«Στα σκαριά» νέα ρύθμιση με 36 δόσεις για χρέη έως 3.000 ευρώ


Με εισοδηματικά κριτήρια, θα αφορά περισσότερους από τρία εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους - Τον Νοέμβριο αναμένεται το «πράσινο φως» από την Τρόικα

Τους μικροφειλέτες μισθωτούς και συνταξιούχους που δεν μπορούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων που αφορούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες, προτίθεται να καλύψει με νομοθετική διάταξη το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο ρύθμισης είναι ουσιαστικά έτοιμο και αναμένει να λάβει την έγκριση των θεσμών, πριν κατατεθεί στη Βουλή.

Ωστόσο η ρύθμιση που προωθεί το οικονομικό επιτελείο δεν θα δίνει περισσότερες από 36 δόσεις και για οφειλές έως 3.000 ευρώ. Αφορά όμως περισσότερους από 3 εκατομμύρια οφειλέτες που χρωστούν στην εφορία και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις έως 12 ή και 24 δόσεις που -υπό όρους- προσφέρει η πάγια ρύθμιση χρεών που ισχύει σήμερα.

Και στην περίπτωση αυτή θα ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια ανάλογα με τα οποία θα διαμορφώνεται και ο αριθμός και το ύψος των δόσεων, λαμβάνοντας υπόψην και τις δαπάνες διαβίωσης του οφειλέτη (πχ ενοίκια, άλλα βάρη κλπ).

Μέχρι τέλος Ιουνίου περισσότεροι από 2 εκατομμύρια οφειλέτες χρωστούσαν και δεν πλήρωναν λιγότερα από 500 ευρώ στην εφορία, και άλλο 1 εκατομμύριο περίπου χρωστούσαν ποσά έως 3.000 ευρώ. Ο αριθμός τους όμως έχει αυξηθεί κατακόρυφα τον Ιούλιο, καθώς 1 στους 5 βρέθηκε σε αδυναμία να πληρώσει ακόμα και την πρώτη δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, πριν καν αρχίσουν να σωρεύονται και οι δόσεις για πληρωμές του ΕΝΦΙΑ.

Οι μικροφειλέτες βρίσκονται πάντως στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της Νέας Δημοκρατίας, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη ΔΕΘ παρουσίασε πρόταση για ένταξη σε ρύθμιση με έως και 120 δόσεις για χρέη έως 5.000 ευρώ και με ελάχιστη δόση τα 20 ευρώ τον μήνα.
Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال