. Την είχα στο μυαλό μου από τότε που ξεκίνησα να δουλεύω στον χώρο σαν σχεδιάστρια, στις αρχές της δεκαετίας του '80. Είχα επιστρέψει από την Ιταλία, περιχαρής και ορεξάτη για δουλειά, έχοντας τελειώσει τις σπουδές μου στο σχέδιο παπουτσιού» συστήνεται η Νικόλ Δαλάτση και συνεχίζει: «Εντάχθηκα λοιπόν στην ένδοξη, ελληνική υποδηματοποιία. Εκείνα τα χρόνια, όλα τα καλά παπούτσια ήταν δερμάτινα. Σαν νεαρή σχεδιάστρια, ήθελα να χρησιμοποιήσω εναλλακτικά υλικά αλλά κάτι τέτοιο ήταν τότε αδιανόητο. Έφτιαχνα πράγματα από μόνη μου αλλά δεν έμπαιναν στη γραμμή παραγωγής αφού δεν υπήρχε καν αγορά για να διατεθούν«.

»Τώρα η κατάσταση είναι διαφορετική, έτσι όπως επιβλήθηκε από τις εξελίξεις. Οι οικονομίες κλίμακας επέβαλλαν στα μεγάλα brand την χρήση φθηνότερων πρώτων υλών, οπότε το δέρμα δεν είναι πλέον "βασιλιάς". Τις αλλαγές που ήρθαν στον χώρο των υλικών, ενισχύουν τα αυξανόμενα περιβαλλοντικά προβλήματα αφού, όπως όλοι γνωρίζουν, η βυρσοδεψία είναι εξαιρετικά ρυπογόνος δραστηριότητα. Οι προσωπικές μου περιβαλλοντικές ευαισθησίες βρίσκονταν σε απόλυτη συμφωνία με τα παραπάνω, οπότε η γέννηση της Alchimia ήταν κάτι φυσικό.

Τα υλικά που επιλέγω είναι ασυνήθιστα όπως και η επεξεργασία τους. Είναι αυτά που μου δίνουν την έμπνευση. Η εμπειρία δεκαετιών μου επιτρέπει να αναγνωρίζω το δυναμικό των εναλλακτικών υλικών ώστε να τα αξιοποιώ με εντελώς πρωτότυπους τρόπους.

Αγαπώ την παράδοση της ελληνικής χειροτεχνίας, οπότε θέλησα να την παντρέψω με τα υλικά. Μεγάλωσα στην Ξάνθη. Έχω νοσταλγικές αναμνήσεις από τις αρχές της δεκαετίας του 70, από την εποχή που τα κορίτσια της γειτονιάς μαζευόμασταν τα καλοκαίρια στο πιο πλατύ πεζούλι όπου, κάτω από την δροσερή σκιά της φλαμουριάς, αφιερώναμε τουλάχιστον ένα δίωρο από το πρωινό κεντώντας τις σταυροβελονιές μας για να περάσουμε μετά στα επιτραπέζια παιχνίδια και στην ανάγνωση των «Κλασσικών Εικονογραφημένων».
Είχα επίσης την τύχη να έχω μια χρυσοχέρα μανούλα από την οποία προσπάθησα να μάθω ότι περισσότερο μπορούσα όπως πλέξιμο με το βελονάκι κλπ. Θα έλεγα λοιπόν ότι όλο το concept όπως και η συλλογή στηρίζονται σε μια καθαρά βιωματική προσέγγιση».

Η Νικόλ εξυφαίνει το κουβάρι των αναμνήσεων, μιας άλλης εποχής, μιας άλλης Ελλάδας, μιας Ελλάδς που έπιαναν τα χέρια της. Με το ίδιο αυτό πολύχρωμο κουβάρι πλέκει τις δημιουργίες της.                     
«H Alchimia (vegan shoes) είναι τo πρώτο ελληνικό brand υποδημάτων που αντιπροσωπεύει μια βιώσιμη, slow fashion, αντίληψη που στηρίζεται στην επανάχρηση» δίνει η Νικόλ την ταυτότητα του brand σε μία φράση. «Τα χειροποίητα προϊόντα Alchimia δεν χρησιμοποιούν δέρματα και κατασκευάζονται με τις φιλικότερες προς το περιβάλλον πρακτικές. Όλα τα σχέδια είναι μοναδικά, στιλιστικά εμπνευσμένα από διαφορετικές θεματικές ενότητες. Συλλέγουμε και ανακυκλώνουμε πρώτες ύλες από θερμοκήπια, την βιομηχανία τροφίμων, καθώς και εγκαταλελειμμένα στο περιβάλλον υλικά, δημιουργώντας ξεχωριστές δημιουργίες με εναλλακτικό σχεδιασμό. Η πολυετής εξειδίκευσή μας στον σχεδιασμό και στην κατασκευή υποδημάτων, μας επιτρέπει να αξιοποιούμε αυτά τα υλικά με ιδιαίτερα αποτελεσματικές μεθόδους και να δημιουργούμε πραγματικά αυθεντικά προϊόντα. Το δημιουργικό αυτό αποτέλεσμα ανακύκλωσης και επανάχρησης, το πρώτο του είδους του στην παγκόσμια βιομηχανία υποδήματος, μειώνει την περιβαλλοντική πίεση χωρίς να κάνει κατάχρηση νέων πρώτων υλών».

«Όλα  τα υλικά καθαρίζονται, απολυμαίνονται και φρεσκαρίζονται σχολαστικά πριν χρησιμοποιηθούν. Μερικά αντιπροσωπευτικά σχέδια  από κάθε θεματική  σειρά είναι τα εξής:

GREEN HOUSE line. Συλλέγουμε και επαναχρησιμοποιούμε εγκαταλελειμμένα γεωτεχνικά υλικά  από θερμοκήπια. Τα συνδυάζουμε με νήμα από πλαστικές  σακούλες  και το αποτέλεσμα είναι  αυτά  τα  super trendy, 100% up cycled , slydes.

BAG OFF line. Η πολυσυζητημένη πλαστική σακούλα στα καλυτέρα της. Με την δημιουργία  της  σειράς αυτής χαιρετίζουμε τα πρόσφατα μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης της. Κατασκευή Crochet  από  100% επαναχρησιμοποιημένες  πλαστικές  σακούλες.  Επεξεργαζόμαστε προσεκτικά τα νήματα  με στόχο την καλύτερη δυνατή εφαρμογή  και ευκαμψία.
Τα κουμπιά προέρχονται από την συλλογή της «χρυσοχέρας μανούλας», παρακαταθήκη από την θρυλική εποχή της μεταποίησης».                                       

«MY GREEK BIG SACK line. Πρώτη ύλη από σακιά με “μεταξένια “ υφή τα οποία συλλέγουμε από βιομηχανίες τροφίμων. Συνδυάζονται  με ειδικά επεξεργασμένο νήμα  από πλαστικές  σακούλες. Αγαπημένη  σταυροβελονιά  με θέματα από την Ελληνική  παράδοση.

AEGEAN SEA line. Προϊόντα εμπνευσμένα από τις καρό  τσάντες που,  μαζί  με τα υπάρχοντα των  μεταναστών και των προσφύγων, μεταφέρουν  τους  φόβους και τις  αγωνίες  τους  για το άγνωστο. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη μας σε  camps με σκοπό την δωρεά ρουχισμού,  συλλέξαμε  τέτοιες κατεστραμμένες τσάντες για να τις χρησιμοποιήσουμε  στις  κατασκευές  μας. Οι λεπτομέρειες  είναι από  νήμα  επαναχρησιμοποιημένης  πλαστικής σακούλας. Όλα τα προϊόντα της σειράς  διηγούνται την δική τους ιστορία».
womantoc.gr
Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال