Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ξάνθη: Θερινό σχολείο και τρισδιάστατες απεικονίσεις στα Άβδηρα

Κοινοποίηση

Είκοσι φοιτητές, εννέα συνοδοί και έξι καθηγητές συμμετέχουν στο Θερινό Σχολείο Νέων Τεχνολογιών για την αποτύπωση μνημείων και χώρων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που φιλοξενείται στα Άβδηρα. Ένα σχολείο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που διοργανώνεται από καθηγητές του ΑΠΘ του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Συντήρησης και Κατασκευών του Πανεπιστημίου της Βενετίας και του Τμήματος Γεωδαισίας του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών της Καρλσρούης της Γερμανίας.

Αντικείμενο του Σχολείου είναι η εκπαίδευση φοιτητών στη χρήση σύγχρονων μεθόδων και συγκεκριμένα της φωτογραμμετρίας με χρήση drone, σάρωσης με laser και άλλων τέτοιων τεχνολογιών με σκοπό την κατασκευή τρισδιάστατων μοντέλων σε μεγάλες κλίμακες.

«Θα «σκανάρουν» και θα αποτυπώσουν το τοίχος των Αβδήρων, τους πύργους , το λουτρό που βρίσκεται σε επαφή με το τοίχος, τα κτίρια και τις κατοικίες που βρίσκονται κι αυτές εκατέρωθεν του τείχους, αλλά κι ένα ταφικό μνημείο του 1ου αιώνα π. Χ. Επίσης, θα κάνουν ένα «άλμα» στο χρόνο και θα φτάσουν στην Βυζαντινή Περίοδο, από την οποία υπάρχουν κατάλοιπα ενός εκτεταμένου νεκροταφείου, αλλά και Κοιμητηριακοί Ναοί. Όλα αυτά θα αποτυπωθούν.» δηλώνει η πολύ δραστήρια προϊσταμένη σημειώνοντας πως στο πλαίσιο αυτό γίνεται εκπαίδευση και δύο υπαλλήλων της αρχαιολογικής υπηρεσίας, της κας Κικής Χατζηπροκοπίου και του κ. Αλέξανδρου Κηπουρού, αρχαιολόγος κι αρχιτέκτονας αντίστοιχα, ώστε να υπάρξει και κάποιο μακροπρόθεσμο όφελος και για την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Την Παρασκευή 31 Αυγούστου στις δέκα το πρωί θα παρουσιαστεί σε μια εκδήλωση ανοικτή στο κοινό στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του αρχαιολογικού μουσείου όλες αυτές τις εργασίες των φοιτητών και θα επιδειχθούν τα τριάσδιάστατα μοντέλα τα οποία θα παραχθούν. «Ο ρόλος του ξανθιώτη πολιτικού μηχανικού Αριστείδη Σιγλίδη, που ανέλαβε όλες τις ενέργειες και έφερε σε επαφή τα ιδρύματα και τους φορείς, Δήμος Αβδήρων, Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, Εφορεία Αρχαιοτήτων ώστε να συνεργαστούμε σ΄ αυτό το 1ο Θερινό Σχολείο ήταν καταλυτικός.» σημειώνει τέλος η κα Καλλιτζή μη παραλείποντας να τον ευχαριστήσει.
Φώτο: Κωνσταντίνα Καλλιντζή ρεπορτάζ – κείμενο -φωτογραφία: Μαρία Νικολάου / ert.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα