Τετάρτη, 13 Μαρτίου, 2024

Επαναλειτουργία εργοστασίου ζάχαρης Ξάνθης με ελληνικό ζαχαροκάλαμο

Κοινοποίηση

Από το τέλος της δεκαετίας του 1990 οι κάτοικοι της Γεννησέας Ξάνθης, οι οποίοι συνθέτουν ένα πολυπολιτισμικό μωσαϊκό, αναζητούσαν τρόπους για να κρατήσουν ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα και μέσα από ένα Πολιτιστικό σύλλογο.

Το 2014 ο Πολιτιστικός σύλλογος αλλάζει και παίρνει τη μορφή της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης -ΚΟΙΝΣΕΠ-, η οποία θέτει ως σκοπό την αναβίωση της καλλιέργειας του ζαχαροκάλαμου και της παρασκευής από αυτό πετιμέζι, βασισμένη στις παραδοσιακές τεχνικές και μάλιστα τον αυθεντικό σπόρο, που αυτός είχε και την ιδιαίτερη γεύση.

Δηλώσεις Προέδρου ΚΟΙΝΣΕΠ Γεννησέα, Αναστασία Αμανατίδου
Μετά από πολλές παρουσίες σε εκθέσεις τροφίμων, η ζήτηση του προϊόντος εκτοξεύεται, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει παραγωγή για να την καλύψει, καθώς δεν υπήρχαν ούτε μηχανήματα, ούτε και ο ειδικός κτιριακός χώρος. Τα μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ Γεννησέα, έβρισκαν πόρτες κλειστές, ωστόσο η φήμη του προϊόντος προχωρούσε μέχρι που έγινε το θαύμα: Ο οικείος Δήμος Αβδήρων τους παραχωρεί τον ειδικό χώρο αξιοποιώντας ένα ακίνητο στην Συδινή και ο Διαδρατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου- ΤΑΠ-, στο πλαίσιο των ανταποδοτικών τελών στο Δήμο, χρηματοδότησε την γραμμή παραγωγής του πετιμεζιού με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα.

Η δυνατότητα παραγωγής πετιμεζιού αυτή τη στιγμή είναι 2 τόνοι, ενώ οι παραγγελίες αγγίζουν και τους 20.000 τόνους.

Η ΚΟΙΝΣΕΠ επιθυμεί να συνάψει συνεργασία με Αγρότες της περιοχής, οι οποίοι θα ασχοληθούν με την καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου, ενώ τα 5 μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ θα ασχοληθούν αποκλειστικά με την μεταποίηση και την παρασκευή πετιμεζιού. Για τις ανάγκες της συγκομιδής του ζαχαροκάλαμου με μηχανικό τρόπο, μια και ο χειρωνακτικός είναι κοστοβόρος, κατασκευάστηκε, από τον Δημήτρη Πασχαλίδη ειδική μηχανή, -πρόκειται για πατέντα-που θα κόβει τα ζαχαροκάλαμα, θα τα καθαρίζει από τα φύλλα και από την κορυφή και θα τα ετοιμάζει για αποχύμωση.Στη συνέχεια ο χυμός του ζαχαροκάλαμου, θα τοποθετηθεί σε παγολεκάνες, θα φιλτραρισθεί, θα μπει σε δεξαμενές για ψήσιμο και θα αποθηκευθεί σε άλλες δεξαμενές.

Στη συνέχεια θα περάσει στο συσκευαστήριο. Οι γυναίκες έχουν προχωρήσει και σε γεύσεις με βάση το πετιμέζι, με φουντούκι, φυστικοβούτυρο, ταχίνι κ.α.

Τα επόμενα βήματα είναι η πιστοποίηση του πετιμεζιού, η παραγωγή και βιολογικού πετιμεζιού, αλλά και η παρασκευή και αναψυκτικού από το χυμό ζαχαροκάλαμο. Επίσης η κατασκευή πέλετ και ζωοτροφών των υπολειμμάτων του ζαχαροκάλαμου.

Τα σχέδια για το πετιμέζι δεν τελειώνουν εδώ καθώς φοιτητές από Πανεπιστήμιο της Ιταλίας, θα προσπαθήσουν να παρασκευάσουν το πρώτο λευκό ευρωπαϊκό ρούμι από το πετιμέζι της ΚΟΙΝΣΕΠ Γεννησέα.

Η κ. Αμανατίδου, ακάματη και αεικίνητη, μαζί με τα άλλα τέσσερα μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ, προτείνει να ξαναζωντανέψει το ερειπωμένο Εργοστάσιο Ζάχαρης της Ξάνθης, με βάση αυτή τη φορά το ζαχαροκάλαμο και την παραγωγή Ελληνικής μαύρης ζάχαρης και μελάσας.
Πηγή: ert.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα