Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ένας στους δύο φορολογούμενους χρωστάει στην εφορία – Νέα γενιά οφειλετών

Κοινοποίηση

Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση με τους οφειλέτες του δημοσίου. Πλέον και με βάση τα επίσημα στοιχεία, ένας στους δύο οφείλει χρήματα από φόρους στην εφορία και αυτό πολλαπλασιάζεται εάν συνυπολογιστούν στους οφειλέτες αυτοί που οφείλουν σε ασφαλιστικά ταμεία ή στις τράπεζες.

Ως εκ τούτου μάλλον αποτελεί είδος εν εξαφανίσει ο πολίτης που δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Ένα άλλο στοιχείο που δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για το αν και κατά πόσο μπορεί να συνεχιστεί η εισροή εσόδων στα δημόσια ταμεία, είναι και το γεγονός ότι οι απλήρωτοι φόροι αρχίζουν τους τελευταίους μήνες και μειώνονται δραματικά, χωρίς αυτό να συνοδεύεται και από την άξια λόγου αύξηση των εσόδων. Αυτό σημαίνει σε απλά ελληνικά ότι στερεύει η δεξαμενή άντλησης των φόρων.

Μέχρι πρόσφατα έλεγαν οι κυβερνώντες ότι εισπράττουν φόρους και εφόσον αυξήσουν την ειπραξιμότητα, τότε θα μπορέσουν να βελτιώσουν τα έσοδα και να δημιουργηθεί χώρος για μειώσεις φόρων. Αυτό όμως δυστυχώς δεν συμβαίνει. Η ειπραξιμότητα έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά και από ληξιπρόθεσμες οφειλές που έτρεχαν περίπου με ρυθμό ένα δις ευρώ τον μήνα, έχουμε υποχωρήσει πλέον στα 300 εκατ. Αυτό σημαίνει ότι ο χώρος για βελτίωση των εσόδων έχει στενέψει και η όποια μείωση συντελεστών θα φανεί αυτόματα στο τελικό αποτέλεσμα. Δυστυχώς καμία κυβέρνηση δεν κατάφερε να αυξήσει την φορολογική βάση. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ανάπτυξη παραμένει στα χαρτιά δημιουργούν αν όχι ένα ασφυκτικό περιβάλλον στον τομέα των εσόδων, τουλάχιστον ένα προβληματικό περιβάλλον.

Με βάση τα χθεσινά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσιων Εσόδων, προστέθηκαν για τον Ιούλιο νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 302,8 εκατ. Πολλοί δεν μπόρεσαν να πληρώσουν εμπρόθεσμα την πρώτη δόση του φετινού εκκαθαριστικού, αλλά και άλλες φορολογικές υποχρεώσεις. Έτσι, οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (αυτές που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους) αυξήθηκαν τον Ιούλιο στα 5,56 δισ. ευρώ, έναντι 5,19 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2018.

Οι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν τον Ιούλιο σε 96,58 δισ. ενώ συνολικά (νέες και παλιές) οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία ανήλθαν στα 101,7 δισ. ευρώ, από 101,35 δισ. τον Ιούνιο.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η αύξηση του αριθμού των φορολογούμενων στους οποίους η φορολογική διοίκηση επιβάλλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις.

Ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές τον Ιούλιο 2018 ανήλθε σε 3.933.628, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 206.212 σε σχέση με τους 3.727.416 που ήταν ήδη ως τον Ιούνιο. Ήδη έχουν επιβληθεί κατασχέσεις σε 1.137.235 οφειλέτες, παρουσιάζοντας αύξηση τον Ιούλιο κατά 6.073. Ωστόσο τον Ιούλιο του 2017 ήταν 971.429, δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκαν κατά 171.879.
Του Θανάση Παπαδή

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα