Ιός του Δυτικού Νείλου: Τρία κρούσματα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Ιός του Δυτικού Νείλου: Τρία κρούσματα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη


Ο Ιός του Δυτικού Νείλου απασχόλησε την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αν. Μ.Θράκης. Μετά από επερώτηση που κατέθεσε ο επικεφαλής του περιφερειακού συνδυασμού «Κοινωνική Συμμαχία» κ. Φώτης Καραλίδης. Ζητώντας να πληροφορηθεί ποιος είναι ο αριθμός των δειγμάτων που έχουν σταλεί για έλεγχο κατά Περιφειακή Ενότητα κατά τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο του 2018, αλλά και τα αντίστοιχα διαστήματα του 2017 κατά Περιφερειακή Ενότητα.

«Παρόλο που η αρμοδιότητα αποστολής δειγμάτων αίματος για διαγνωστικούς σκοπούς έχουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας και οι θεράποντες Ιατροί, όπως γνωρίζετε, και όχι η Περιφέρεια ΑΜΘ δια των υπηρεσιών της» σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Αν.Μ.Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο έγινε γνωστό από τον ίδιο ότι με βάση στοιχεία από το Εθνικό Κέντρο αναφοράς Αρμποιών και Αιμορραγικών Πυρετών και από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, Τομέας Παρασιτολογίας, Εντομολογίας και Τροπικών Νοσημάτων, το 2017 είχαν σταλεί 20 δείγματα από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας Θράκης εκ των οποίων κανένα δεν ήταν θετικό. Πιο συγκεκριμένα, 4 από την Καβάλα, 5 από την Ροδόπη, 5 από την Ξάνθη, 6 από τον Έβρο και 0 από τη Δράμα. Επίσης, είχαν διαγνωστεί και δύο κρούσματα ελονοσίας στη Δράμα.

Για το ίδιο χρονικό διάστημα του 2018 έχουν αποσταλεί 13 ύποπτα δείγματα από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας Θράκης εκ των οποίων τα τρία είναι θετικά. Στην Δράμα ένα, στην Καβάλα επίσης ένα, στην Ξάνθη 5, στην Ροδόπη 2 και στον Έβρο 4. Συνολικά 13 δείγματα εκ των οποίων τα τρία θετικά. Επίσης, εντοπίστηκε και ένα κρούσμα Ελονοσίας στον Έβρο. Συνολικά σε όλη τη χώρα έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα 155 δείγματα και έχουν σημειωθεί 17 θάνατοι.

«Αντί να κάνετε κριτική γιατί δεν είχαμε περισσότερα ελικόπτερα για τους ψεκασμούς μας κάνατε κριτική γιατί ζητήσαμε τρία και όχι δύο» κατηγόρησε τον κ. Καραλίδη ο κ. Χρήστος Μέτιος.

Σημειώνοντας πως η προσπάθεια καταπολέμησης των κουνουπιών είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να γίνεται αντικείμενο λαϊκισμού προσθέτοντας πως η Περιφέρεια τα έχει πάει καλύτερα στο θέμα της καταπολέμησης σε σχέση με άλλα σημεία της χώρας. «Προτείναμε ένα ελικόπτερο ή ακόμη και δύο σε κάθε Νομό» αντέτεινε ο κος Καραλίδης.
Ρεπορτάζ κείμενο φωτογραφία: Μαρία Νικολάου / ert.gr
Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال