Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Κατοστάρης» με την εθνική Ελλάδας ο Τοροσίδης

Κοινοποίηση

Στο «κλειστό» κύκλο των ποδοσφαιριστών που έχουν συμπληρώσει τις εκατό συμμετοχές με την εθνική ομάδα, μπήκε από το παιχνίδι με την Εσθονία, τελευταίο του UEFA Nations League, ο Βασίλης Τοροσίδης. Ο αρχηγός έγινε έτσι ο πέμπτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που πετυχαίνει κάτι τέτοιο.

Στη σχετική λίστα προηγείται ο Γιώργος Καραγκούνης με 139 συμμετοχές και ακολουθούν ο mvp του EURO 2004 και αρχηγός της εθνικής σε αυτή τη διοργάνωση, Θοδωρής Ζαγοράκης με 120, ο Κώστας Κατσουράνης με 116 και ο νέος τεχνικός διευθυντής των εθνικών ομάδων, Άγγελος Μπασινάς, με 100. Ο Τοροσίδης, επομένως, είναι ο μοναδικός διεθνής εκτός της «γενιάς» του 2004 που συμπληρώνει τις εκατό συμμετοχές.

Ο Θρακιώτης αμυντικός, γεννημένος στον Πετεινό Ξάνθης στις 10 Ιουνίου 1985, συμπλήρωσε τις εκατό συμμετοχές παίζοντας πάνω από έντεκα χρόνια στην Εθνική Ομάδα, αφού έκανε ντεμπούτο στις 24 Μαρτίου 2007 στο γήπεδο Καραϊσκάκη εναντίον της Τουρκίας (1-4) για την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2008, με προπονητή τον Οτο Ρεχάγκελ.

Ο Τοροσίδης ήταν παρών σε μια σειρά επιτυχιών του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος: στην πρόκριση στα τελικά του EURO 2008 με ρεκόρ συγκομιδής βαθμών, στη συμμετοχή του στα Μουντιάλ του 2010 στην Αφρική και το 2014 στη Βραζιλία, καθώς και στην πρόκριση στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2012.

Κατά τη διάρκεια των τελικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Αφρική, ο Βασίλης Τοροσίδης σημείωσε το νικητήριο γκολ στην πρώτη νίκη της Εθνικής μας σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου (2-1 επί της Νιγηρίας στις 17/6/2010). Ο διεθνής αμυντικός αγωνίζεται κυρίως στη θέση του δεξιού μπακ, αλλά έχει αγωνιστεί και ως αριστερός μπακ, ως κεντρικός αμυντικός αλλά και ως αμυντικός μέσος. Αν και αμυντικός, διακρίνεται και για την ικανότητά του στο σκοράρισμα.

Ο Τοροσίδης έχει κληθεί σε όλες τις Εθνικές Ομάδες (Παίδων, Νέων, Ελπίδων), υπήρξε μάλιστα και αρχηγός της Μεσογειακής Εθνικής Ομάδας (Ισπανία, Αλμερία 2005). Ο 33χρονος ποδοσφαιριστής έχει μια σπουδαία καριέρα και σε συλλογικό επίπεδο: άρχισε την επαγγελματική πορεία του ως ποδοσφαιριστής με τη φανέλα της Ξάνθης το 2002 και το ντεμπούτο του στην Α΄ Εθνική πραγματοποιήθηκε στις 19 Απριλίου 2003 σε αγώνα εναντίον του Ηρακλή.

Τον Ιανουάριο του 2007 πήρε μετεγγραφή στον Ολυμπιακό, με τη φανέλα του οποίου είχε, σε έξι χρόνια (2007-2013), συνολικά 134 συμμετοχές και 12 τέρματα στο Πρωτάθλημα, 21 εμφανίσεις και 3 γκολ στον θεσμό του Κυπέλλου, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή του και στους αγώνες του Ολυμπιακού στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, στις οποίες σε σύνολο 34 συμμετοχών σημείωσε 4 τέρματα. Στις 23 Ιανουαρίου 2013 μεταγράφηκε στην ιταλική Ρόμα και στην πρώτη του χρονιά έπαιξε στον τελικό του Coppa Italia εναντίον της Λάτσιο.

Έπειτα από 3,5 χρόνια παραμονής στους «τζιαλορόσι», με τη φανέλα των οποίων συμμετείχε σε 60 συνολικά αγώνες πρωταθλήματος και σημείωσε 4 τέρματα, το 2016 μεταπήδησε στην Μπολόνια και το καλοκαίρι του 2018 επέστρεψε στην Ελλάδα για να ενταχθεί ξανά στον Ολυμπιακό.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα