Πέμπτη, 14 Μαρτίου, 2024

Βουλιάζει στα αυτοκίνητα η Ξάνθη – Το 18,6% των νοικοκυριών έχει πάνω από δύο – Infographic

Κοινοποίηση


Σχεδόν 2 στα 8 νοικοκυριά της Ξάνθης διαθέτουν πάνω από δυο οχήματα – Μόνο στον δήμο Ξάνθης 1 στα 2 νοικοκυρία έχει τουλάχιστον ένα αυτοκίνητο 

Του Γιώργου Μαυρίδη
geoxanthi@gmail.com

Λάτρεις της ευκολίας που προσφέρει το αυτοκίνητο φαίνεται πως είναι οι κάτοικοι της Ξάνθης καθώς το 18,6% των νοικοκυριών στην περιοχή διαθέτει περισσότερα από δύο αμάξια στην κατοχή του.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, όπως αυτή διαμορφώθηκε κατά την τελευταία απογραφή στην περιοχή, από τα 39.965 νοικοκυριά της Ξάνθης τα 7.455 διαθέτουν πάνω από δύο οχήματα ενώ εξ’ αυτών τα 4.927 νοικοκυριά βρίσκονται στον δήμο Ξάνθης. Στην καθημερινότητά τους οι κάτοικοι της περιοχής είναι γεγονός πως έρχονται αντιμέτωποι με το φαινόμενο της υπερκάλυψης των διαθέσεων θέσεων στάθμευσης μέσα στην πόλη από Ι.Χ.

Την ίδια στιγμή στην πόλη το Δημοτικό Πάρκινγκ δεν λειτουργεί με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί επιπλέον θέσεις στάθμευσης στο κέντρο της Ξάνθης. Δεν είναι λίγα τα καταγεγραμμένα περιστατικά οδηγών που διπλοπαρκάρουν ή καταλαμβάνουν πεζοδρόμια και χώρους στάθμευσης αναπήρων, ενώ τις ώρες αιχμής στο κέντρο της πόλης είναι σχεδόν απίθανο να βρεθεί διαθέσιμη (νόμιμη) θέση στάθμευσης. Το πρόβλημα ωστόσο δεν περιορίζεται μόνο στο κέντρο της πόλης αλλά κατά μήκος αυτής, όπου οι κάτοικοι αναζητούν χώρους στάθμευσης για τα οχήματά τους με μεγάλη δυσκολία, κυρίως σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Στον δήμο Αβδήρων, την ίδια στιγμή, το 20,2% των νοικοκυριών διαθέτει πάνω από δύο οχήματα, ωστόσο εκεί το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στη δυσκολία στάθμευσης ή μετακίνησης των οχημάτων μιας και δεν πρόκειται για αστικό κέντρο. Ένα τουλάχιστον αυτοκίνητο έχει το 46,9% των οικογενειών στην Ξάνθη ενώ πιο συγκεκριμένα στον δήμο Ξάνθης το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 49% των οικογενειών. Πρακτικά σχεδόν 1 στα 2 νοικοκυριά στον δήμο Ξάνθης έχει τουλάχιστον ένα αυτοκίνητο.

Χωρίς αυτοκίνητο ζει και επιβιώνει το 34,3% των νοικοκυριών στην Ξάνθη με τον δήμο Μύκης να έχει την πρωτιά στα νοικοκυριά που δεν διαθέτουν στην κυριότητά τους ούτε ένα όχημα. Πιο συγκεκριμένα το 50,3% των νοικοκυριών στον δήμο Μύκης δεν έχει αυτοκίνητο όπως και το 33,4% των οικογενειών στον δήμο Αβδήρων και το 32,7% των οικογενειών στον δήμο Τοπείρου. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον δήμο Ξάνθης είναι 30,6%.

Infographic με στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των αυτοκινήτων στην Ξάνθη



ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα