Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Πανελλαδική έρευνα της RE/MAX: Αυξήθηκαν τα ενοίκια λόγω Airbnb και στην Ξάνθη

Κοινοποίηση


Oι τιμές ενοικίασης σε πανελλαδική κλίμακα σημείωσαν αύξηση 8,4% σε σύγκριση με πέρυσιΑυξημένη ζήτηση για ενοικίαση κατοικιών καταγράφει πανελλαδική έρευνα της RE/MAX Ελλάς, του μεγαλύτερου κτηματομεσιτικού δικτύου της χώρας, με το ενδιαφέρον των πολιτών να επικεντρώνεται σε διαμερίσματα 1 – 2 υπνοδωματίων, ηλικίας έως 20 ετών ή και παλαιότερα αλλά πλήρως ανακαινισμένα.

Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι μετά από την παρατεταμένη κρίση της ελληνικής κτηματαγοράς τα τελευταία χρόνια που επηρέασε και την πορεία των ενοικίων, οι τιμές σε πανελλαδική κλίμακα σημείωσαν αύξηση 8,4% σε σύγκριση με πέρυσι, γεγονός που αποδεικνύει το αυξημένο ενδιαφέρον σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, ενώ χωρίς να αναφέρεται ευθέως προκύπτει ότι το Airbnb εκτόξευσε τις τιμές στα ενοίκια σε πολλές περιοχές στο κέντρο της Αθήνας.

Παρά τη μικρή αυτή αύξηση, το ύψος των ενοικίων σχεδόν σε ολόκληρη την επικράτεια παραμένει αρκετά προσιτό για χαμηλά και μεσαία βαλάντια, ενώ αν κάποιος πραγματοποιήσει ενδελεχή έρευνα με τη βοήθεια των ειδικών της κτηματαγοράς τότε μπορεί να βρει ακόμη χαμηλότερες τιμές.

Τα μικρότερα σπίτια, ηλικίας έως 10-15 ετών κερδίζουν ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον και έχουν περισσότερες πιθανότητες για ενοικίαση σε σύγκριση με τα υπόλοιπα καθώς για τη συγκεκριμένα κατηγορία παρατηρείται η μεγαλύτερη ζήτηση.

Από τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί από συναλλαγές που πραγματοποιούν καθημερινά όλα τα γραφεία της RE/MAX πανελλαδικά, προσδιορίστηκε με ακρίβεια το προφίλ του ζητούμενου ακινήτου, τα χαρακτηριστικά που του προσδίδουν αξία, η τάση της ζήτησης και των τιμών και, τέλος, το ύψος των ενοικίων ανά τετραγωνικό μέτρο σε περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας.

Δείτε αναλυτικά την έρευνα της RE/MAX:
Τι είδους ακίνητα ψάχνουν οι ενοικιαστές

Το προφίλ του δημοφιλέστερου ακινήτου διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, όμως σε γενικές γραμμές στις περισσότερες περιοχές της χώρας προτιμώνται τα μικρά διαμερίσματα 1-2 υπνοδωματίων, μέχρι 20ετίας ή παλαιότερα αλλά ανακαινισμένα.

Σε κάποιες περιοχές της Αττικής, όπως π.χ. Νέα Σμύρνη, Χαλάνδρι, Μαρούσι, Βριλήσσια, Αγία Παρασκευή, Ν. Ιωνία, Ηράκλειο προτιμώνται διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, εμβαδού 70-90 τ.μ., κάτω των 20 ετών, με ενοίκια 400 – 600 ευρώ. Σε περιοχές στο κέντρο της Αθήνας και κοντά στο κέντρο, προτιμώνται διαμερίσματα 1-2 δωματίων, ανακαινισμένα ασχέτως ηλικίας, εμβαδού 50-100 τ.μ., με ενοίκιο περίπου 350-500 ευρώ. Στις πιο οικονομικές περιοχές, όπως π.χ. Κορυδαλλός και Νίκαια, προτιμώνται επίσης τα διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, σε τιμές κάτω από 400 ευρώ. Τέλος, σε περιοχές όπως στην Κηφισιά εξακολουθούν να ζητούνται μεζονέτες/μονοκατοικίες αλλά πλέον υπάρχει και αναζήτηση διαμερισμάτων 100-120τ.μ., 15ετίας με ενοίκιο ως 800 ευρώ.

Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη, στο κέντρο και στις περιοχές κοντά στα Πανεπιστήμια, στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται τα διαμερίσματα 1 υπνοδωματίου, σε καλή κατάσταση με έτος κατασκευής μετά το 1990 ή ανακαινισμένα ανεξαρτήτου ηλικίας, 40-50τ.μ., σε τιμές 250-400 ευρώ. Στις ίδιες επίσης περιοχές ζητούνται και διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, 70-90τ.μ., στα 350-500 ευρώ ενοίκιο. Στις βόρειες & δυτικές συνοικίες (από Συκιές έως Κορδελιό) το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, εμβαδού 70 – 90 τ.μ., ηλικίας έως 20ετών με το ενοίκιο να ανέρχεται στα 280 – 350 ευρώ. Στο Πανόραμα προτιμώνται οι μεζονέτες, με εμβαδόν περίπου 140-180τ.μ., 15ετίας, στα 600-800 ευρώ. Στις ανατολικές συνοικίες ζητούνται κυρίως διαμερίσματα των 2 δωματίων ηλικίας ως 20 ετών σε καλή κατάσταση ή παλιότερα αλλά ανακαινισμένα σε τιμές 350-450 ευρώ.

Στις περιφερειακές μεγάλες πόλεις της ελληνικής επικράτειας, όπως είναι ο Βόλος, η Λάρισα, η Πάτρα, τα Ιωάννινα, η Καβάλα και η Αλεξανδρούπολη καθώς και σε μικρότερες όπως είναι η Ξάνθη, η Κομοτηνή και η Λαμία, οι ενοικιαστές αναζητούν κυρίως διαμερίσματα 1 υπνοδωματίου, 40-50 τ.μ., ηλικίας κάτω των 20 ετών σε τιμές από 200 έως 350 ευρώ καθώς και 2 υπνοδωματίων, 70-100τ.μ., κάτω των 20 ετών ή παλιότερα αλλά ανακαινισμένα, σε τιμές 300 έως 450 ευρώ. Σε άλλες πόλεις της περιφέρειας (Καρδίτσα, Κόρινθος, Σπάρτη, Καστοριά) η προτίμηση στρέφεται κυρίως σε διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, εμβαδού 70 – 100 τ.μ., ηλικίας έως 20ετών με τιμές ενοικίων 300 έως 350 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα