Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σάλος από χάρτη του υπουργείου Άμυνας που παρουσιάζει την πΓΔΜ ως «Μακεδονία»

Κοινοποίηση

Επιδημία… χαρτών που εμφανίζουν την πΓΔΜ ως «Μακεδονία» με φόντο το πολυετές διπλωματικό θρίλερ για την επίσημη ονομασία της γειτονικής χώρας πλήττει νευραλγικές υπηρεσίες του ελληνικού κράτους.

Μετά τα ημερολόγια που άρχισαν να διανέμονται από την Ελληνική Αστυνομία με χάρτη που παρουσιάζει την πΓΔΜ ως «Μακεδονία» και τα Κατεχόμενα ως «Βόρεια Κύπρο», τα οποία αναγκάστηκαν να αποσύρουν κακήν κακώς, ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής φέρνει στο φως νέο χάρτη, στον οποίο η γειτονική χώρα εμφανίζεται ξανά ως «Μακεδονία». Ωστόσο, αυτή τη φορά έχει αναρτηθεί σε ιστοσελίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Μάλιστα, αυτός ο χάρτης δεν αποσύρθηκε, όταν έγινε αντιληπτό ότι γράφει «Μακεδονία» αντί για πΓΔΜ, αλλά οι υπεύθυνοι θεώρησαν αρκετό να συντάξουν… απολογητικό σημείωμα, το οποίο τον συνοδεύει.

Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα της ΥΠΑΑΠΕΔ (Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων) στο οποίο παρουσιάζονται τα ακίνητα που διατίθενται προς ενοικίαση, το φωτογραφικό υλικό και τα βίντεο συνοδεύονται από χάρτη για τον εντοπισμό τους από τους υποψήφιους επενδυτές με τον τίτλο «χάρτης χαρτοφυλακίου».

Ο χάρτης αυτός βόρεια της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της πΓΔΜ, γράφει «Μακεδονία» και σε παρένθεση πΓΔΜ.

«Η Google ευθύνεται για το χάρτη»
Οι επικεφαλής της ιστοσελίδας, πάντως, σπεύδουν να διαχωρίσουν τη θέση τους ρίχνοντας την ευθύνη στην… Google.

«Η ονομασία “Μακεδονία” που αποδίδεται στη γειτονική χώρα, όπως φαίνεται στο χάρτη, έχει εκχωρηθεί από την εταιρία Google Inc., ιδιοκτήτη της εφαρμογής χάρτες “Google Maps”» γράφουν στο σημείωμά τους και συνεχίζουν σαν να πρόκειται για site ιδιωτικής εταιρείας και όχι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας:

«Η χρήση της εφαρμογής δεν συνιστά αποδοχή του συγκεκριμένου ονόματος εκ μέρους του κράτους της ελληνικής κυβέρνησης, το επίσημο όνομα του οποίου είναι “Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ)”».

Το υπουργείο, μάλιστα, ολοκληρώνει το σημείωμα παραθέτοντας την απόφαση του ΟΗΕ βάσει της οποίας έχει οριστεί η επίσημη ονομασία της πΓΔΜ. «…Σύμφωνα με την απόφαση υπ’ αρ. 817/1993 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ)», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
cnn.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα