Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Θράκη: Ουρές στα Τελωνεία – Οι Έλληνες πάνε ξανά στην Τουρκία για ψώνια – ΦΩΤΟ

Κοινοποίηση



Ουρά εκατοντάδων μέτρων σχημάτισαν από νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο τελωνείο Καστανεών, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αυτοκίνητα με Έλληνες που περνάνε στην Αδριανούπολη.

Το iefimerida βρίσκεται στις Καστανιές και καταγράφει την εικόνα που επικρατεί. Μετά την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών οι κάτοικοι του Έβρου, που εδώ και περισσότερους από πέντε μήνες είχαν σταματήσει τις εκδρομές προς την Τουρκία, ξεκίνησαν και πάλι τα ταξίδια προς τη γειτονική χώρα. Μάλιστα, η κατακόρυφη πτώση της τιμής της τουρκικής λίρας λειτουργεί ενθαρρυντικά για πολλούς κατοίκους στη Βόρεια Ελλάδα προκειμένου να μεταβούν στην Τουρκία για ψώνια.

Το αδιαχώρητο στο τελωνείο Καστανεών
Στο τελωνείο των Καστανεών από το πρωί επικρατεί το αδιαχώρητο, με χιλιάδες κατοίκους από την Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο και άλλες περιοχές του Έβρου να περνάνε τα σύνορα, πολλοί από αυτούς με τα πόδια.

«Το γεγονός ότι άφησαν ελεύθερους τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς συνέβαλε στο να πάρουμε την απόφαση να πάμε ξανά στην Τουρκία. Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι έπεσε η αξία της λίρας. Αγοράζουμε ρούχα, παπούτσια, αν ψάξεις έχει ευκαιρίες, έχει και καλής ποιότητας», δηλώνει στο iefimerida ο Μαγδαληνός Καραμβάσης.

«Λόγω της σύλληψης των δύο στρατιωτικών αλλά και της γενικότερης στάσης του Ερντογάν είχαμε σταματήσει να πηγαίνουμε στην Τουρκία. Εγώ μάλιστα είχα να πάω χρόνια στην Τουρκία», καταλήγει.

Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες του iefimerida, τα σύνορα περνούν οικογένειες, σέρνοντας ακόμη και καρότσια με παιδιά. Κάθε Παρασκευή στην Αδριανούπολη λειτουργεί μεγάλο παζάρι με τρόφιμα, είδη ένδυσης και άλλα είδη τα οποία συνηθίζουν να αγοράζουν οι κάτοικοι του Έβρου, σε χαμηλότερη τιμή από ό,τι τα βρίσκουν στην Ελλάδα, όπως οι ίδιοι λένε.

Επανέρχονται οι εκδρομές στην Τουρκία
Υπενθυμίζεται πως αμέσως μετά από την σύλληψη των δύο στρατιωτικών, Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, τον περασμένο Μάρτιο, τα ταξιδιωτικά γραφεία της Ορεστιάδας είχαν διακόψει τις εκδρομές προς την Τουρκία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς την αυθαίρετη φυλάκιση τους. Μάλιστα, υπήρξε μεγάλο κύμα συμπαράστασης, καθώς από την Ορεστιάδα κατάγεται ο Δημήτρης Κούκλατζης.

Μετά την αποφυλάκιση των Δυο τα ταξιδιωτικά γραφεία επαναφέρουν σταδιακά τις εκδρομές στην Τουρκία. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τους δυο στρατιωτικούς που απελευθέρωσαν, όπως είναι χαρούμενη όλη η Ελλάδα. Το είχαμε πει από την αρχή ότι αν τους απελευθερώσουν θα επαναφέρουμε τις εκδρομές προς την Τουρκία. Τώρα αυτη τη στιγμή προγραμματίζουμε εκδρομές. Τις οργανωμένες εκδρομές θα τις ξεκινήσουμε από τον Σεπτέμβριο, ωστόσο τώρα θα επανέλθουν οι ημερήσιες εκδρομές που κάνουμε κάθε Παρασκευή» δηλώνει στο iefimerida ο Γιώργος Κυλούδης υπεύθυνος ταξιδιωτικού γραφείου Alpino στην Ορεστιάδα.

Πλήττεται η αγορά της Ορεστιάδας
Το τεράστιο κύμα εξόδου Ελλήνων που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στα ελληνοτουρκικά σύνορα προκαλεί σοβαρά πορβλήματα στην οικονομία της Ορεστιάδας και άλλων μεγάλων πόλεων της βορείου Ελλάδας. Στο τελωνείο Καστανεών νωρις το πρωί έφθασε και πούλμαν γεμάτο κόσμο από την Ξάνθη.

Σύμφωνα με τους εμπόρους της Ορεστιάδας, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τους Έλληνες καταναλωτές καταλήγουν κάθε χρόνο στην Τουρκία. Οι Έλληνες κυρίως αγοράζουν ρούχα και είδη υπόδησης αλλά και φρούτα και λαχανικά, όχι όμως κρέας. Την ίδια στιγμή πολλοί κάτοικοι της Ορεστιάδας πηγαίνουν στην Βουλγαρία για να αγοράσουν βενζίνη. Το πρόβλημα με τους Έλληνες της βορείου Ελλάδας που “ξενιτεύονται” για να κάνουν τα ψώνια τους, εδώ και πολλά χρόνια προκαλεί μια τεράστια “τρύπα” στην τοπική οικονομία. Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν πως σε αρκετές περιπτώσεις τα τουρκικά αλλά και τα βουλγαρικά προϊόντα είναι κακής ποιότητας και εφιστούν την προσοχή κυρίως αν κάποιος πρόκειται να δεχθεί ιατρικές υπηρεσίες.

Από τον περασμένο Μάρτιο πάντως, η Αδριανούπολη που παραδοσιακά δεχόταν χιλιάδες Έλληνες επισκέπτες, δέχθηκε ένα μεγάλο πλήγμα.

“Η σύλληψη των δυο στρατιωτικών έβλαψε και την οικονομία στην Αδριανούπολη. Πριν από το συμβάν πηγαίναμε συχνά στην Αδριανούπολη. Εμείς οι Έλληνες φτιάξαμε την Αδριανούπολη, από εμάς ζούσε η οικονομία τους. Το χρήμα έπεφτε εκεί, Οι Τούρκοι έχουν μεγάλα συμφέροντα από τους Έλληνες. Σταμάτησα να πηγαίνω στην Τουρκία λόγω της σύλληψης των δυο στρατιωτικών μας. Θα πήγαινα εγώ ο ίδιος στις φυλακές να ζητήσουμε να τους αφήσουν ελεύθερους. Είμαστε πολύ πατριώτες”, δηλώνει στο iefimerida ο Αναστάσιος Καριωτής από το Διδυμότειχο.
iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα