Θράκη: Ο Έβρος το δημοφιλέστερο πέρασμα για τους παράτυπους μετανάστες

Θράκη: Ο Έβρος το δημοφιλέστερο πέρασμα για τους παράτυπους μετανάστες


Υπερδιπλάσιος σε σχέση με πέρυσι είναι ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που έχουν εισέλθει στην Ευρώπη από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.

Καθ' όλη τη διάρκεια του 2017 στην Ελλάδα είχαν φτάσει μέσω του ποταμού Έβρου 5.500 άνθρωποι. Ο αντίστοιχος αριθμός μόνο για το πρώτο εννιάμηνο του 2018 ξεπερνά τους 12.000.

«Πάνω από ένα πέμπτο των παράτυπων μεταναστών έρχονται στην Ευρώπη διά ξηράς. Η δημοφιλής διαδρομή είναι μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα, όπου οι αρχές κατέγραψαν 12.166 αφίξεις από την αρχή του έτους. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, πάνω από τους μισούς μετανάστες έιναι Σύριοι, Ιρακινοί και Αφγανοί», επεσήμανε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ.

Συνολικά, βάσει των στοιχείων του ΟΗΕ, 18.000 παράτυποι μετανάστες έχουν μπει διά ξηράς στην Ευρώπη στο πρώτο εννιάμηνο του 2018, κάτι που σημαίνει ότι οι αφίξεις σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι έχουν επταπλασιαστεί.

Σε δεύτερη δημοφιλέστερη χερσαία δίοδο προς την ευρωπαϊκή Γη της Επαγγελίας έχουν αναδειχθεί οι ισπανικοί θύλακες της Θέουτα και της Μελίγια στη βορειοδυτική Αφρική.

Όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, η αύξηση των διά ξηράς αφίξεων συμπίπτει με μείωση των διά θαλάσσης αφίξεων, αφού οι περιπολίες της λιβυκής ακτοφυλακής έχουν καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη τη διαδρομή από τη Λιβύη.

euronews.com
Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال