Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στην Ξάνθη τα γυρίσματα της νέας σειράς του Μανουσάκη για το Open

Κοινοποίηση

Ο σκηνοθέτης μιλάει για τη σειρά «Κόκκινο ποτάμι» που ετοιμάζει για το κανάλι του Ιβάν

Από τη
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΕΟΥ

Σε μια χρονιά-ορόσημο για τον ποντιακό ελληνισμό (2019), οπότε συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων από τους Νεότουρκους, θα προβληθεί στην ελληνική τηλεόραση πρώτη φορά τον Οκτώβριο, από το Open, ένα σίριαλ βασισμένο στα γεγονότα που άφησαν πίσω τους 380.000 νεκρούς και περίπου 1.250.000 πρόσφυγες!

Με το σημαντικό τηλεοπτικό εγχείρημα, που φέρει την υπογραφή του σκηνοθέτη των μεγαλύτερων τηλεοπτικών επιτυχιών Μανούσου Μανουσάκη και το οποίο αγκαλιάστηκε θερμά από τον ποντιακής καταγωγής επιχειρηματία και ιδιοκτήτη του Οpen Iβάν Σαββίδη, θα φωτιστεί μια μαύρη σελίδα της Ιστορίας, με σκοπό να πει στην ανθρωπότητα «ποτέ πια»!

To deal

Ο σημαντικός δημιουργός μιλά στην «Espresso» για το «Κόκκινο ποτάμι» του συγγραφέα Χάρη Τσιρκινίδη, το οποίο θα ζωντανέψει στο γυαλί: «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου, που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923. Εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή χιλιάδων Ελλήνων που είχαν μια τακτοποιημένη και εύρωστη ζωή».

Πώς έγινε το deal με το Open; «Τη συγκεκριμένη σειρά την πρότεινα στο κανάλι και αμέσως την αγκάλιασε. Ο κύριος Σαββίδης, ο οποίος κατάγεται και ο ίδιος από τον Πόντο, είναι ένας ευγενής, έξυπνος, μορφωμένος άνθρωπος, με τεράστια αγάπη για τις ρίζες του και την Ορθοδοξία. Θα τολμήσω να πω ότι είναι ερωτευμένος με την πατρίδα του! Θέλουμε τόσο εγώ όσο και το κανάλι να μπει αυτό το διεθνές ιστορικό θέμα σε πολλά ελληνικά σπίτια και να ταξιδέψει και σε άλλες χώρες».

Ρωτάμε τον σκηνοθέτη αν στη σειρά χωρά κι ο έρωτας. «Βεβαίως! Τίποτα δεν γίνεται χωρίς έρωτα!» μας λέει και προσθέτει: «Η κάμερα παρακολουθεί την ιστορία αγάπης δύο νέων ανθρώπων που αγωνίζονται μέσα σ’ όλη αυτή την κακοδαιμονία να ζήσουν μαζί, ενώ ξεσπά η κόλαση. Ζουν μια περίοδο της ζωής τους στο Παρίσι, όπου σπουδάζουν, και επιστρέφοντας στο Πόντο τούς χωρίζει ο φοβερός ξεριζωμός. Μιλάμε για πράγματα που δεν μπορεί να συλλάβει το μυαλό, όπως τάγματα εργασίας, πορείες θανάτου, βίαιους εξισλαμισμούς, θηριωδίες, βιασμούς μπροστά στα μάτια των παιδιών και των συζύγων, αγριότητες ασύλληπτες, ιεροσυλίες, πυρπολήσεις ανθρώπων μέσα σε εκκλησίες. Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού έχει χαρακτηριστεί ένα κινούμενο Αουσβιτς! Καμία φαντασία δεν είναι ικανή να ανταγωνιστεί την πραγματικότητα. Κι όμως, αυτά τα έκαναν άνθρωποι σε ανθρώπους».

Τα γυρίσματα θα αρχίσουν τον Φεβρουάριο του 2019 και δεν θα γίνουν στην Τουρκία. «Με την αμέριστη βοήθεια των Ποντιακών Συλλόγων στην Ελλάδα η Βέροια, η Ξάνθη, ο Παλιός Παντελεήμονας αρχιτεκτονικά μάς βοηθούν πολύ στα γυρίσματα. Υπάρχουν γειτονιές-διαμάντια! Η σειρά θα ολοκληρωθεί σε 30 επεισόδια και αυτή την περίοδο ψάχνω το καστ. Θα είναι μια πινακοθήκη λαμπρών Ελλήνων και ξένων ηθοποιών. Γυρίσματα θα γίνουν και στην Αγία Πετρούπολη και στο Παρίσι, στα κέντρα των διεθνών αποφάσεων. Στη σειρά θα χρησιμοποιηθεί και η ποντιακή διάλεκτος και κυρίως ο ποντιακός ήχος».
espresso.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα