Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πωλητές και αγρότες τα πιο «δημοφιλή» επαγγέλματα στην Ξάνθη – Infographic

Κοινοποίηση



Πάνω από 7.000 άτομα στην Ξάνθη απασχολούνται ως πωλητές ή παρέχουν υπηρεσίες. Μόλις 1.900 κάτοικοι δουλεύουν ως υπάλληλοι γραφείου 

Του Γιώργου Μαυρίδη
geoxanthi@gmail.com

Οι πωλητές και οι απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών κρατούν τα ηνία της απασχόλησης στην Ξάνθη, σύμφωνα με την έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Όπως προκύπτει από τη βάση στατιστικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ στην Ξάνθη, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη απογραφή του πληθυσμού, 7.382 άτομα απασχολούνται ως πωλητές ή στον κλάδο της παροχής υπηρεσιών. Εξ’ αυτών οι 4.378 είναι άντρες και οι 3.004 γυναίκες. Είναι γεγονός πως στην Ξάνθη, η οποία μαστίζεται από υψηλούς δείκτες ανεργίας, συναντά κανείς κυρίως αγγελίες που αφορούν θέσεις απασχόλησης στον κλάδο των πωλήσεων ή ευρύτερα στην παροχή υπηρεσιών και πολύ πιο σπάνια αγγελίες για άλλους κλάδους απασχόλησης.

Η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία παραμένουν ανάμεσα στις πρώτες επιλογές των κατοίκων της περιοχής με συνολικά 5.291 πολίτες να απασχολούνται ως ειδικευμένοι γεωργοί, δασοκόμοι, κτηνοτρόφοι και αλιείς. Παρά το γεγονός πως ο αγροτικός τομέας τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί αρκετά χτυπήματα, με τις αλλαγές στον τρόπο ασφάλισης και φορολόγησης των αγροτών, στην Ξάνθη 2.993 άντρες και 2.298 γυναίκες συνεχίζουν να επενδύουν στη γη και τον πρωτογενή τομέα.

Ακολουθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της ΕΛΣΤΑΤ ανέρχονται σε 4.792 άτομα, εκ των οποίων οι 2.619 είναι γυναίκες. Εκτός από πωλητές, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες η Ξάνθη φαίνεται πως βγάζει και πολλούς τεχνίτες, μιας και συνολικά 4.218 άτομα απασχολούνται ως ειδικευόμενοι τεχνίτες οι ασκούντες συναφή επαγγέλματα.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως μόλις 1.918 άτομα απασχολούνται ως υπάλληλοι γραφείου στην Ξάνθη τη στιγμή μάλιστα που τα ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη ανέρχονται σε 1.299. Την ίδια στιγμή οι ανειδίκευτοι εργάτες, χειρωνάκτες και μικροεπαγγελματίες ανέρχονται σε 2.767 κατοίκους της περιοχής.

Infographic με την ακτινογραφία των επαγγελμάτων στην Ξάνθη 
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα