Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ξάνθη: Σεμινάριο για την παραβατικότητα ανηλίκων

Κοινοποίηση

Παραβατικότητα Ανηλίκων: Τα αίτια και η αντιμετώπιση της

28 και 31 Ιανουαρίου 2019. Διήμερο Βιωματικό Σεμινάριο με θέμα, “Παραβατικότητα Ανηλίκων: Τα αίτια και η αντιμετώπιση της Προβληματικής Συμπεριφοράς”.

Διάρκεια: 8 ώρες/ 2 ημέρες των 4 ωρών

Ημερομηνίες Σεμιναρίου: 28 και 31 Ιανουαρίου 2019

Ώρες: 17:00 – 21:00

Τοποθεσία: Καπναποθήκη Π,  Καπνεργατών 9

Περιγραφή – Σκοπός: Η ανήλικη παραβατικότητα αποτελεί ένα πολυδιάστατο κοινωνικό φαινόμενο  ατομικό, διατομικό, κοινωνικό. Αποτελεί σημείο αναφοράς, όπου διασταυρώνονται έννοιες με νομικό, κοινωνιολογικό ή ψυχολογικό περιεχόμενο. Έννοιες που αναφερόμενό τους είναι ο ανήλικος, η προσωπικότητά του, το πλαίσιο μέσα στο οποίο κοινωνικοποιείται. Κατά συνέπεια, η θεωρητική προσέγγιση του φαινομένου παρουσιάζει εγγενείς δυσκολίες και επιτυγχάνεται μέσα από τον πολυπρισματικό φακό και ανάπτυξη της συμπεριφοράς.

Στο Σεμινάριο θα έχουμε τη δυνατότητα να αναφερθούμε  στην παραβατικότητα ως κοινωνικό φαινόμενο,( χωρίς να επεκταθούμε στο νομικό κομμάτι)  αλλά και στις ανεπιθύμητες και προβληματικές συμπεριφορές, που μπορεί να παρουσιάζουν τα παιδιά από την προσχολική ακόμα ηλικία.  Θα κάνουμε μια συνοπτική αναφορά στο θεωρητικό πλαίσιο των προβλημάτων συμπεριφοράς και στα αίτια της παραβατικότητας. Θα εστιάσουμε στην παρέμβαση- πρόληψη που αφορά σε τεχνικές και υλοποιήσιμους τρόπους αντιμετώπισης των καθημερινών προβλημάτων, ώστε ο εκπαιδευτικός να μπορεί να τις ενσωματώνει στην εκπαιδευτική διαδικασία λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές ανάγκες, δυσκολίες και ιδιαιτερότητες των παιδιών.
Θα μας απασχολήσει γενικότερα οποιαδήποτε μορφή προβληματικής συμπεριφοράς μπορεί να εξελιχθεί σε παραβατική. Θα προτείνουμε εφαρμόσιμες λύσεις, τεχνικές και παραδείγματα.

Τέλος θα αναφερθούμε σε υλικό (με πρακτική μορφή πχ ερωτηματολόγια) πολύ σημαντικό για ένα εκπαιδευτικό ή ένα γονέα που έχει να διαχειριστεί καθημερινά προβληματική ή ανεπιθύμητη συμπεριφορά.

       Θεματικές Ενότητες:

Η ανήλικη παραβατικότητα ως κοινωνικό φαινόμενο
Είδη διαταραχών- προβλήματα συμπεριφοράς που εμφανίζουν οι μαθητές στο σχολικό πλαίσιο
Προβληματική συμπεριφορά, αιτίες και συμπτώματα.  Ο  ρόλος του γονέα
Το φάσμα της επιθετικότητας
Διαχείριση, αντιμετώπιση, προσεγγίσεις, παραδείγματα και τεχνικές για τη λύση του προβλήματος της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς και της ανυπακοής
Παραβατικότητα στο σχολείο: Μαθητές- εκπαιδευτικοί προβλήματα και λύσεις
Παράθεση τεχνικών και  υλικού (πχ με μορφή ερωτηματολογίου ή δραστηριοτήτων) για την ανίχνευση ενισχυτών ενδιαφερόντων

Λοιπές πληροφορίες: Μετά το πέρας του σεμιναρίου, θα χορηγηθεί Βεβαίωση συμμετοχής στην οποία θα αναγράφονται αναλυτικά τα αντικείμενα που καλύφθηκαν.

Διεξαγωγή σεμιναρίου με βιωματική προσέγγιση, με στόχο την απόλυτη χρηστικότητα του σεμιναρίου.

Εισηγήτρια: Χριστίνα Τσιμούδη, Ψυχολόγος – Εμψυχώτρια – Εξειδίκευση στη σχολική ψυχολογία.

Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος: Βασίλειος Μακέδος, ΜΑ Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση.

Σε ποιους απευθύνεται: Το σεμινάριο απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς, φοιτητές εκπαιδευτικών τμημάτων αλλά και σε όλους όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν χρήσιμες γνώσεις και δεξιότητες αναφορικά με την ανήλικη παραβατικότητα και την αντιμετώπιση της.

Πληροφορίες/εγγραφές: καθημερινά 10:00-13:00 και 18:00-21:00 στα τηλέφωνα 25410 29282 (πρωί)  25410 26635 (απόγευμα).
Κόστος συμμετοχής: 40€ το άτομο (ειδικές τιμές για φοιτητές, ανέργους, μέλη του Συλλόγου Φίλων Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και για όσους έχουν παρακολουθήσει παλαιότερα σεμινάρια του ΙΘΤΠ)

Η εγγραφή σας μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://goo.gl/forms/gZDiT7LnZTMxwdBl2

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα