Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Θράκη: Εφάπαξ επίδομα σε νοικοκυριά απομακρυσμένων περιοχών χωρίς σήμα

Κοινοποίηση



Τηλεοπτική κάλυψη χωρίς “λευκές” περιοχές στην ελληνική επικράτεια

Πρόσβαση σε τηλεοπτικό σήμα σε χιλιάδες νοικοκυριά δίνει ο νόμος του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, που ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή και βάσει του οποίου θα χορηγηθεί εφάπαξ επίδομα σε νοικοκυριά απομακρυσμένων περιοχών, που δεν έχουν τηλεοπτικό σήμα.

Η δράση αφορά 3.500 «λευκές περιοχές» (περιοχές χωρίς τηλεοπτικό σήμα) σε όλη την Ελλάδα, οι κάτοικοι των οποίων (164.000 νοικοκυριά) θα προμηθευτούν το κουπόνι, που θα εξαργυρώσουν στον πάροχο της επιλογής τους για την απόκτηση εξοπλισμού που θα τους εξασφαλίσει πρόσβαση στους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας.


«Ο νόμος για την Καθολική Τηλεοπτική Κάλυψη έρχεται να λύσει το πρόβλημα του αποκλεισμού 400.000 συμπολιτών μας από το αγαθό της Ενημέρωσης και της Ψυχαγωγίας, έρχεται να διώξει το “μαύρο” από τις τηλεοράσεις τους», δήλωσε στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς.


«Η δράση του υπουργείου μας, που αποτελεί εκπλήρωση της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης και της δέσμευσης του Πρωθυπουργού, αφορά 3.500 “λευκές περιοχές” σε όλη την Ελλάδα», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών θα προμηθευτούν κουπόνι για την απόκτηση ειδικού εξοπλισμού, ώστε να λαμβάνουν -δωρεάν και για πάντα- το σήμα των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, αλλά και -κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις- των περιφερειακών καναλιών».


«Το ιδιότυπο καθεστώς αποκλεισμού, το “μαύρο” στις τηλεοράσεις των νοικοκυριών της Περιφέρειας, επιβλήθηκε επί των ημερών της προηγούμενης Κυβέρνησης, κατά τη μετάβαση στο ψηφιακό σήμα της Digea. Αυτό το καθεστώς τελειώνει οριστικά και αμετάκλητα», τόνισε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε: «Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα πρόσβασης τόσο στις ώριμες όσο και στις νέες τεχνολογίες. Αυτό ακριβώς διασφαλίζουμε για όλους και με κάθε τρόπο. Η Καθολική Τηλεοπτική Κάλυψη της χώρας ήταν ένα δίκαιο αίτημα και το κάνουμε πράξη».

Θετική είναι η ανταπόκριση των εκπροσώπων της περιφέρειας με το μέτρο αυτό καθώς όλοι τους επισημαίνουν ότι δίνεται λύση σε ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και χρόνια.

Θράκη
«Η πρόσβαση στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας, είναι πολύ σημαντική σε ανθρώπους που ζουν απομονωμένοι από τα κέντρα ενημέρωσης. Η τηλεόραση είναι η μοναδική τους επαφή με το κεντρικό πολιτικό γίγνεσθαι. Είναι η διέξοδός τους, η επικοινωνία τους, το παράθυρό τους στον έξω κόσμο. Οι κάτοικοι των απομακρυσμένων, ακριτικών περιοχών, έχουν ανάγκη αυτού του είδους την επικοινωνία και από την άποψη αυτή η απόφαση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης είναι όντως σημαντική».

Τα παραπάνω δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Θανάσης Βίτσας, ενός εκ των τεσσάρων δήμων του Νομού Έβρου, κάτοικοι των οποίων θα αποκτήσουν πρόσβαση στην λήψη τηλεοπτικού σήματος.

Στο νομό Έβρου δικαιούχοι της επιδότησης για την αγορά του κατάλληλου εξοπλισμού, με ελεύθερη την επιλογή του παρόχου, είναι οι μόνιμοι κάτοικοι των οικισμών: Μακρυλιών του δήμου Σαμοθράκης, Λεπτοκαρυάς, Μελίας, Πυλαίας του δήμου Αλεξανδρούπολης, Γαλήνης και Κριού του δήμου Ορεστιάδας και η Μονή Δαδιάς του δμου Σουφλίου.

Σημειώνεται πως το 2017, η Θράκη ήταν το πρώτο γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας όπου εγκαταστάθηκαν δορυφορικά πιάτα, στο πλαίσιο του προγράμματος της κυβέρνησης, δίνοντας πρόσβαση στο ελληνικό τηλεοπτικό πρόγραμμα, στους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών. Στην περιοδεία που πραγματοποίησε στον Έβρο, τέλη Απριλίου του προηγούμενου έτους, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς δήλωνε ότι «καθώς η χώρα γυρίζει σελίδα στέλνουμε κι ένα σήμα ότι η ανάπτυξη η οποία θα έρθει, θα είναι δίκαιη και θ’ αφορά τους πάντες. Αποκλεισμένοι από την ενημέρωση και τη δυνατότητα για προκοπή και βελτίωση της ζωής τους δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρχουν στη δημοκρατική Ελλάδα του 21ου αιώνα… Βάζουμε τέλος σε μία κατάσταση απαράδεκτη όπου υπήρχαν πολίτες δύο κατηγοριών σε σχέση με τα δικαιώματά τους στο τηλεοπτικό προϊόν… Πάμε ν’ αποκαταστήσουμε μία θεμελιώδη αδικία. Να αποκαταστήσουμε ένα βασικό δικαίωμα που πρέπει να έχει ο κάθε Έλληνας πολίτης, ανεξαρτήτως από την περιοχή της χώρας στην οποία μένει, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, το δικαίωμα στην ενημέρωση, την ψυχαγωγία, στο ελληνικό τηλεοπτικό προϊόν».

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα